Waterbehandelingsbedrijf garandeert transparantie in levering met databeheerplatform Factry Historian
Ekopak, het Tielts bedrijf gespecialiseerd in circulaire wateroplossingen, heeft de shift naar een ‘Water-as-a-Service’-bedrijfsmodel voltooid. In zijn missie om industrieel waterbeheer duurzaam te maken, garandeert het met dit innovatieve model niet alleen een continue waterlevering aan een vaste prijs, maar ook inzicht in kwaliteit en tarieven. Door real-time verzameling van de operationele data kan Ekopak zijn installaties op afstand monitoren, hun levensduur en efficiëntie bevorderen en de productie volledig afstemmen op de ambitieuze duurzaamheidsdoelen. Om deze transformatie door te maken, rekent het waterbehandelingsbedrijf op het open databeheerplatform Historian van het Gentse Factry.
Naast de standaard bouw en verkoop van waterbehandelingsinstallaties, hanteert Ekopak sinds enkele jaren het ‘Water-as-a-Service’-businessmodel, waarbij het duurzaam water levert aan industriële bedrijven via geavanceerde filtratietechnologieën. Bij WaaS betaalt de klant maandelijks op basis van de afgenomen hoeveelheid gerecycleerd water. Het innovatieve model biedt klanten volledige ontzorging, zowel op het vlak van technologiebeheer als waterkwaliteit. “Met ons ‘WaaS’-model zijn klanten via Service Level Agreements gegarandeerd van waterlevering”, zegt Brecht Porrez, Digital Transformation Manager bij Ekopak. “Bovendien krijgen we door middel van aangepaste dashboards inzicht in waterkwaliteit, beschikbaarheid en het afgenomen watervolume. Vertrouwen en transparantie staan centraal in onze langdurige relaties met hen.”
Om deze transformatie te ondersteunen, zijn gegevens en visuele inzichten cruciaal. Naast het ontwerp, de bouw en de financiering van de waterbehandelingsinstallaties beheert het bedrijf met wortels in Tielt ook het volledige operationele aspect. Daarin blijkt Factry de ideale partner. Dankzij de realtime gegevensverzameling via het open databeheerplatform Historian, kan Ekopak zijn installaties op afstand volgen, onderhoud tijdig inplannen en de levensduur verlengen.
“Zonder directe interactie tussen het systeem en de mensen van Ekopak zou dat niet mogelijk zijn”, stelt Frederik Van Leeckwyck, mede-oprichter en Business Development Director van Factry. “Verzamelde sensorgegevens, van waterkwaliteitsparameters tot drukniveaus, worden in realtime naar de cloud gestuurd via onze OPC-UA-collectoren. Vervolgens worden ze veilig opgeslagen en gevisualiseerd in gebruiksvriendelijke Grafana-dashboards. Zodra bepaalde parameters afwijkingen vertonen, worden medewerkers bij Ekopak meteen gewaarschuwd. Door de gecentraliseerde aard van Historian kan Ekopak technische problemen op afstand monitoren. Als een filter vastloopt in een installatie, kan de situatie zo snel en in detail geanalyseerd worden, wat een vlotte en efficiënte oplossing in de hand werkt.”
Naast het monitoren van operationele gegevens, ondersteunt Factry met Historian Ekopak ook in zijn duurzaamheidsdoelstellingen. Het platform maakt het namelijk mogelijk om niet alleen het waterverbruik, maar ook de elektriciteitsconsumptie, het afvalwater en het gebruik van chemische stoffen te volgen en af te stemmen op de duurzaamheidsdoelen beschreven in het jaarrapport. “Het is inspirerend om te zien hoe onze technologie door Ekopak wordt ingezet voor een positieve impact op het milieu. We zijn meer dan trots om met hen samen te werken”, aldus van Leeckwyck.
Ekopak heeft zijn gegevensverzameling verder geoptimaliseerd door de informatie te aggregeren, zodat verschillende afdelingen, van aftersales tot R&D, gemakkelijk toegang hebben tot relevante inzichten. “Onze aftersalesmanager krijgt een globaal overzicht van de prestaties van alle sites. “Niet alleen kunnen we daarmee de operaties efficiënt beheren, maar ook de maandelijkse facturatie en de bijbehorende financiële gegevens nauwkeurig opstellen. Anders gezegd, Historian zit vandaag verweven in onze volledige bedrijfsvoering. Van process engineers, over onderhoudspersoneel tot salesverantwoordelijken, het platform maakt ieders job makkelijker en stelt hen in staat om betere beslissingen te maken, niet op intuïtie of ervaring maar glasheldere data”, zegt Brecht Porrez.
Daarnaast worden de verzamelde data ook ingezet om innovatieve AI-modellen te ontwikkelen binnen het R&D-departement, wat Ekopak in staat stelt zijn technologieën constant te verbeteren en te innoveren. Doordat de data langdurig bewaard blijven, wordt de evolutie van de installaties over de jaren heen zichtbaar. De samenwerking tussen Ekopak en Factry is dan ook een succes, waarbij beide bedrijven profiteren van elkaars dynamische aanpak. “Het is aangenaam samenwerken met Factry. Net als Ekopak is het een jong en flexibel bedrijf dat meedenkt en snel reageert op onze behoeften. We kunnen alles met hen bespreken en ze passen zich voortdurend aan om ons te ondersteunen”, besluit Porrez.