NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Automatische productielijn voor kant-en-klare maaltijden vinkt alle eisen af
Om een nieuw product te ontwikkelen deed Calibra een beroep op IntOCon. De machinebouwer uit Ieper werd gevraagd een volledig op maat gemaakte lijn te ontwerpen.

Automatische productielijn voor kant-en-klare maaltijden vinkt alle eisen af

Ondernemen is innoveren. Om een nieuw product te ontwikkelen deed Calibra een beroep op IntOCon. De machinebouwer gespecialiseerd in de voedingsindustrie uit Ieper werd gevraagd een volledig op maat gemaakte lijn te ontwerpen. De lijn moest een bestaande ontstapelaar en sausdoseerunit naadloos integreren in een totaalconcept dat de schaaltjes met saus, verse kipfilet en kruidentopping op gewicht afvulde tot een smakelijke kant-en-klare maaltijd. 

IntOCon dacht mee hoe een aantal bestaande machines te integreren in een voor de rest volledig op maat gemaakte lijn.

Calibra, met kantoren en productie in Roeselare, startte 20 jaar geleden en is een grote verwerker van verse kipfilet. Het team van 32 mensen verwerkt tot 70.000 kg kipfilet per week en levert over heel Europa. Het bedrijf kijkt voortdurend uit naar nieuwe mogelijkheden om met zijn verse en diepgevroren gevogelteproducten te innoveren. Sales & Operation manager Oliver Serruys: “Eind 2022 werd een nieuwe productiehal in gebruik genomen. We hadden een aantal ideeën om een nieuw product op de markt te zetten en hoe de lijn er zou moeten uitzien. Het betreft het automatisch ontstapelen van schotels, doseren met saus, afvullen met verse kipfilet tot een vooraf bepaald gewicht en tenslotte afwerken met een kruidentopping.”

Voor het correct vullen van de schaaltjes met kipfilet tot het vooropgestelde gewicht werden weegschalen geïntegreerd.

Zeer professionele aanpak

Voor de uitwerking van dit concept, zocht Calibra een kundige partner. “We kwamen in contact met IntOCon en hebben het concept dat we voor ogen hadden uitgelegd. IntOCon dacht mee hoe een aantal bestaande machines te integreren in een voor de rest volledig op maat gemaakte lijn. Al snel werd een eerste voorstel voorgelegd. De lijn werd volledig in detail uitgetekend. IntOCon heeft dit zeer professioneel aangepakt. Na een paar aanpassingen was de volgende stap testen bij ons in de productie met verse producten.”

Olivier Serruys: “De lijn werkt exact zoals wij in gedachten hadden. Als er nieuwe ideeën in ons opkomen, bellen we ongetwijfeld weer naar IntOCon.”

Foutloos afvullen tot gewenste gewicht

Voor het correct vullen van de schaaltjes met kipfilet tot het vooropgestelde gewicht werden weegschalen geïntegreerd. Deze geven een lichtsignaal aan de operatoren zodra het correcte gewicht bereikt wordt. Op die manier is er een makkelijke controle om giveaway te elimineren en alle schalen met het correcte gewicht af te leveren. “Dit maakt het voor de operatoren eenvoudig om snel en zonder fouten te werken”, voegt Serruys toe. Daarna is er een laatste controle op metaal. Bijkomende uitdaging is het precies doseren van een kruidentopping op het einde van het productieproces. Een trilsysteem wordt aangestuurd om op het exacte moment de correcte dosis op de correcte plaats te doseren. Voor optimale en snelle reinigbaarheid van de productielijn en van de vloer eronder werd de kast met de sturing in de hoogte gemonteerd.

Een trilsysteem wordt aangestuurd om op het exacte moment de correcte dosis kruiden op de correcte plaats te doseren.

Binnen de afgesproken termijn

Een geslaagd project en een tevreden klant dus. “Naast de technische uitdagingen was de tijdsdruk van het project zeer hoog, maar IntOCon heeft perfect binnen de afgesproken termijn de lijn opgestart en onze mensen getraind. We waarderen de goede communicatie met IntOCon en de lijn werkt exact zoals wij in gedachten hadden. Als er nieuwe ideeën in ons opkomen, bellen we ongetwijfeld weer naar IntOCon. We kunnen IntOCon voor machines op maat zeker en vast aan iedereen aanbevelen”, besluit Serruys.     ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details