NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De veelzijdigheid van een drukmeting
Druktransmitter met koelribben, gemonteerd op een procestank op hoge temperatuur.

De veelzijdigheid van een drukmeting

Correcte meetgegevens vormen de basis voor procesoptimalisatie. Diverse meetinstrumenten helpen bedrijven zo om centrale procesparameters inzake zowel (voedsel)veiligheid als efficiëntie op te volgen, de nood aan bijsturing of onderhoud te identificeren en waar nodig aanpassingen door te voeren. Al is de ene meting natuurlijk de andere niet. Jeroen Vandecasteelde van Fluxer belicht in dit artikel de talrijke mogelijkheden van een drukmeting.

Met de slagzin ‘Partner in Flow’ profileert Fluxer zich sinds 2014 als expert in afsluiters, kleppen, appendages en procesinstrumentatie. “De focus op het woordje ‘flow’ doet mensen soms echter vermoeden dat we ons in die laatste productgroep enkel op debiet­metingen richten”, geeft Jeroen Vandecasteele toe. “Dat is uiteraard niet het geval. Als Siemens approved partner bieden we een compleet aanbod aan meetinstrumenten voor zowel debiet als temperatuur, niveau en druk. Daarmee dekken we zowat alle mogelijke vragen en toe­passingen af, ook in de voedingsindustrie.”

Drukmetingen in de praktijk

Drukmetingen zijn in een industrieel proces volgens Vandecasteele alvast onmisbaar. “De meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk om de systeemdruk op te volgen, maar daarnaast bieden druk­transmitters nog heel wat andere mogelijkheden.

Zo kan een drukmeting ook gebruikt worden om het debiet te bepalen of kan je verschildrukken over een filter of warmtewisselaar meten om zo de vervuilingsgraad in te schatten en dus tijdig onderhoud in te plannen. Ook voor niveaumetingen komen druktransmitters overigens in aanmerking. Meer nog, wanneer het gaat om schuimvormende producten of producten die aan een erg hoge temperatuur bewaard worden, dan krijgen hydrostatische niveaumetingen simpelweg de voorkeur. Schuim en stoom kunnen de meetresultaten van radar- en ultrasone niveaumetingen immers verstoren.”

De SITRANS P320 met rvs behuizing.

Het juiste product op de juiste plaats

Concreet heeft Fluxer voor drukmetingen het complete gamma SITRANS druktransmitters van Siemens in zijn aanbod. “Dat gaat van heel eenvoudige, analoge druktransmitters met een vast meetbereik, geschikt voor doorsnee niveaumetingen, schoonwatertoepassingen en om bijvoorbeeld een pomp aan te sturen, tot Advanced en Premium modellen met een ongekende stabiliteit, een nauwkeurigheid tot wel 0,03% en een compatibiliteit met zowat alle mogelijke communicatieprotocollen. Zij bieden bijvoorbeeld meer opties qua diagnose, zijn ook geschikt voor verschildrukmetingen en laten toe om een volumeberekening te doen wanneer het volume van de tank niet lineair is met het niveau.” Om telkens de juiste druktransmitter aan te bieden, zit Fluxer bij elke vraag met de klant aan tafel en analyseert het de toepassing, de beoogde functionaliteit en het beschikbare budget. “In wezen is er in de industriële processen van de voedingssector voor elke SITRANS druktransmitter wel een plaats te vinden, al dragen de SITRANS P Compact en de SITRANS P300 in de voedingslijnen zelf onmiskenbaar de voorkeur uit. Zij kunnen immers met diverse aseptische voedingskoppelingen uitgerust worden en ondervinden geen problemen bij bijvoorbeeld visceuze vloeistoffen zoals honing of olie.”

De SITRANS P320 met verschildruk meetcel en remote seal, toegepast voor niveaumeting.

Ook voor stoomtoepassingen

Voor stoomtoepassingen ziet Vandecasteele dan weer veel heil in de P320 uit het Advanced gamma, aangevuld met een remote seal. “De remote seal zorgt voor een soort thermische buffer, zodat de transmitter van de extreem hoge temperaturen in de stoomketel gespaard blijft. Zelf is de P320 vooral een zeer betrouwbare druktransmitter met hoge nauwkeurigheid tot 0,065%. Daardoor kunnen we ook vlot de nodige certificaten leveren die in stoomtoepassingen zo vaak gevraagd worden.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details