NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Behuizingen voor eenvoudige hygiënische reiniging
In tegenstelling tot andere fabrikanten kiest Rittal bewust voor een grotere hoek. Dit garandeert een betere afloop en dus een optimale reiniging.

Behuizingen voor eenvoudige hygiënische reiniging

Vleeswaren besmet met salmonella, chips gecontamineerd met reinigingsmiddel. Het gebeurt vaker dat voedingswaren hiervoor uit de rekken gehaald moeten worden. Voedselveiligheid en hygiëne zijn daarom van het allergrootste belang in de voedselverwerkingsindustrie. Als fabrikant van schakel-, netwerk- en serverbehuizingen voor de voedingsindustrie, draagt Rittal deze veiligheid hoog in het vaandel. De exponent hiervan is de Rittal Hygienic Design reeks met een optimaal hygiënisch ontwerp, ontwikkeld voor een gebruiksvriendelijke reiniging en meer (kosten)efficiëntie.

De consument wil eten en drinken zonder risico voor de gezondheid. Voedingsproducenten moeten daarom koste wat kost besmetting of vervuiling van voedingswaren vermijden. Zo niet, dan dreigen er ernstige gevolgen zoals schadeclaims en imagoschade. Het toezien op de veiligheid en hygiëne in de voedselverwerkingsindustrie gebeurt onder andere door EHEDG, de European Hygienic Engineering & Design Group, die verschillende richtlijnen opstelt. Deze richtlijnen hebben in grote mate betrekking op de hygiënische reiniging van de machines op en langs de productielijnen. Het hygiënisch ontwerp van installaties is cruciaal om deze tot op microbieel niveau te kunnen reinigen. Daarom zijn er zeer specifieke standaarden, bijvoorbeeld voor het materiaal en de oppervlakteruwheid en beschermingsgraad van de installaties.”

Steeds het veiligste ontwerp

Met zijn Hygienic Design gamma produceert Rittal behuizingen voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Deze zijn vervaardigd uit rvs (AISI 304 met een oppervlakteruwheid,  RA < 0,8 µm en een beschermingsgraad IP66 volgens de norm IEC 60 529 en IP69K volgens DIN 40 050-9). Deze behuizingen zijn ook voorzien van een blauwe, vervangbare siliconenafdichting. De scharnieren zitten aan de binnenkant en alle randen zoals lasnaden en afdichtingen lopen naadloos over in het oppervlak van de kast. De sluiting betreft een speciale uitvoering met een vormgeving die zeer goed gereinigd kan worden en die voorzien is van een speciale afdichting. De schakelkasten hebben  een aflopende hoek van 30°, de klemmenkasten hebben schuine randen van 3°. In tegenstelling tot andere fabrikanten kiest Rittal bewust voor een grotere hoek. Dit garandeert een betere afloop en dus een optimale reiniging. Zo kan duurzaam bespaard worden op kostbare schoonmaaktijd en reinigings- en desinfecteringsmiddelen. Met deze oplossingen is er geopteerd voor het meest veilige ontwerp.  

De behuizingen uit het HD gamma van Rittal zijn ook voorzien van een blauwe, vervangbare siliconenafdichting.

Toebehoren voor een perfecte plaatsing

Naast de behuizingen zijn er ook de nodige toebehoren zoals wandafstandhouders en stelvoeten, zodat de ruimte onder of achter de kasten ook perfect toegankelijk is voor reiniging. Op deze manier kunnen de schakelkasten of klemmenkasten volledig veilig binnen een productie-omgeving geplaatst worden.

Ook voor wartels bestaan er hygiënische oplossingen

Ook het invoeren en afdichten van kabels in de behuizingen moet op een correcte manier gebeuren. Er moet op gelet worden dat er geen water of stof in de kasten kan binnenkomen, maar terzelfdertijd is het hier ook belangrijk de nodige aandacht te hebben voor de reinigbaarheid. Rittal is in België daarom verdeler van de kabelwartels van Hummel. Hummel biedt twee oplossingen van kabelwartels voor de voedingsindustrie: HSK-Inox-HD-Pro en HSK-Inox-HD. Beide zijn uitgevoerd in rvs 1.4404 (of AISI 316L) en hebben een temperatuurbereik van -40 °C tot 120 °C. De Pro serie is meer geschikt omgevingen waar met schuimgereinigd wordt. Het Inox-HD gamma is eerder geschikt voor hogedrukreiniging.      ■

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details