NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De voordelen van acrylaat gietvloeren in de voedingssector
In Hove en op ‘t Zuid installeerde het DEWECO team een stijlvolle acrylaat gietvloer bij Butcher’s Store …

De voordelen van acrylaat gietvloeren in de voedingssector

In de voedingsindustrie is de keuze van vloerbedekking van cruciaal belang. Hygiëne, veiligheid en duurzaamheid zijn hier absolute prioriteiten. Acrylaat gietvloeren zijn daarom een populaire vloeroptie voor voedselverwerkende bedrijven. Eén van de marktspelers die op dit vlak hoge ogen gooit, is het in Kontich gevestigde DEWECO. Medezaakvoerder Joris De Weerdt legt uit hoe acrylaat gietvloeren het verschil maken, aangevuld met enkele inspirerende cases.

Een naadloze en makkelijk te reinigen groene acrylaatvloer in de keuken en vaatwasruimte van IKEA Anderlecht.

Al bijna vijftien jaar is het familiebedrijf DEWECO succesvol actief in de levering en plaatsing van industriële en designkunststofvloeren. Het bedrijf werd in 2010 opgericht door Frank De Weerdt, een vakman met meer dan twintig jaar ervaring in de levering en plaatsing van industriële en designkunststofvloeren op basis van acrylaat (PMMA), epoxy en polyurethaan. Vandaag staan zijn zonen Joris en Wouter aan het roer van deze Kontichse onderneming. Met ruim 350 projecten per jaar en activiteiten in vier landen is het orderboekje van DEWECO meer dan goed gevuld. In dit orderboekje vind je ook heel wat klanten uit de voedings- en retailsector, en dat is geen toeval.

… naadloos geïntegreerd in de winkelruimte.

Strenge hygiënische normen

“Voedingsverwerkende bedrijven – en ook ondernemingen uit andere sectoren waar voedselveiligheid hoog op de agenda staat, zoals supermarkten – investeren volop in hygiënische werkomstandigheden”, bevestigt De Weerdt. “Onder impuls van de HACCP-normen moet elke vloer aan strenge normen voldoen en dus hygiënisch werk zo makkelijk mogelijk maken. Of het nu gaat om een grootkeuken, slagerijafdeling in een supermarkt of sterrenrestaurant: deze Europese hygiënenormen leggen de lat zeer hoog. We merken dat onze klanten in deze sectoren vaak voor een acrylaat gietvloer kiezen. Een verstandige keuze, want deze oplossing biedt een naadloos en makkelijk te reinigen oppervlak waardoor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen geen kans krijgen. Dit is uiteraard essentieel in ruimtes waar voedsel wordt verwerkt, zoals keukens, bakkerijen, slachthuizen en productiefaciliteiten. Een vloer die gemakkelijk te reinigen is, vermindert het risico op kruis-besmetting en bevordert een veilige werkomgeving voor werknemers.”

Ook Kaasaffineurs Van Tricht uit Antwerpen investeerde in een solide en duurzame acrylaatvloer.

Brede waaier van voordelen

Wat is een acrylaatvloer precies? De Weerdt legt uit: “Een acrylaatvloer – ook wel gekend als antislipgietvloer of PMMA vloer – is een kunstharsvloer op basis van PMMA harsen, ingestrooid met gekleurd kwartszand of gekleurde flakes. PMMA staat voor polymethylmetacrylaat. Acrylaatvloeren zijn beschikbaar in tal van kleuren en hittebestendige uitvoeringen. Een grote troef van acrylaatvloeren is dat ze erg snel drogen en dus snel belast mogen worden.” De Weerdt benadrukt graag de veelzijdigheid van acrylaatvloeren: “Dit vloertype is geschikt voor verschillende toepassingen in de voedingssector. Zo installeren we ze in omgevingen met verschillende temperaturen, zoals koel- en vriesruimtes, zonder dat dit ten koste gaat van hun prestaties. Bovendien passen we ze aan aan specifieke klantenbehoeften, zoals antislipafwerkingen voor werkruimtes waar water- of oliespatten kunnen voorkomen, of een kleurcodering om verschillende werkzones te markeren. We kunnen trouwens ook afgeronde plinten en zelfs trappen in hetzelfde materiaal als de acrylaatvloer bekleden. Zeker in natte ruimte, zoals grootkeukens, plaatsen we altijd plinten om de waterdichting en hygiëne te bevorderen.”

Een andere kleurschakering in dezelfde locatie.

Inspirerende cases

Nog een belangrijke troef volgens De Weerdt: “Onze acrylaat gietvloeren scoren hoog qua klantentevredenheid, omdat we dergelijke vloeren op amper één dag kunnen plaatsen, waarna ze al na twee uur belast mogen worden. In een drukke werkomgeving, waar het voortdurend een komen en gaan is van personeel, leveranciers en klanten, zorgt dit voor een minimale onderbreking van de dagelijkse werkzaamheden.” Welke klanten maakten al gebruik van deze oplossing? Aan bekende namen geen gebrek in het DEWECO portfolio. De Weerdt: “Van één tot duizenden vierkante meters vloeroppervlakte: elk project pakken we even grondig aan. Voor de grote retailspelers – Delhaize, Carrefour, Colruyt, Albert Heyn – zijn we al jaren een vertrouwde partner. Soms voor een volledige winkelruimte, in andere gevallen enkel voor de bakkerij of beenhouwerij. Ook bij grote fastfoodketens – denk bijvoorbeeld aan McDonalds, Pizzahut, Burger Brands en Top Brands – hebben we mooie projecten gerealiseerd. Hier speelt snelheid van plaatsing een essentiële rol. Vaak plaatsen we de vloer ’s nachts, waardoor een vestiging de volgende dag al opnieuw de deuren kan openen. Ons team is ook kind aan huis in de keukens van de Belgische IKEA winkels. En uiteraard zijn zelfstandige bakkers en slagers een belangrijk doelgroep voor DEWECO. Zo zijn we erg trots op gerealiseerde gietvloeren in de verschillende vestigingen van Butcher’s Store van Luc De Laet en Peggy Van Haver. Last but not least verwijs ik graag naar enkele namen in de voedingsverwerkende industrie, zoals The Juicy Group en AJ Desserts. Samen met onze klanten vinden we altijd de beste oplossing.”   

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details