NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Efficiënt verwijderen en voorkomen van biofilms
Nodsan EAS is een heel veelzijdig desinfectiemiddel dat werkt tegen bacteriën, schimmels gist en sporen, maar dat ook perfect kan dienen in CIP-toepassingen.

Efficiënt verwijderen en voorkomen van biofilms

Het detecteren en verwijderen van biofilms is geen makkelijke klus. De bacteriën verschuilen zich immers onder een slijmlaagje dat zich niet zo makkelijk laat openbreken. Om deze vaak hardnekkige vervuiling efficiënt aan te pakken hanteert Ecolab een aanpak in vier stappen. Het sluitstuk is het recent gelanceerde Nodsan EAS desinfectiemiddel, een eigen Ecolab ontwikkeling, dat garant staat voor meer efficiëntie, minder tijd en kosten. Het kan immers zowel aan zure als alkalische reinigingsmiddelen toegevoegd worden, waardoor je dus twee stappen in het proces in één beweging kan uitvoeren.

Voedingsbedrijven krijgen steeds vaker te maken met biofilms, een hardnekkige vervuiling die vraagt om een grondige aanpak.

Voedingsbedrijven krijgen steeds vaker te maken met biofilms. Op sommige, vaak voor reiniging moeilijker te bereiken plaatsen kunnen bacteriën zich vasthechten en na verloop van tijd polymere substanties aanmaken. Hebben ze er daar voldoende van, dan is de hechting onomkeerbaar en kunnen we spreken van een beginnende biofilm. Deze EPS-matrix zal de bacteriën bovendien helpen om bij elkaar te blijven en hen beschermen tegen bepaalde chemische reinigingsmiddelen. “Een grondige aanpak is dan ook een belangrijke vereiste om de strijd tegen biofilms aan te gaan. Het vergt tijd om aan de hand van audits en analyses biofilms op te sporen. Maar we merken dat dit thema wel meer en meer begint te leven bij voedingsbedrijven.” Aan het woord is Arne Daneels, Marketing Associate van Ecolab.

In veel gevallen kunnen reiniging en desinfectie met Nodsan EAS in één stap gebeuren, wat gebruikers in staat stelt om veel tijd en kosten te besparen.

Biofilms detecteren, analyseren en openbreken

Alles begint met het in kaart brengen van mogelijke vervuiling. Ecolab opteert daarvoor voor een holistische benadering, zowel in open als in gesloten systemen. “Hoe sterker het hygïeneprogramma, hoe beter we machines en installaties kunnen beschermen. De bedoeling is om heel gericht te bepalen waar de huidige reinigingstechnieken tekortschieten en waar extra aandacht nodig is om, in eerste instantie, biofilms te verwijderen en, vooral, in de toekomst de vorming van biofilms te vermijden.” De tweede stap is een grondige analyse van de gevonden vervuiling om te weten te komen of het wel degelijk om biofilm gaat.  Daar staan verschillende analysetools voor, gaande van uv-licht, ATP, swabs … Daneels: “We gaan echt in het labo kijken over welke pathogene culturen het gaat. Op die manier weten wat er nodig is om de biofilm open te breken en de bacteriën te verwijderen.” Ecolab beschikt daarvoor over zijn SEEC™ technologie die echt in de diepte kan reinigen voor een hoge graad van hygiëne.

Ecolab viert zijn honderdjarig bestaan met een nieuw logo en baseline.

Nodsan EAS als sluitstuk

Last but not least, de desinfectie. “Een belangrijke stap in de preventie van nieuwe biofilmvorming en om de risico’s voor de voedselveiligheid terug te dringen”, weet Daneels. Sinds kort heeft Ecolab daarvoor een extra wapen in het arsenaal: Nodsan EAS. “Een heel veelzijdig desinfectiemiddel dat werkt tegen bacteriën, schimmels gist en sporen, maar bijvoorbeeld ook in CIP-toepassingen perfect kan dienen. Het behoudt zijn actieve werking over langere tijd, zonder risico op corrosie, zelfs in omgevingen waar de temperatuur danig kan oplopen”, verzekert Daneels. “Dat maakt het de uitgelezen keuze in de strijd tegen biofilms. In veel gevallen kunnen reiniging en desinfectie met Nodsan EAS in één stap gebeuren, wat klanten in staat stelt om veel tijd en kosten te besparen.”    ■ 

‘Beschermen wat belangrijk is’

Ecolab zet al zijn ervaring in de strijd om voedingsbedrijven te helpen om de voedselveiligheid in hun productie te verhogen. En die kan tellen, want het bedrijf viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Naar aanleiding daarvan kreeg het logo een make-over en veranderde de tagline van ‘everywhere it matters’ naar ‘protecting what’s vital’. Een belofte dat u ook de komende jaren diezelfde kwaliteit en service mag verwachten waarvoor u al jaren op Ecolab vertrouwt.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details