NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Het juiste foodgrade smeermiddel voor uw compressor
Anderol® beschikt over de juiste smeeroplossing voor elke compressor.

Het juiste foodgrade smeermiddel voor uw compressor

De productie in voedingsbedrijven draait vaak 24/7. De compressoren moeten dan optimale betrouwbaarheid en prestaties bieden met een minimum aan downtime. En dat vraagt om de juiste smering. Verolub, specialist in industriële olie, kan u dankzij de praktische gids samengesteld door Specialist Anderol® langs goede, betere en de best mogelijke keuzes voor uw compressorapparatuur leiden. 

Perslucht is een belangrijke energiebron in de voedingsindustrie. Op voorwaarde dat ze schoon en vrij is van contaminatie. De HACCP regelgeving legt daarom steeds nadrukkelijker de klemtoon op het belang van foodgrade smeermiddelen. De selectie van een gepast smeermiddel dat over de juiste foodgrade eigenschappen beschikt en de prestaties van uw compressor kan garanderen, is echter niet evident. Wie de tijd neemt om het goed te doen, zal zowel de voedselveiligheid in zijn productie verhogen als de onderhoudskosten en downtime helpen verlagen. Standaard minerale olie zal echter niet volstaan om aan die hoge eisen tegemoet te komen. Verolub kan dankzij het Anderol® portfolio een passende oplossing bieden voor elke smeerprobleem. Hieronder zetten we uiteen wat de meest geschikte foodgrade oplossing is voor de smering van uw compressorapparatuur.

Goed: semi-synthetische smeermiddelen

Semi-synthetische foodgrade oliën bieden een aantrekkelijke combinatie van goede prestaties voor een scherpe prijs. Ze zijn geformuleerd op basis van synergetische mengsels van basisoliën, verrijkt met premium synthetische esters en bewezen additieventechnologie die helpen om de viscositeit, slijtvastheid bij hogere temperaturen en spanningsniveaus en tegelijkertijd hun detergerende eigenschappen  te verhogen. Het resultaat is een zuivere machinesmering. Semi-synthetische oliën kunnen makkelijk tot 4.000 uren meegaan, het dubbele van wat standaard minerale oliën bereiken. De semi-synthetische Andero FG S series biedt enkele van de meest begeerde karakteristieken van een synthetisch smeermiddel aan een aanzienlijk lagere kost. Dit maakt het tot een economisch interessante keuze voor klanten. Er is gegarandeerde compatibiliteit met de Anderol® FG S serie smeermiddelen en er hoeven geen extra maatregelen genomen te worden bij de overgang van een smeermiddel op basis van minerale olie.

Verolub, specialist in industriële olie, kan u dankzij de praktische gids samengesteld door Specialist Anderol® langs goede, betere en de best mogelijke keuzes voor uw compressorapparatuur leiden.

Beter: synthetische smeer­middelen op basis van PAO

Synthetische smeermiddelen leveren uitstekende prestaties en hebben heel wat voordelen over minerale olie. Vooral schroefcompressoren vereisen een synthetisch smeermiddel. Binnen die categorie lenen vooral smeermiddelen op basis van polyalfaolefine (PAO) zich voor compressoren. Dat danken ze onder meer aan hun thermische en oxidatieve stabiliteit bij hoge temperaturen, hun hoge vlampunt, lage volatiliteit en hydrolytische stabiliteit. De Anderol® FG XL serie is een hoogperformant synthetisch foodgrade smeermiddel met verbeterde detergerende eigenschappen voor compressoren en vacuümpompen. Zijn nominale bereik bedraagt -40 °C tot 170 °C en de standtijd kan oplopen tot 8.000 uren

Uitstekend: synthetische smeermiddelen op basis van PAO/ester

Ook duurzaamheid staat bij bedrijven steeds hoger op de agenda. Ze verwachten langere service-intervallen en dus ook een langere standtijd van de smeermiddelen in hun compressor. Hoe langer de olie meegaat, hoe minder productiestops, hoe hoger de output en hoe minder het olieverbruik en het afval dus. Anderol® SYNcom FG HiPerf series zijn synthetische smeermiddelen voor schroefcompressoren met een extreem lange levensduur. De basis van PAO/ester biedt alle voordelen die hierboven beschreven zijn, verrijkt met een speciale ester om de additieve oplosbaarheid en de detergentie van de hele formule tot een nieuw niveau te brengen. Dit resulteert in heel weinig afzettingen, een schonere machine, waardoor de levensduur van zowel het smeermiddel als de machine erop vooruit gaan. Anderol® SYNcom FG HiPerf 45 levert een uitstekende viscositeit in functie van het temperatuurgedrag, kent een breed temperatuurbereik (-40 °C tot 240 °C piektemperatuur), weinig verdampingsverlies (< 0,01% bij 100 °C bij 22 uur, volgens ASTM D972) en een heel goede oliefilmsterkte. Deze olie houdt het de volledige onderhoudscyclus vol.

Extreme omstandigheden

Zeer vochtige en zure omgevingen vereisen een speciaal smeermiddel wat niet hydrolyseert bij hoge temperaturen, bezinksel vormt of de dichtingen en de verf aantast. Om aan deze vereisten te voldoen, heeft de smeermiddel additieven afdeling van LANXESS de C-NRT FGC ontwikkeld voor compressoren en C-NRT Plus FG voor vacuüm pompen onder de merknaam Anderol®, welke inert zijn aan reactieve gassen die gevonden worden in de meer uitdagende compressor en vacuüm omgevingen.  

Conclusie

Synthetische hoog performante smeermiddelen voor compressoren stellen u in staat om aanzienlijke besparingen te realiseren. De kostprijs is misschien hoger, maar de voordelen wegen daar ruimschoots tegen op en zorgen voor een uitstekende ROI. Minimale vervanging van olie en filters, lagere afvalverwerkingskosten en minder onderhoud brengen de dure arbeidskosten naar beneden. Bovendien bieden Anderol® producten een betere bescherming van uw machines, reduceren het aantal productiestops en de downtime en verhogen ze u productiviteit en output. Alle foodgrade compressorsmeermiddelen van Anderol® zijn NSF H1 geregistreerd en geproduceerd in een ISO 21469, koosjer- en halal-gecertificeerde fabriek.     ■ 

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details