NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Data capteren om manuele reiniging te verbeteren
Manuele reinigingsprocessen zijn een vitaal onderdeel van de hygiëneplannen. Maar het wordt steeds belangrijker om die processen te kunnen controleren en verifiëren.

Data capteren om manuele reiniging te verbeteren

Elke nacht zijn in de Vlaamse bedrijven tientallen reinigingsploegen druk in de weer om de productie weer spik en span te krijgen voor de opstart de volgende ochtend. Als kwaliteitsverantwoordelijke hebt u wel zicht op het feit of er effectief gereinigd is, maar hoe goed dat dan precies gebeurd is, blijft meestal een blinde vlek. Daar brengt Ecolab nu verandering in. Met zijn oplossing Manual Cleaning Insights brengt het data samen, zwart op wit, zodat u elke ochtend in een rapport kan lezen wat u te doen staat om uw hygiëne naar een hoger niveau te brengen.

Manual Cleaning Insights werkt heel eenvoudig. Op de in de productieruimte aanwezige satellieten plaatst Ecolab een aantal sensoren die door middel van een controller de data naar de cloud sturen.

Niet alles kan al geautomatiseerd worden. Reinigen is in de meeste voedingsbedrijven ook deels een manueel karwei. Maar dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. “Een reinigingsploeg heeft maar een beperkt aantal uren ter beschikking om de klus te klaren. Hoe goed de procedures ook beschreven staan, je kan niet garanderen dat elk oppervlak aan de juiste temperatuur, met de juiste dosis chemicaliën en voldoende lang behandeld is. Het is onbegonnen werk om dat allemaal manueel te controleren”, verduidelijkt Arne Daneels, Marketing Associate van Ecolab. Toch kan het net nuttig zijn om hier meer inzicht in te krijgen. “In de eerste plaats uiteraard om de voedselveiligheid te garanderen. Maar daarnaast zouden data ons ook meer kunnen vertellen waar mogelijke besparingen zitten op vlak van water en chemicaliën. Het zou de eerste keer niet zijn dat een lans nodeloos lang blijft aan liggen.”

De Ecolab sensoren capteren data aan de satellieten kunnen over schuimen, spoelen en desinfecteren.

Meten en opvolgen van manuele reiniging

Dit was voor Ecolab het uitgangspunt voor de ontwikkeling van Manual Cleaning Insights (MCI). “MCI volgt en meet manuele reinigingsactiviteiten voor consistente resultaten met data en inzichten die helpen de conformiteit en efficiëntie verhogen en resultaten verifiëren”, vat Daneels samen. Het werkt heel eenvoudig. Op de in de productieruimte aanwezige satellieten plaatst Ecolab een aantal sensoren. Die kunnen nu data over schuimen, spoelen en desinfecteren beginnen capteren.    

“Die data worden draadloos doorgestuurd naar de MCI Controller die met behulp van een sim-verbinding de gegevens veilig naar de cloud stuurt, zonder gebruik te moeten maken van het bedrijfsnetwerk. In de cloud vindt de kwaliteitsverantwoordelijke alles terug in zijn eigen MCI dashboard. Dat vertelt hem wat er is gemeten bij elke satelliet: debiet, luchtdruk, verbruik van chemicaliën, duur van de activiteit … Maar hij ziet ook in één oogopslag wat er niet volgens de hygiëneregels verlopen is. Op die manier kan hij ingrijpen om de voedselveiligheid te verzekeren.”

De kwaliteitsverantwoordelijke kan diep in de details van elke reinigingsbeurt duiken en elke parameter visualiseren om een duidelijk zicht op mogelijke oorzaken van problemen te krijgen.

Data ook omzetten in aanbevelingen

Ecolab ging niet over één nacht ijs bij de ontwikkeling van MCI. Betrouwbaarheid stond immers voorop. Meer dan anderhalf jaar al worden in verschillende testprojecten de puntjes verder op de i gezet van de applicatie. “Vooral hoe je die data omzet in inzichten waar een kwaliteitsverantwoordelijke efficiënt mee aan de slag kan”, verduidelijkt Daneels. “Hij krijgt bijvoorbeeld meteen de anomalieën te zien, aangevuld met concrete aanbevelingen in een rapport dat dagelijks wordt gegenereerd en automatisch verstuurd. Maar hij kan ook diep in de details van elke reinigingsbeurt duiken en elke parameter visualiseren om een duidelijk zicht op mogelijke oorzaken van problemen te krijgen. Verder helpen real-time alerts wanneer bepaalde waarden overschreden zijn om problemen niet te laten escaleren.”

Alles wordt elke ochtend samengevat in een overzichtelijke rapport dat de belangrijkste zaken aanstipt en aanbevelingen voorstelt.

Slim. Duidelijk. Geconnecteerd.

De slimme MCI technologie van Ecolab helpt dus kosten te besparen en verspilling tegen te gaan. Daneels: “Manuele reinigingsprocessen zijn nog steeds een vitaal onderdeel van de hygiëneplannen van voedingsbedrijven. Maar het wordt ook steeds belangrijker om die processen te kunnen controleren en verifiëren. Dat is precies wat MCI doet. Je hebt heel eenvoudig toegang tot de data van kritieke parameters. Zo ben je er zeker van dat je productie van A tot Z op de juiste manier gereinigd is.”    

Manual Cleaning Insights volgt en meet manuele reinigingsactiviteiten voor consistente resultaten met data en inzichten die helpen de conformiteit en efficiëntie verhogen en resultaten verifiëren.

Wat levert MCI nu concreet op?

 • Verifieer manuele reinigings- en desinfectietaken
 • Bespaar geld door op tijd de productie te kunnen starten
 • Verbeter de efficiëntie door het verbruik van grondstoffen te optimaliseren
 • Garandeer de productkwaliteit
 • Verbeter je duurzaamheidsprofiel

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details