Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Digitalisering tastbaar maken
De nieuwe generatie in de voedingssector is digitaal ingesteld, maar er is nog werk aan bewustwording.

Digitalisering tastbaar maken

De wereld van voedselveiligheid verandert snel, maar nog niet iedereen stapt even vlot mee in het digitale verhaal. Dat merkt Els De Ridder, Business Unit Manager Food bij Testo België, dagelijks. “Er is veel bereidheid, maar de praktijk is soms weerbarstig. In een sector waar hygiëne cruciaal is, is het gebruik van tablets of smartphones nog lang niet vanzelfsprekend.”

Testo, de Duitse fabrikant van meet- en monitoringsystemen, is al decennia actief in uiteenlopende sectoren: van HVAC en thermografie tot emissiemeting en farma. Sinds een jaar of anderhalf is het bedrijf intern opgesplitst in gespecialiseerde businessunits.

Digitalisering tastbaar maken 1
Wat Testo onderscheidt, is niet alleen technologie, maar vooral de manier waarop ze die inzetten.

Van HVAC tot food: focus op specialisatie

“We wilden onze kennis beter afstemmen op de noden van elke markt”, legt De Ridder uit. “Voor de voedingssector betekent dat: focus op meetinstrumenten, dataloggers en digitale oplossingen die specifiek op voedselveiligheid en retail zijn afgestemd.” De voedingsafdeling werkt met drie grote pijlers: thermometers, dataloggers en de digitale totaaloplossing Testo Food Solutions. Dat systeem laat toe om metingen en taken op verschillende locaties te centraliseren. “Een kwaliteitsverantwoordelijke met meerdere filialen hoeft niet langer op pad om alles te controleren. Via het dashboard ziet hij digitaal wat er gebeurt, van temperatuurmetingen tot schoonmaaktaken”, zegt De Ridder.

Van papier naar digitaal – maar stap voor stap

Digitalisering is ook binnen de voedingsindustrie een hot topic, al blijkt de praktijk complexer dan gedacht. “Wij hebben bijvoorbeeld een Smart App waarmee je metingen draadloos kunt overdragen en rapporten genereren”, vertelt De Ridder. “Toch merken we nog terughoudendheid. Tablets en smartphones zijn in productie-omgevingen vaak niet welkom – en dat heeft alles te maken met hygiëne.” In ‘clean rooms’, waar alles uit rvs is opgebouwd en elke contaminatie vermeden moet worden, horen extra toestellen simpelweg niet thuis. “Bij broodjeszaken of in retail lukt dat nog, maar in verwerkende bedrijven is het ondenkbaar dat iemand zijn gsm bovenhaalt, terwijl hij met voedsel werkt”, zegt ze met een glimlach. “Het is een terechte voorzichtigheid – maar het vertraagt wel de stap naar digitalisering.” Daar komt nog bij dat sommige interpretaties van de HACCP-wetgeving huiverig staan tegenover externe apparaten. “Dat heeft te maken met de oorsprong van het systeem”, legt De Ridder uit. “Toen HACCP werd ingevoerd, bestonden smartphones nog niet. Als bedrijven hun toestellen vandaag correct registreren en labelen, is er geen probleem, maar het blijft gevoelig.”

Digitalisering tastbaar maken 4
Technologie mag hygiëne en veiligheid nooit in de weg staan – ze moet ze versterken.

Twee systemen, één filosofie

Testo biedt vandaag twee digitale oplossingen voor voedselveiligheid. Enerzijds het monitoringsysteem Testo 162, bedoeld voor zelfstandigen en kleinere spelers zoals slagers of traiteurs. “Het systeem bewaakt continu temperatuur en vochtigheid, stuurt alarmen via mail of sms, en laat de gebruiker toe om meetgegevens via een webbrowser te raadplegen – vooral handig bij een controle van het FAVV.” Daarnaast is er Testo Food Solutions, het geïntegreerde platform voor ketens en multi-sitebedrijven. “Dat gaat veel verder dan meten”, zegt De Ridder. “Je kunt er ook checklists, schoonmaak- en onderhouds­taken, of ongediertebestrijding in opnemen. Alles wordt digitaal vastgelegd, met foto’s en tijdstempels.” Zo ontstaat een volledig digitaal kwaliteitsdossier – altijd up-to-date en audit-proof.

Luisteren naar de klant

Wat Testo volgens De Ridder onderscheidt, is niet alleen technologie, maar vooral de manier waarop ze die inzetten. “We luisteren eerst. Elk bedrijf heeft andere noden. Van daaruit zoeken we de juiste balans tussen gebruiksgemak, nauwkeurigheid en regelgeving”, zegt ze. “En we blijven alert voor trends zoals AI en voorspellende data-analyse – al is dat vandaag nog steeds een beetje toekomstmuziek in onze sector.”

Digitalisering tastbaar maken 5
Alles wordt digitaal vastgelegd, met foto’s en tijdstempels.

De toekomst: digitalisering met gezond verstand

De Ridder ziet de toekomst optimistisch tegemoet. “Data en dataveiligheid worden steeds belangrijker. We hebben recent een nieuw platform ontwikkeld dat veel flexibeler is, zodat we sneller kunnen inspelen op marktvragen,” zegt ze. Toch blijft ze realistisch: “De nieuwe generatie in de voedingssector is digitaal ingesteld, maar er is nog werk aan bewustwording. Technologie mag hygiëne en veiligheid nooit in de weg staan – ze moet ze versterken.”      

Gerelateerde artikelen

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stuur ons een bericht

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten