NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
‘Fleximatiseren’

‘Fleximatiseren’

Bij TechNikkels hebben ze de term ‘fleximatiseren’ als motto. Automatiseren, maar dan flexibel. Ze ontwikkelen en bouwen machines voor het toevoeren, vullen en sluiten van flessen, potten en (jerry)cans en Amerikaanse vouwdozen – en dan specifiek voor bedrijven die een grote diversiteit daarvan verwerken. Partner voor hun automatiseringsvraagstukken is Lenze.

Directeur en oprichter Henk Nikkels startte TechNikkels in 2003 en begon in 2011 met de ontwikkeling van een eigen afvul- en verpakkingslijn. Inmiddels staat er een volwassen bedrijf en wordt er volop ingezet op servitization. “Waar de focus eerst voornamelijk lag op het bouwen van hoogwaardige flexibele machines, is die nu uitgebreid met het zorgen dat klanten het maximale rendement uit onze machines halen. Doordat we lokaal opereren in Nederland en België, kunnen we ook heel snel reageren op de vragen. Bij voorkeur doen we dat remote, maar zo nodig zijn we snel op locatie. Over vijf jaar ziet het er misschien wel anders uit en kunnen we makkelijker nieuwe markten bedienen, omdat we dan de remote ondersteuning verder hebben doorontwikkeld met alle beschikbare hulpmiddelen.”

Rendement vormt de sleutel

In de machines van TechNikkels worden verschillende handelingen in een verpakkingsproces volledig geautomatiseerd. Denk aan het toevoeren van de verpakkingen, het vullen, het sluiten en verpakken in een doos. “Niet alleen de vorm en afmeting van een verpakking kunnen heel divers zijn, maar ook het gebruikte materiaal en de marges op de dikte van dat materiaal”, legt Thijs Krijgsman uit, manager sales en service bij TechNikkels. Er wordt getest met een transparante kunststof fles die op hoge snelheid op een machine wordt verwerkt. “We willen niet alleen een machine of een lijn leveren, maar ook een optimale prestatie van die machine en een kleiner CO2-voetafdruk. Dat betekent dat we ook op het gebied van monitoring proactief adviseren én ontwikkelen.” Industrie 4.0 en digitalisering kunnen hierin ondersteunen. Een voorbeeld daarvan is het maken van dashboards voor OEE-verbetering. “We hebben veel data tot onze beschikking waarmee we input hebben voor verdere ontwikkeling en optimalisering. De data die uit de machine komt, is puur feitelijk. Zo kun je de productie analyseren en zie je precies waar je kunt verbeteren. Je onderbouwt als het ware je OEE met objectieve data. Want het doel is niet om te vertellen hoe klanten het moeten doen, we reiken tools aan om de focus op de juiste zaken te leggen.” 

Waar de focus bij TechNikkels eerst voornamelijk lag op het bouwen van hoogwaardige flexibele machines, is die nu uitgebreid met het zorgen dat klanten het maximale rendement uit de machines halen.

Flexibiliteit

De flexibiliteit van TechNikkels uit zich niet alleen in de soorten verpakkingen die een machine kan verwerken, maar ook in het gebruik ervan: bedienen, omstellen, besturen … “Onze machines zijn speciaal ontworpen voor een brede productrange, dat is onze onderscheidende factor”, zegt Krijgsman. “Daarom zijn al onze machines supersnel of zelfs volautomatisch omstelbaar. Vandaag zijn de batches vaak klein en de levenscycli van producten kort. Snel en gemakkelijk foutloos kunnen wisselen, is een echte must. Alles is erop gericht dat de lijn eenvoudig te bedienen, ook met het oog op het verloop van personeel, eigenlijk kan iedereen deze machine bedienen.” Nikkels legt uit dat “alles in de machine gericht is op variatie. Per proces kiezen we de juiste technologie, zoals bij het plaatsen van flessen in de doos. Daarbij proberen we zoveel mogelijk componenten uit één hand te gebruiken zodat alles al in de basis op elkaar afgestemd is.” 

Remote

Voor het remote leveren van support en conditiebewaking krijgt de PLC als het ware de rol van de poort naar buiten. De PLC wordt actuator en communicator. Lenze project Stefan van Dooren legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “Alle data wordt weergegeven in een dashboard. Dat geeft echte toegevoegde waarde, want alles is op elkaar afgestemd, het is echt een end-to-end-oplossing. En met het dashboard heb je een geweldige tool voor OEE-monitoring.” Krijgsman vult aan: “Cijfers tonen is de kunst niet. Informatie en context, dat is belangrijk. Klanten willen zo simpel mogelijke dashboards die de informatie overzichtelijk aanbieden en voor iedereen te lezen zijn.      

We vragen de klant welke informatie belangrijk is en bouwen een overzichtelijk dashboard, gebaseerd op de wensen van de klant, voorzien van objectieve informatie. Daar kan een productiemanager wat mee.” Nikkels ziet nog meer kansen: “De HMI kan een onderscheidende factor zijn voor het werkplezier van de operator. Maar voor ons is het belangrijk dat we minder stilstand kunnen realiseren doordat we remote mee kunnen kijken. Op die manier kun je heel snel ondersteuning bieden bij een stilstand.”

Maximale ondersteuning

Een ander voorbeeld passeert de revue. In 2014 bouwde TechNikkels een grote speciaalmachine voor het inpakken van cadeaupapier. En tegelijkertijd had het bedrijf al een opdracht lopen voor een grote lijn. “Toen werd het een kwestie van slim opereren. Want beide opdrachten hadden een hele korte doorlooptijd en dan trek je niet zomaar even een blik mensen open. Voor de besturingen van die twee opdrachten hebben we toen contact gezocht met Lenze. En we vonden elkaar onmiddellijk. We kregen de maximale ondersteuning om die twee projecten er binnen de gewenste tijd doorheen te trekken. Dat was in het begin van onze samenwerking en ik moet zeggen, we zijn superblij met Lenze als partner. Zowel op het automatiseringsvlak als op het gebied van de operationele techniek. We hebben in de tussentijd al heel wat projecten samen gedaan en we zijn erg tevreden.”

Management van je installed base 

Die OEE, dat zit dus wel snor. Maar ook assetmanagement is gebaat is bij objectieve data en informatie. Daan Nikkels, verantwoordelijk voor service business development binnen Nikkels “Als je de installed base goed kunt volgen, kun je lerend vermogen inbouwen met een historie van vragen en incidenten. Alle inspecties zijn inzichtelijk, kortom de hele voorgeschiedenis van je installaties. We zijn een pilot aan het uitvoeren met Lenze, waarbij klanten alle vragen in één portaal aan ons sturen. Heel laagdrempelig, maar het werkt alleen als ook de klant de nieuwe oplossing omarmt.” Van Dooren is namens Lenze projectleider bij de pilot: “Vanuit het platform kunnen we remote maintenance bieden, loggen we alle informatie over bijvoorbeeld storingen, maar ook alle documentatie is daar opgeslagen. Alles centraal met een uitgebreid historisch overzicht.” De ontwikkelingen gaan in volle vaart. Nikkels: “Automatisering zal steeds belangrijker worden. Niet alleen om kosten te sparen, maar uit pure noodzaak, omdat je met minder mensen aan een lijn moet kunnen werken. Er is een schaarste aan mensen, middelen én materialen, en dan is het heel fijn als je leverancier dichtbij zit, dat is een echt pluspunt.”      

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details