Pivaco legde dit jaar al bijna 5 km aan industriële leidingen aan bij bedrijven door heel Vlaanderen, en mag zich daarmee marktleider noemen. De leidingspecialist is voornamelijk actief in de voedingssector, zoals bij The Belgian Chocolate Group. Met welke uitdaging klanten ook komen aankloppen, er wacht altijd een oplossing die meer doet dan alleen de productie laten draaien – aldus een recent project met vier nieuwe chocoladetanks.
De relatie tussen Pivaco en The Belgian Chocolate Group verloopt al twee decennia heel vlot. “We hebben bij deze klant een vast team van vakspecialisten die continu aanwezig zijn om allerlei werkzaamheden uit te voeren”, zegt Bart Leten, accountmanager bij Pivaco. “Denk hierbij aan constructie- en aanpassingswerken aan verschillende productielijnen. Onze mensen kennen ondertussen het bedrijf vanbinnen en vanbuiten. Niet enkel voor die kleine zaken werken we samen, ook voor grotere projecten komen ze naar ons toe.”
Begin 2024 klopte The Belgian Chocolate Group aan bij Pivaco met een nieuwe vraag. Het chocoladebedrijf had nood aan vier extra chocoladetanks voor de opslag van witte, pure en melkchocolade en poedertruffelreceptuur. Deze nieuwe tanks uit Portugal hebben elk een capaciteit van 25 m³. Ze werden geïnstalleerd in samenwerking met Transpico. “De bedoeling van deze nieuwe tanks is om de opslagcapaciteit te verhogen, levertijden op te lossen en zo de kosten te verlagen”, gaat Leten verder. “Een volle tankwagen chocolade kan 16 m³ bevatten, en hun voorraadtanks hebben een maximale inhoud van 25 m³.” The Belgian Chocolate Group produceert 24/7, waardoor de planning van de leveringen moeilijk te organiseren was met volle tankwagens. Vaak werd overgestapt op meerdere kleinere leveringen, wat voor hun basisreferenties (melk-puur-wit en poedertruffelreceptuur) niet optimaal was. Er werd een verbinding gemaakt tussen de al bestaande en de nieuwe tanks door middel van rvs dubbelwandige verwarmde leidingen. Zo werd de opslagcapaciteit van deze referenties verdubbeld tot 50 m³.
Hierdoor is het tijdsvenster voor levering veel ruimer, en kan het aantal chocoladeleveringen per jaar omlaag worden gebracht. Dit zorgt voor een verlaging van de complexiteit in hun planning en organisatie, en heeft een positief effect op de kwaliteit en duurzaamheid.
Naast de vier chocoladetanks werden er ook twee nieuwe losstations ontworpen en geplaatst door Pivaco. Deze losstations zorgen ervoor dat de chocolade bij een levering van een vrachtwagen naar de vier nieuwe tanks gepompt kan worden. Bij de nieuwe tanks is ook een rvs loopplatform toegevoegd. “Dankzij dit loopplatform kunnen er onderhoudswerken op de top van de tanks plaatsvinden”, zegt Leten. “Het platform is 18 m lang en 4 m hoog, inclusief rvs trap.”
Recent plaatste Pivaco dus vier extra tanks, maar The Belgian Chocolate Group heeft ruimte voorzien om er nog twee extra bij te plaatsen. Zowel in het losstation als in het ontwerp van het loopplatform is hiermee rekening gehouden. “Er zit zeker nog toekomstvisie in de samenwerking tussen Pivaco en The Belgian Chocolate Group”, concludeert Leten
Neem dan rechtstreeks contact op met Pivaco.