NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Configureren en programmeren van igus lineaire robots – net zo eenvoudig als een spel spelen op de PlayStation
Nu sneller en eenvoudiger: met de lineaire robotconfigurator op de RBTX online marktplaats kunnen gebruikers in slechts vijf minuten hun individuele aansluitklare lineaire robots configureren. (Bron: igus B.V.)

Configureren en programmeren van igus lineaire robots – net zo eenvoudig als een spel spelen op de PlayStation

Gamification-benadering en extra functies maken online configurator voor voordelige lineaire robots nog intuïtiever

Met behulp van de game-engine Unity heeft motion plastics specialist igus zijn online configurator voor goedkope lineaire robots een facelift gegeven, waardoor de werking nog efficiënter wordt. Nu kunnen gebruikers sneller en eenvoudiger een individuele lineaire robot configureren die aansluitklaar is – in slechts vijf minuten en met onmiddellijke prijsinformatie. Met behulp van de online tools kan elke automatiseringsoplossing direct in het geselecteerde werkgebied worden geprogrammeerd en getest en kunnen ook CAD-gegevens en een geschikte tekening worden geladen. Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen kunnen zich zonder een belemmering onderdompelen in de wereld van de automatisering – zonder de know-how van specialisten en CAD-software.


Verhoog de efficiëntie, verminder het aantal fouten en verlaag de kosten: veel bedrijven erkennen de voordelen van procesautomatisering. Maar het kiezen van de juiste robot kan tijdrovend zijn – en tijd is geld. Vorig jaar heeft igus een online configurator ontwikkeld om het eenvoudiger te maken met automatisering aan de slag te gaan. Met slechts een paar klikken kunnen klanten eenvoudig kant-en-klare lineaire robots configureren die gebaseerd zijn op drylin lineaire geleidingen. Lineaire robots zijn verkrijgbaar zonder besturingssysteem vanaf 1000 euro per eenheid, en met besturingssysteem en software vanaf ongeveer 4000 euro. “Sinds de lancering van de configurator hebben we veel positieve feedback gekregen over de gamification-benadering en de intuïtieve gebruiksvriendelijkheid”, zegt Alexander Mühlens, hoofd van de divisie Automation Technology and Robotics bij igus. “Toch vroegen we ons af: Kunnen we met deze feedback de werking blijven verbeteren? Het antwoord was een volmondig ja. Als gevolg daarvan hebben we de configurator verder geoptimaliseerd en nieuwe functies toegevoegd.”

Individuele robots configureren — nog eenvoudiger dankzij het gaming-platform

Voor het nieuwe ontwerp van de configurator hebben de ontwikkelaars van igus gebruik gemaakt van Unity – een platform dat wordt gebruikt bij de ontwikkeling van games voor PC en spelconsoles. De bediening van de configurator is dienovereenkomstig intuïtief. En het werkt als volgt: in de eerste stap selecteert de gebruiker de kinematica, d.w.z. een lijn-, vlak- of ruimte-lineaire robot. De weergave doet denken aan een keuzemenu uit een computerspel, waarmee spelers bijvoorbeeld raceauto’s selecteren. Met deze standaardconfiguraties kan onder duidelijke omstandigheden snel de juiste robot worden gekozen. Voor het eerst, is het nu mogelijk om een speciale lineaire robot samen te stellen en hierover informatie op te vragen. Of het nu gaat om een ijsmachine, een meetsysteem of een palletiseerrobot: veel toepassingen moeten voldoen aan speciale veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld spatwaterdicht zijn of werken in zeer kleine installatieruimten. Met de online configurator kunnen gebruikers een speciale lineaire robot aanvragen die voldoet aan de specifieke eisen van hun individuele toepassing.

3D-model visualiseert de installatieruimte en de bewegingen van de lineaire robot

De volgende stap: het configureren van de lineaire robot. Hier zijn schuifregelaars beschikbaar waarmee de slaglengtes van de X-, Y- en Z-assen op de millimeter nauwkeurig kunnen worden ingesteld. Een dynamisch 3D-model van de lineaire robot, dat in alle richtingen kan worden geroteerd, visualiseert de instellingen in real time. “We hebben op dit punt een nieuwe functie toegevoegd”, zegt Mühlens tevreden. “Met één klik is het nu mogelijk om ook de installatieruimte van de lineaire robot weer te geven. Hiervoor gebruiken we gekleurde vlakken. Zo krijgen gebruikers een visuele indruk van hoeveel ruimte hun automatiseringsoplossing inneemt.” Om transparantie in de kosten te waarborgen, krijgen gebruikers ook direct de prijs van hun automatiseringsoplossing te zien. Geavanceerde gebruikers kunnen het 3D-model ook exporteren als STEP-bestand en verder verwerken in elk CAD programma. Met de online configurator is het zelfs mogelijk om robotbewegingen te definiëren – door een paar parameters in te voeren en zonder programmeerkennis. “Met deze functie volgen we het motto ‘Test before invest’. Dankzij het bewegende 3D-model krijgen operators een gevoel voor robotbewegingen en cyclustijden”, aldus Mühlens. Na de online programmering kan het bestand via een app in virtual reality worden weergegeven of in het echte robotbesturingssysteem worden geladen.

Online besteld: korte tijd later wordt de robot geleverd

Als de operatoren tevreden zijn met de configuratie van de lineaire robot, zijn de volgende stappen: ze selecteren een geschikt besturingssysteem dat de lineaire robot voltooit tot een kant-en-klare low-cost robotoplossing – of het nu kant-en-klaar is met igus robotbesturing of de doe-het-zelf versie met een D1 dryve besturingssysteemset. Kort na het online bestellen, wordt de automatiseringsoplossing geleverd. Voorgemonteerde lineaire robots in standaardafmetingen zijn zelfs binnen 24 uur klaar voor verzending. Nog een pluspunt: dankzij de zelfsmerende igus-polymeren zijn alle configureerbare lineaire robotsystemen 100% onderhoudsvrij en schoon in alle lagerpunten. En aanvullende componenten zoals grijpers, vision-systemen, motoren en sensoren zijn beschikbaar voor beginnende automatiseerders via de Low Cost Automation marktplaats RBTX.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details