Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Manifold als hart van de zuivelproductie
Hoewel het niet de eerste is in de productie van Inex, is deze vierde manifold wel de grootste. Hij telt maar liefst 156 afsluiters die als één blok zijn samengebouwd.

Manifold als hart van de zuivelproductie

Wie alle meters aan leidingen in een zuivelfabriek zou optellen, komt ongetwijfeld aan een flinke opstelsom. Manifolds zorgen dat de melk door de juiste leidingen en flows wordt geleid. Bij Inex installeerden ze recent een vierde om in te spelen op de groei die het bedrijf blijft doormaken. Pivaco stond in voor een onberispelijke productie.

Bij Inex staat de liefde voor natuur, mens en dier voorop. Heerlijke zuivel met weidemelk van eigen bodem, gemaakt door boeren uit de streek. Daar draait het in de thuisbasis in het Oost-Vlaamse Bavegem allemaal om. Daar wordt die weidemelk, ongeveer 300 miljoen l per jaar, met veel liefde verwerkt tot de lekkerste zuivelproducten. En dat zijn er intussen heel wat: yoghurt, room, melk, chocolademelk, biozuivel, melk met fruitsmaak, desserten, karnemelk, pap en groeimelk. De fabriek telt inmiddels negentien productie­lijnen. De voorbije jaren is flink geïnvesteerd om verder te moderniseren en te automatiseren. De voorlopige kers op die taart is de installatie van een nieuwe manifold. “Het hart van de productie”, verzekert Paul Piessens, senior commercial manager bij Pivaco, dat instond voor de productie en installatie. “Van hieruit wordt de melk naar de juiste productiestappen geleid.”

Inex verwerkt in Bavegem ongeveer 300 miljoen liter weidemelk per jaar.

156 afsluiters in één blok

Hoewel het niet de eerste is in de productie van Inex, is deze vierde manifold wel de grootste. Hij telt maar liefst 156 afsluiters die als één blok zijn samengebouwd. Hij dient enerzijds om de bestaande capaciteit uit te breiden. Anderzijds zullen ook bepaalde bestaande flows geoptimaliseerd worden. “Best wel spannend”, vertelt Piessens over de omvang van de manifold. “Daar is flink wat vertrouwen voor nodig, om dat in handen van een fabrikant te leggen, net omwille van de centrale plek binnen de productie. Dat we dit als Pivaco mochten opnemen, heeft alles te maken met de vertrouwensband die doorheen de jaren opgebouwd is. Je moet weten wat je aan elkaar hebt. De pre-engineering gebeurde door de technische dienst van Inex met Damien de Leeuw en Bart Jolie als trekkers, twee technische kraks. Fabrikant Bardiani Valvole stond in voor de kleppen. Pivaco voegde daar de state-of-the-art uitvoering aan toe in het atelier”, legt Piessens de dynamiek uit. 

Orbitaal lassen voor zuivelkwaliteit

Ook de keuze voor Bardiani was niet toevallig. Inex is er op gestandaardiseerd. “Een relatief jong merk, dat zich in de wereld van zuivel wel al heel hard bewezen heeft door de kwaliteit die ze afleveren. Omdat alles uit één blok rvs gebouwd is, is het niet onderhevig aan uitzetten of krimpen bij temperatuurverschillen. Samen met Belgische verdeler Jadiflow hebben we op basis van de p&id gekeken welke type kleppen precies op welke partitie hoorde. De grootste uitdaging zat hem in het vinden van het juiste ontwerp dat voor iedereen goed werkte, zowel bij de constructie als in gebruik. Dan was het aan onze jongens en meisjes om alles in de werkplaats samen te bouwen door middel van orbitaal lassen. Specialistenwerk voor een onberispelijke lasverbinding. Door dan voor lassers te kiezen die ook in de eerdere projecten betrokken waren, weet je dat het project, hoe complex het ook is, in goede handen ligt”, geeft Piessens het team nog een pluim. 

Pivaco stond in zijn atelier in voor de state-of-the-art uitvoering bij de productie van de manifold.

Hij past

Uiteindelijk werd de manifold in drie compartimenten opgebouwd om dan ter plaatse te monteren en verbinden. De plaatsing in de bestaande fabriek vergde immers millimeter­werk. “Een technisch huzarenstukje op zondag, de enige dag dat ze bij Inex niet produceren. Wij zorgden voor de levering, maar stonden de Inex mensen wel bij tijdens de montage. Het was bijzonder fijn om die zondag het bericht te krijgen dat hij paste”, lacht Piessens. Daarmee is de kous echter niet af. Er zal nog een zestal maanden overgaan vooraleer de manifold helemaal operationeel is. “Een proces van lange adem”, noemt Piessens het, “omdat je telkens een deel van de fabriek moet stilleggen om de nieuwe flow operationeel te maken. Je moet immers de hele automatisering erachter aanpakken voor een naadloze integratie van hardware en software.     

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Pivaco.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Telefoonnummer +32 3 710 66 80 E-mailadres info@np-group.be Website pivaco.eu/

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten