NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
8 tekenen van een infestatie

8 tekenen van een infestatie

Voor producenten en fabrikanten van voedingsproducten kan de gedachte aan een infestatie hen ’s nachts wakker houden. Niet alleen zijn er de risico’s van verminderde productie, hoge verliezen en schade aan het merk, maar de gezondheids- en veiligheidsrisico’s veroorzaakt door besmetting en de ziekten die door infestaties worden overgedragen, dragen zeker bij aan het slaapgebrek.

Het kunnen identificeren van infestaties is cruciaal. Zoals bij de meeste gezondheidsproblemen kan vroege detectie letterlijk levens redden, en dit is niet anders in ongediertebestrijding.

Men moet de basisprincipes van het gedrag van ongedierte begrijpen. Simpel gezegd heeft ongedierte 3 dingen nodig: schuilplaatsen (relatief ongestoorde locaties om te leven en nestelen), voedsel en water – en voedselproductielocaties voorzien vaak in al deze behoeften.

Hier zijn 8 waarschuwingen waarop je jouw teams kunt trainen om op te letten.

8 tekenen van ongedierte in jouw voedselverwerkingsbedrijf:

Begin aan de buitenkant van jouw faciliteit en werk naar binnen toe.

 1. Afval is een feestmaal voor ongedierte:
  Afvalgebieden zijn meestal het minst beschermde gebied van elke faciliteit, dus als je ziet dat jouw afvalberg plots verkleint, weet je dat het ongedierte zijn weg naar dit gebied heeft gevonden. Ongedierte dat meestal actief is in afvalgebieden zijn onder andere vliegen, kakkerlakken, mieren en knaagdieren. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent bij de behandeling van dit gebied, aangezien niet-doelwitdieren – zoals zwerfkatten en -honden – mogelijk ook hun voedsel in het afval zoeken.
 2. Schade aan de bouwconstructie:
  Schade aan de buitenkant van het gebouw – zoals knaagsporen – is een duidelijk teken dat knaagdieren actief zijn op de locatie, en schade aan het dak duidt op een vogelprobleem.

  Eenmaal binnen, zijn er nog enkele andere tekenen om op te letten.
 3. Afgeworpen huiden, exoskeletten of eierschalen:
  Insecten werpen hun buitenste laag huid of exoskeletten af naarmate ze groeien tijdens hun specifieke soort metamorfose. Voorbeelden van insecten die hun huid afwerpen zijn houtmieren, spinnen en cicaden. Kakkerlakken zullen echter hun exoskelet afwerpen terwijl ze groeien van de nimf-fase tot volwassenheid. Daarnaast, als je eierschalen van eender welk insect vindt, kun je er zeker van zijn dat er een actieve infestatie op de locatie is.
 4. Schade aan verpakkingen:
  Gaten en knaagsporen aan voedselverpakkingen en -containers zeggen veel over de aanwezigheid van een knaagdierinfestatie op jouw locatie.
 5. Uitwerpselen:
  Aangezien ongedierte zich op de locatie nestelen en daar ook eten, laten ze onvermijdelijk uitwerpselen achter. Het is daarom belangrijk om in staat te zijn om de verschillende soorten ongedierte te identificeren aan de hand van de uitwerpselen die ze achterlaten. Hiervoor moet je mogelijk een ongediertebestrijdingsexpert raadplegen, zoals Rentokil.
 6. Levende infestaties:
  Deze kunnen de vorm aannemen van eieren, larven, poppen of volwassenen. Infestaties kunnen bijna overal worden opgemerkt, maar meestal vind je ze waar de behoeften van plagen worden vervuld. Bijvoorbeeld; opslagruimtes, kantines, keukens en kleedkamers. Daarnaast kun je nestmateriaal, uitwerpselen of scherpe geuren vinden. Deze tekenen geven allemaal aan dat er een infestatie is die moet worden aangepakt.
 7. Looproutes van knaagdieren:
  Vlekken of vettige vlekken op muren of plinten zijn een teken dat knaagdieren dat gebied vaak gebruiken om toegang te krijgen tot de verschillende gebieden op de productielocatie.
 8. Spinrag:
  Motten gebruiken spinrag voor hun nest, voor bescherming en camouflage. Meestal wordt dit soort activiteit opgemerkt in faciliteiten waar producten voor langere tijd worden opgeslagen. Motten zijn voorraadinsecten en zijn één van de duurste plagen om kwijt te raken.

Wat moet je doen als je deze tekenen van ongedierte ziet?

Het kennen van de basisbehoeften van infestaties (onderdak/schuilplaats, voedsel en water) is een goed startpunt, omdat door de toegang tot wat plagen nodig hebben te beperken, het moeilijk voor hen is om te overleven.

Voor het effectief bestrijden van ongedierte is een goede samenwerking tussen jou en jouw ongediertebestrijdingsleverancier essentieel, en wanneer je het als een partnerschap beschouwt, kunnen ongedierteproblemen beter aangepakt en beheerd worden. Communicatie over jouw locaties en jouw activiteiten is cruciaal voor het effectief bestrijden van ongedierte.

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details