Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

NL | FR

Nieuws

Altijd nieuwsgierig blijven

Babette Herbert, Aandeelhouder Lenze en kleindochter van stichter Hans Lenze

9 maart 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Lenze vierde zijn 75-jarig bestaan met het motto ‘de moed voor verandering’. Voor mij is het woord moed nauw verwant aan nieuwsgierigheid. Dat gevoel dat je er als kind toe aanzette om de grote wereld te gaan verkennen. Maar naarmate we ouder worden, verliezen we dat gevoel soms, verandering begint ons angst in te boezemen. Maar daar mogen we niet aan toegeven, we mogen nooit te bang zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Zelfs als dat betekent dat we het nu en dan bij het verkeerde eind hebben. Want het stimuleert innovatie. 75 jaar geleden al, maar ook de 75 jaar die volgen zullen.

Ik ben geboren in het jaar dat mijn grootvader het bedrijf oprichtte: 1947. Het land was toen in wanhoop na de oorlog. Hij wilde bijdragen aan de heropbouw, maar kon het niet alleen. Om zijn droom werkelijkheid te laten worden, moest zijn echtgenote, mijn grootmoeder, haar huis verkopen. Dat geld legde het fundament voor het bedrijf. Elke nieuwe medewerker werd altijd persoonlijk verwelkomd in de living van ons familiehuis door mijn moeder. En als ze problemen ondervonden, deed mijn moeder er alles aan om ze op te lossen. Ik zag haar een beetje als de minister van Welzijn in de begindagen van het bedrijf. Het was HR avant la lettre.

Toen mijn grootvader ziek werd in 1957, was het mijn moeder die hem overtuigde om het bedrijf niet te verkopen. Ze nam hem mee voor een wandeling door de mooie heuvels die Hamelen omringen en verzekerde hem dat zij en haar echtgenoot goed voor zijn bedrijf zouden zorgen. En maar goed ook, want het was het begin van een tijdperk van groei. Dus toen ze me in 1981 vroegen om toe te treden tot de raad van bestuur om de continuïteit van het bedrijf mee te helpen verzekeren, had ik het in feite gemakkelijk. De weg was al geplaveid door twee sterke vrouwelijke rolmodellen voor me.

Het blijft een enorm voorrecht om aandelen in dit bedrijf te bezitten. Mijn job bestaat erin om zij die aan het roer van het bedrijf staan te ondersteunen in de koers die ze hebben uitgestippeld. Stabiel varend, maar altijd met één oog op de horizon en de toekomst van ons bedrijf. Zelfs als technologiebedrijf zal die gebouwd zijn op mensen en hun capaciteit om te blijven innoveren. Daarom voelen we zo een sterke verantwoordelijkheid voor alle medewerkers. We moeten verder kijken dan geslacht of huidskleur en geïnteresseerd blijven in elkaar, om elkaar beter te leren kennen, onze geschiedenis, onze industrie. Daar is die nieuwsgierigheid weer.

We moeten onze geesten openstellen voor alle opinies en ideeën, zeker voor die van de jongere generatie. Zij stellen immers de toekomst voor en we kunnen zoveel van hen leren. Ook al hebben ze het niet altijd gemakkelijk. Als jonge vrouwen die het willen maken in onze tech industrie advies willen over hoe ze daar kunnen geraken, mogen ze me altijd bellen. Ik zal ze alles vertellen wat ik weet. Maar laat ze me langs deze weg ook al een goede raad influisteren: blijf trouw aan jezelf. Schep plezier in wat je doet. Vertrouw op je eigen talenten. Blijf nieuwsgierig. En onthoud wat Frank Sinatra song: I did it my way.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Alexander Dewaele

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via FoodTec? Bel +32 477 22 41 29 of stuur een mail naar onderstaand adres.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details