NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Controle van besmetting: voorkomen is beter dan genezen

Controle van besmetting: voorkomen is beter dan genezen

De uitdrukking “voorkomen is beter dan genezen” is waarschijnlijk voor velen van ons bekend, vooral als het gaat om onze gezondheid. Kort gezegd betekent deze uitdrukking dat het makkelijker is om iets te voorkomen dan om de schade te herstellen nadat het al is gebeurd. Dit principe geldt met name in de context van voedselbesmetting.

Als u voedselbesmetting wilt voorkomen, zijn zowel ongediertepreventie als ongediertebestrijding van groot belang. Ongedierte kan namelijk besmetting veroorzaken, zowel op oppervlakken als in producten, door de ziekten die ze met zich meedragen of door hun urine en uitwerpselen.

Integrated Pest Management

Integrated pest management (IPM) is een geweldige manier om het concept “voorkomen is beter dan genezen” samen te vatten en vormt de basis van onze benadering om besmetting te voorkomen voor onze klanten.

Het nemen van preventieve maatregelen (zoals afdichten en monitoren) in plaats van alleen reactieve maatregelen (zoals eenvoudigweg het behandelen van het ongedierteprobleem zonder een grondige analyse van waar ongedierte binnenkomt of waarom ze naar een bepaalde plaats worden aangetrokken) vormt de basis van Integrated Pest Management (IPM).

Slimme ongediertepreventie

IPM is gebaseerd op vijf principes: Inspection, Exclusion, Restriction, Destruction, Monitoring. Elk van deze principes maakt gebruik van een combinatie van praktijken, waaronder uitgebreide informatie over de levenscyclus van ongedierte, ongediertegedrag, biologie en de interactie van ongedierte met hun omgeving, om de diepere oorzaak van een ongedierteprobleem te elimineren.

Het is een veel integratievere benadering dan simpelweg reageren op een ongedierteprobleem door wat lokazen voor knaagdieren neer te leggen of een spraybehandeling voor kakkerlakken uit te voeren, wat voor een voedselbedrijf misschien te weinig en te laat is!

Wanneer je het op deze vijf principes uiteenlegt, kun je zien hoeveel van het werk van een professionele ongediertebestrijder in feite draait om ongediertepreventie, omdat preventie van besmetting beter is dan genezen.

Exclusion:
Dit betekent ervoor zorgen dat ongedierte geen toegang krijgen tot uw gebouw. Bij Rentokil geloven we dat het geen zin heeft om eenvoudigweg het ongedierte binnenin uw gebouw te elimineren zonder ook aan te pakken hoe ze binnenkomen.

Naast een initiële inspectie om te beoordelen waar ongedierte mogelijkerwijs binnenkomen, maken doorlopende inspecties door een van onze deskundige technici deel uit van uw dienst, samen met aanbevelingen voor afdichting en structurele reparaties en verbeteringen om ongedierte buiten te houden. Alle aanbevelingen van onze technici worden gelogd in myRentokil, zodat onze klanten ze te allen tijde kunnen raadplegen.

Restriction:
Ongedierte heeft voedsel, water en beschutting (nestruimte) nodig om te gedijen. Beperking is een andere preventieve tactiek: het doel is om te beoordelen waar en hoe ongedierte toegang krijgen tot voedsel, water en nestplaatsen en vervolgens – afhankelijk van de specifieke locatie – ofwel hun toegang beperken (verdere afdichting) of de bronnen van voedsel, water en nestplaatsen volledig elimineren (hygiëne). Ook deze worden gelogd in het myRentokil-systeem voor klanten om te raadplegen en te implementeren.

Dit vereist gedetailleerde kennis van de voorkeuren, voortplantingsgewoonten en levenscycli van individueel ongedierte, gecombineerd met begrip van wat haalbaar en praktisch is op de locatie van de klant. Voedselproductiesites bieden van nature een buffet voor ongedierte om van te snoepen.

Monitoring:
Monitoring is een andere essentiële component van een preventiestrategie. Technici worden getraind om continu de sites van klanten te monitoren op veranderingen die ongedierte toegang kunnen verlenen of die mogelijk verschillende soorten ongedierte kunnen aantrekken. Beperkings- en uitsluitingsaanbevelingen kunnen dan worden verstrekt voordat een ongedierteprobleem zich vestigt.

Omdat we soms ook ongediertebestrijdingsmethoden moeten implementeren (helaas is niet alles preventie), worden technici ook getraind om voortdurend te monitoren hoe goed de behandeling werkt. Dit vereist eveneens gedetailleerde kennis van de levenscyclus, gewoonten en leefomgeving van ongedierte, om ongediertebestrijdingsbehandelingen continu te kunnen aanpassen in geval van insectenresistentie of veranderende omstandigheden.

Destruction:
En tot slot vernietiging, ofwel de feitelijke ongediertebestrijdingsoplossingen. Rentokil heeft een reeks oplossingen die zijn gericht op zowel de specifieke omgeving als de ongedierteproblemen ter plaatse. En deze oplossingen worden nooit apart geïmplementeerd – ze moeten de andere drie elementen volgen om echt effectief te zijn.

Een basaal begrip van de principes van Integrated Pest Management (IPM) is iets dat alle voedselproducenten en -fabrikanten kunnen toepassen bij het evalueren van besmettingsrisico’s op hun locatie. Hoewel ongedierte zoals vliegen, kakkerlakken, knaagdieren en voorraadinsecten op verschillende manieren voedselproducten kunnen besmetten, vormt het begrip van de principes van IPM een uitstekende basis voor de langetermijnrelatie die we graag opbouwen met onze klanten in de voedselproductie.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details