Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

NL | FR

Technologie

Ideale partner in de productie

mim-04195-ro-crx-social-media-images_4-kopieren

13 oktober 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De belangrijkste kenmerken van de CRX-10iA robot zijn veiligheid, gebruiksgemak en extreem hoge betrouwbaarheid. De R&D engineers van FANUC hebben onder andere veel aandacht besteed aan de veiligheid van deze lichtgewicht collaboratieve robot. De CRX-10iA stopt met bewegen bij het minste contact met de mens. Als hij een hard voorwerp tegenkomt, gaat de robot automatisch achteruit. De operators kunnen ook handmatig drie assen van de robot wegduwen. Het gladde en elegante ontwerp van de robot biedt ook bescherming tegen knellen, waardoor het een ideale partner is voor productiemedewerkers. De CRX-10iA is gecertificeerd volgens de ISO 10218-1 veiligheidsnorm.

SNELHEID AFHANKELIJK VAN DE MODUS

Om de cobot zo flexibel mogelijk te maken, kan hij zowel in de coöperatieve modus met een maximumsnelheid van 1000 millimeter per seconde werken als in de stand-alone modus met snelheden tot 2000 millimeter per seconde. Een moduswissel is nuttig ‘s nachts of in het weekend, bijvoorbeeld wanneer de robot alleen taken kan uitvoeren zonder dat er mensen in de buurt zijn. Een groen/rood licht op de robot geeft de actieve modus aan. Extra veiligheidssensoren kunnen worden gebruikt om de snelheid te vertragen tot de toegestane snelheid als een persoon binnen bereik komt.

Het gebruiksgemak van de CRX-10iA begint bij de installatie. De robot, die slechts 40 kg weegt, en de 20 kg controller kunnen gemakkelijk manueel naar de plaats van gebruik worden gebracht en geïnstalleerd worden. Het nieuwe, intuïtieve touchpanel heeft een overzichtelijke gebruikersinterface met grafische symbolen, en de programmering is mogelijk met behulp van de “drag and drop” functie. Zo kunnen zelfs beginnende operatoren in eenvoudige stappen werkprogramma’s maken. Om de robot de gewenste bewegingsvolgorde aan te leren, kan de operator de robot ook handmatig naar de juiste punten leiden.

De operator kan met een druk op de knop de interface wijzigen om een traditionele Teach Pendant weer te geven of kan kiezen om een iPendant aan te sluiten op de CRX-10iA. De Teach Pendant modus en iPendant maken zelfs complexe programmering mogelijk.

REGELMATIGE SOFTWARE-UPDATES

Een andere nieuwe functie is dat klanten zelf CRX-10iA software-updates kunnen uitvoeren, waardoor de mogelijkheden van de cobot worden uitgebreid door middel van diverse applicatie-updates. Voor de aanpassing van grijpers, sensoren of camera’s levert FANUC softwareontwikkelingskits om snel en eenvoudig verbinding te kunnen maken met accessoires van derden.

De CRX-10iA voldoet ook aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van betrouwbaarheid. Zo voldoet hij bijvoorbeeld aan de veeleisende industriële norm IP67, die het mogelijk maakt om machines te laden en te lossen in een vochtige omgeving. Zelfs zeer fijne stofdeeltjes, zoals bij polijsttoepassingen, vormen geen probleem. De controller en het tablet zijn ontworpen om te voldoen aan de industriële standaard IP54 en zijn daarom ook uitstekend geschikt voor industriële productieomgevingen.

LANGDURIG GEBRUIK, ONDERHOUDSVRIJ

De lange levensduur van de CRX-10iA is bijzonder indrukwekkend. De CRX is ontworpen om gemiddeld tot acht jaar te draaien zonder onderhoud. Binnen die tijd hoeven motoren, verloopstukken, sensoren, kabels en smeermiddelen meestal niet te worden vervangen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Voor klanten betekent dit zowel een zeer lage total cost of ownership (TCO) als minimale stilstand in de productie. Mocht door een foutieve handling toch een herstelling aan de orde zijn, dan kunnen onderdelen worden vervangen dankzij een eenvoudig te verwijderen cover.

FANUC zal voor de CRX dezelfde uitgebreide klantenondersteuning bieden als voor al zijn traditionele gele robots. Twee van de belangrijkste principes van het bedrijf zijn “lifetime maintenance” en “service first”. Dit betekent dat FANUC voldoende reserveonderdelen op voorraad heeft, zelfs van niet meer gebruikte producten, en dat het bedrijf service blijft verlenen voor al zijn producten zolang de klanten ze blijven gebruiken. FANUC onderhoudt wereldwijd een uitgebreid service- en supportnetwerk met 264 vestigingen in 108 landen.

De CRX-10iA is verkrijgbaar in twee versies: een standaardmodel met een bereik van 1249 millimeter en een model met lange arm met een bereik van 1418 millimeter. De robot met lange arm is zo ontworpen dat hij zijn arm direct over de basis kan zwaaien. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld onderdelen van een tafel voor hem oppakken en achter hem op de tafel plaatsen in een rechtlijnige beweging. Naast palletiseerwerkzaamheden is de CRX-10iA bij uitstek geschikt voor het automatiseren van werkzaamheden toegepast in de voedings- & drankenindustrie.

Wie de voordelen van de lichtgewicht robot van FANUC zelf wil ervaren, contacteer FANUC Benelux:

FANUC Benelux BV
+32 15 78 80 00
sales@fanuc.be

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via FoodTec? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details