NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Altijd en overal de juiste temperatuur
Is er ergens een storing, dan kunnen Equans techniekers aan de hand van de data al de nodige analyses maken om defecten van op afstand op te lossen.

Altijd en overal de juiste temperatuur

Koeling is cruciaal voor voedingsbedrijven om in elke zone van de productie de juiste temperaturen te handhaven. Dat is voor Joriba Bakery niet anders. Daarom koos het voor de koelexperts van Equans voor zijn nieuwe vestiging in Moeskroen waar het Berlijnse bollen van Belgische topkwaliteit zal produceren. Equans zorgde voor nauwkeurig ingestelde en duurzame koelprocessen.

Nog voor de deadline van juni had Equans het werk klaar.

Ooit begon Joriba Bakery als een kleine ambachtelijke bakkerij nabij Diksmuide, in de jaren veertig van de vorige eeuw. Wat begon met befaamde Diksmuidse boterkoeken is vandaag uitgegroeid tot een volledig assortiment aan artisanale bakproducten, luxepatisserie, dessertvullingen en vernieuwende producten voor bijvoorbeeld veganisten. De kleine bakkerszaak van toen maakte plaats voor state-of-the-art vestigingen: in Ledegem, in Moeskroen (in 2021 overgenomen Deleye) en sinds kort een derde, compleet nieuwe vestiging, ook in Moeskroen. Hier heeft het familiebedrijf 8.000 m² ter beschikking en zal het voornamelijk ambachtelijke Berlijnse bollen vervaardigen.

In de machinekamer wordt de koude glycol geproduceerd en van daaruit verdeeld naar alle koelers.

Volledige controle in elke zone

Om boule na boule tot een perfect resultaat te komen, moeten zowel ingrediënten als eindproducten continu op de juiste temperatuur gekoeld blijven. Elke stap van het productieproces vereist daarbij de juiste temperatuur, van -30 tot +20 °C. De keuze voor Equans was voor Joriba Bakery snel gemaakt. “We hadden al eerder samengewerkt in een andere vestiging. Een project dat voor het nodige vertrouwen gezorgd had. Samen hebben we het systeem op punt gezet om tot een modern en vooral efficiënt concept te komen”, vertelt Davy D’Hondt, verantwoordelijke automatisatie bij Equans. “Het was onze taak om te zorgen voor een volledige controle over de temperatuur in elke zone. In de machinekamer wordt de koude glycol geproduceerd en van daaruit verdeeld naar alle koelers. Naast de koude glycol, wordt ook de koeling van de vriestunnel en de stockagediepvries vanuit de machinekamer geregeld.”

Equans logt veel meer data dan wat de klant nodig heeft om de basis te leggen voor predictive maintenance en de efficiëntie nog verder op te krikken.

Keuze voor natuurlijk koudemiddel

Het uitgangspunt was het gebruik van een natuurlijk koudemiddel: ammoniak. “Een efficiënte koudedrager, maar ook een zeer duurzame. Ten opzichte van de klassieke koudemiddelen, hoeft Joriba Bakery geen uitfasering te vrezen. Zij dachten eerder aan CO2, maar de TCO van ammoniak lag lager, zo bleek uit onze studie. We proberen voor onze klanten altijd tot de meest zuinige installatie te komen op lange termijn.” Een belangrijk element in dat verhaal is de focus op digitalisering. Door zoveel mogelijk data te capteren krijgt de klant alle tools in handen om zijn koelprocessen te beheren en beheersen. “Een visie die naadloos aansloot bij wat Joriba Bakery zelf voor ogen had. Met een eigen SCADA systeem visualiseren we de gecapteerde data op een zeer inzichtelijke manier. In de eerste plaats voor logging, zodat Joriba kan aantonen dat alle regels in verband met voedselveiligheid gerespecteerd zijn. En in de tweede plaats voor een opvolging om te verifiëren dat de installatie optimaal draait Dankzij de toevoeging van energiemeters kunnen we daarin ook het verbruik perfect opvolgen. Op die manier laten we de installatie op elk moment zo energetisch mogelijk draaien.”

Met een eigen SCADA systeem visualiseert Equans de gecapteerde data op een zeer inzichtelijke manier.

Data voor meer beschikbaarheid en efficiëntie

Nog voor de deadline van juni had Equans het werk klaar. “De klant is nu volop bezig met het finetunen van zijn recepten. Ze hebben daarbij alle mogelijkheden om de koeling te gebruiken zoals zij het willen.” Maar Equans blijft wel betrokken bij de installatie. Joriba Bakery tekende immers een onderhoudscontract voor zeven jaar. “Op die manier zijn ze slechts minimaal belast met de opvolging. Is er ergens een storing, dan kunnen onze techniekers aan de hand van de data al de nodige analyses maken om defecten van op afstand op te lossen. We loggen veel meer data dan wat de klant nodig heeft. Daardoor kunnen we de basis leggen voor predictive maintenance om tot zo weinig mogelijk onverwachte stilstanden te komen en de efficiëntie nog verder op te krikken. Daarnaast loggen we alles in verband met energiebeheer. Zo kunnen we tot op het niveau van elke verbruiker gaan bepalen of alles naar behoren werkt en of er nog mogelijkheden voor verbetering liggen. Koeling vraagt veel energie, maar door slimme sturing kan je wel tot efficiënte oplossingen komen.      ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details