Producten passeren er op in allerlei vormen en maten. Bij hun introductie ontketenden transportbanden een revolutie in de voedingsindustrie. Voor het eerst kon de productie immers plankgas geven. Het materiaal geraakte zonder menselijke tussenkomsten op bestemming. Dat was sneller en hygiënischer dan wat er daarvoor bestond. En ook vandaag is hun rol lang nog niet uitgespeeld.
Transportbanden gaan terug tot 1795. Nog primitief weliswaar, ze bestonden uit een houten onderstel en een lederen riem, de aandrijving gebeurde nog manueel, maar daar zou de industriële revolutie (de eerste) verandering in brengen. Het leger gaf het voorbeeld. Vanaf 1804 begon de Britse marine door stoom aangedreven transportbanden te gebruiken om haar schepen te laden. Kort daarna begonnen ze in elke industriële sector op te duiken. De mogelijkheden werden steeds uitgebreider: hout werd vervangen door staal, leder ingeruild voor rubber en doek en op termijn zelfs een combinatie van synthetische materialen. Spoelen we door naar vandaag dan zien we dat mechanische transportbanden in voedingsbedrijven dienen om de efficiëntie, productiviteit, kwaliteit en veiligheid te verbeteren. Er werden al meer dan 80 types gedefinieerd. Maar met de huidige technologie is ook maatwerk mogelijk in functie van de afstand, de snelheid en het type product. Alles soepel en zonder haperingen van vertrekpunt tot eindbestemming.
Om materialen van het ene naar het andere niveau te transporteren was handenarbeid in het verleden aangewezen. Maar zelfs toen arbeidskosten nog niet de pan uit swingden bleek het toch al interessanter om te investeren in transportbanden. De automatisering van het intern transport van producten maakte dat lange afstanden en verschillende niveaus probleemloos overbrugd konden worden. Door de keuze van het juiste systeem voor jouw specifieke toepassing te maken, wijzen transportbanden vandaag nog altijd de weg naar kostenbesparing door minder handenarbeid. Ze kunnen grondstoffen vanuit de voorraad tot in de productielijn brengen of het afgewerkte product naar de verpakkingslijn en vandaar richting verzending. De introductie van transportbanden komt bovendien de veiligheid ten goede. Medewerkers kunnen zich focussen op hun taken, zonder heen en weer te moeten rennen door de productie.
Transportbanden helpen vooral heel veel tijd te besparen. Dat doen ze door materialen snel van het ene niveau naar het andere te bewegen. Met een transportband kunnen ze alle richtingen uit, zelfs van het hele uiterste van de voedingsfabriek tot het tegenovergestelde punt aan de andere kant. Ze kunnen zo heel wat tijdrovende manuele handelingen uitsparen. Een van de bekendste voorbeelden is de eerste bewegende assemblagelijn die Henry Ford installeerde in 1913. Hij bracht er de tijd die het kost om een wagen te bouwen terug van 12 uur tot een halfuur. Het gaat er om slim na te denken over hoe een transportband het beste in je productie past. Met de moderne technologie die vandaag beschikbaar is voor de sturing van transportbanden, ben je op elke sectie verzekerd van de optimale snelheid, zodat er geen levensmiddelen verloren gaan.
Een bijkomende troef die ze uitspelen is het hogere hygiënegehalte. Een transportband is een stuk voedselveiliger dan handenarbeid, op voorwaarde tenminste dat in functie van de toepassing de juiste hygiënische keuzes worden gemaakt. Bepaalde types lenen zich beter dan andere voor rechtstreeks contact met levensmiddelen. Ook qua materialen zijn er heel wat opties beschikbaar die over de juiste foodgrade certificaten beschikken. Reiniging blijft uiteraard wel een aandachtspunt. Waak er dan ook over dat er niet te veel hoekjes en kantjes aan zitten waar het moeilijker reinigingen is of kies voor bijkomende opties zoals schrapers om eventueel aanklevend vuil te verwijderen. ■