NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
“Er dagelijks een patat op geven”
Geen enkele medewerker raakt het product nog aan, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketjes en pommes duchesses die er van de band rollen .

“Er dagelijks een patat op geven”

Begin februari werden weer vijf bedrijven bekroond als Factories of the Future. Het gaat om Altachem, Barry Callebaut, Pomuni Frozen, Sanofi en VCST Industrial Products. Daarmee willen initiatiefnemers Agoria en Sirris en industriefederaties Fevia Vlaanderen, Fedustria, essenscia in samenwerking met innovatieclusters Centexbel, Wood.be en speerpuntclusters Flanders’ Food en Catalisti de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België in de kijker zetten. Factories of the Future zijn bedrijven die volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau. We stellen hier graag de voedingsbedrijven aan u voor die dit jaar een felbegeerde plek in dit illustere lijstje verdiend hebben. Pomuni Frozen mag de spits afbijten.

Pomuni is een geïntegreerde groep van bedrijven gespecialiseerd in de teelt, aankoop, handel en verwerking van verse aardappelen en aardappelproducten. De wortels gaan terug tot 1928. Het succes van deze familieonderneming steunt op vier basiswaarden: eerlijkheid, continuïteit, vastberadenheid en vakmanschap. Commercieel directeur Ben Muyshondt: “We hebben een grote passie voor ons vak en delen die liefde voor kwaliteitsaardappelen met onze telers en klanten. Zo slagen we er altijd in om samen de juiste aardappel van het juiste veld in het juiste zakje te doen belanden. Iedereen tevreden.” Jaarlijks levert Pomuni 200.000 ton aardappelen aan zijn klanten.

De zeven transities van de Factory of the Future hielpen Pomuni om concurrentieel te blijven op een volatiele wereldmarkt.

Volledig geautomatiseerde productie

In de fabriek in Ranst van Pomuni Frozen werken ze aan de aardappel van de toekomst met een productieproces dat volledig geautomatiseerd is. “We proberen de aardappel op een zo efficiënt mogelijke manier van het veld tot op het brod te brengen. De laatste jaren is er fors geïnvesteerd in innovatie en automatisering”, vertelt Muyshondt. Geen enkele medewerker raakt het product nog aan, vanaf de aanvoer van verse aardappelen tot het verpakken en invriezen van de kroketjes en pommes duchesses die er van de band rollen richting retailers, groothandelaars en foodservice. 

Meer controlerende functie voor medewerkers

Alles wordt door machines en robots verwerkt. R&D Engineer Brecht Dehasque: “Om die automatiseren aan te sturen werken we met een uitgerold digitaal systeem, dat we kunnen bedienen van op onze bureaus. Maar ook de operatoren op de vloer kunnen het bedienen en bijsturen waar nodig aan de hand van tablets, smartphones of kiosken.” De medewerkers krijgen dus een meer controlerende functie. “Dat maakt mogelijk dat wij ons proces op de voet opvolgen. We kunnen dat optimaliseren om het hoogste rendement eruit halen. Zo kan Pomuni de beste producten voor zijn klanten maken. Wat ons ook heel speciaal maakt, is dat we heel flexibel onze lijnen kunnen ombouwen om andere producten te produceren. Onze productie en verpakking zijn ook van elkaar gescheiden door een tussenbulkopslag. Dat maakt dat beide afzonderlijke units optimaal kunnen werken. Dat alles zouden we nooit kunnen realiseren zonder ons heel sterk team. Ik kan alvast zeggen dat ik hier heel graag werk.”

Jaarlijks levert Pomuni 200.000 ton aardappelen aan zijn klanten.

Groeien ondanks krappe arbeidsmarkt

Operationeel Directeur Peter Ohms is dan ook fier op zijn team: “We zijn er de afgelopen twee jaar samen in geslaagd een groei van 15% te realiseren, mede dankzij de transitie naar een volledige automatisatie en robotisatie van de infrastructuur. Door die automatisatie te combineren met voortdurende bijscholing van het team konden we groeien ondanks een krappe arbeidsmarkt. De zeven transities van de Factory of the Future hielpen ons bij Pomuni om concurrentieel te blijven op een volatiele wereldmarkt. Kortom: met onze Pomuni familie van potato-heroes geven we er dagelijks een patat op om dit future proof succes verder te zetten!”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details