NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
De kracht van data ontgrendeld
Actemium CEO Luc Clabout

De kracht van data ontgrendeld

Geen duurzame fabriek zonder digitale infrastructuur. De energietransitie gaat immers hand in hand met de digitale transformatie. Een dubbele uitdaging voor voedingsbedrijven, maar tegelijk een dubbele opportuniteit. Want er is al heel veel data aanwezig in een fabriek. De knappe koppen van Actemium helpen klanten om die te ontgrendelen. Het event ‘The Power of Data: Connecting the Dots for Operational Excellence’ inspireerde de deelnemers met tien heel concrete slimme oplossingen en wat ze reeds opgeleverd hebben voor klanten. “Data analytics gaat niet over het inzetten van technologie, maar over het samen vinden van de juiste use case en daar de gepaste technologie bij selecteren”, vatte Actemium CEO Luc Clabout het samen.

Virtuele sensoren die nutsvoorzieningen in kaart brengen. Afwijkingen in de productie opsporen met een detectiemodel. Simulatiesoftware om uw volgende investering perfect te dimensioneren. Visietechnologie om te waken over uw proces. Slimme routing voor AGV’s. Data-integratie voor meer efficiëntie. Productieplanning in functie van de beschikbare energie. Coördineren en optimaliseren van landbouwprocessen. Data-inzichten voor een perfecte dosering. Productieverbetering door geavanceerde data-analytics.

Boris Demarrez (links) en Bart Demaegdt (rechts): “Maak gebruik van het ecosysteem aan technologiepartners en integratoren om je heen om je basis goed te hebben.”

Data uit processen bovenhalen

Aan digitale mogelijkheden geen gebrek. Maar het is zaak om voor elke toepassing de juiste data aan te boren. En daar zijn niet eens gigantische hoeveelheden voor nodig. Vergeet dus big data, met smart data geraak je veel verder. En dat is net wat het team van Actemium onderscheidt. Vanuit de ervaring in en met productieprocessen weten ze precies waar ze die goudaders kunnen vinden. Met een Actemium twist halen ze die naar boven om een passend digitaal antwoord te bedenken op de concrete problemen en uitdagingen waar klanten in de maakindustrie mee worstelen. De gerealiseerde use cases bewijzen dat het kan en dat het oplevert.

AI komt eraan

Artificiële intelligentie zal dat potentieel alleen nog maar versterken de komende jaren. Keynote spreker Prof. Dr. Erik  Mannens kwam een stand van zaken geven. Een eerste big bang in artificiële intelligentie hebben we intussen gehad met ChatGPT vorig jaar. Maar eigenlijk staat dit domein nog in zijn kinderschoenen. Vergelijk het gerust  met waar op de schaal nucleaire technologie stond in ’45. Willen we de volgende stappen zetten, dan zullen we voldoende, kwalitatieve data nodig hebben. Hoe meer context we aan gecapteerde data meegeven, hoe makkelijker en hoe sneller we ze kunnen behandelen.

Data analytics gaat niet over het inzetten van technologie, maar over het samen vinden van de juiste use case en daar de gepaste technologie bij selecteren.

Slim en duurzaam toepassen

Wel zullen we er ook op een slimme duurzame manier mee moeten leren omgaan. Het trainen van al die modellen vreet immers energie. Om een voorbeeld te geven, een beeld artificieel genereren via een prompt kost het equivalent van één opgeladen iPhone aan energie. Als Google zijn volgende large language model wil trainen zal dat 1 TWh aan energie vergen, het equivalent van wat we in gans België in een week tijd verbruiken. Lokale verwerking, AI on the edge zeg maar, heeft dus zin. Niet alleen energetisch, ook je expertise zit daar. Artificiële intelligentie is trouwens niet altijd noodzakelijk. Bestaat er een simpelere oplossing, gebruik die vooral.

Prof. Dr. Erik Mannens: “Hoe meer context we aan gecapteerde data meegeven, hoe makkelijker en hoe sneller we ze kunnen behandelen.”

Ecosystemen bouwen

Ook Boris Demarrez (AVEVA) en Bart Demaegdt (Siemens) deelden als partners van dit event hoe zij de rol van artificiële intelligentie zien de komende jaren. Zij waren het erover eens dat de snelheid waaraan AI-capaciteiten evolueren alleen maar zal toenemen. Het beheren van hun industriële data wordt dan ook een cruciale taak van bedrijven. Een waar ze beter vandaag dan morgen aan beginnen om hun digitale funderingen te leggen. Welke uitdaging wil ik uitpakken? Wat heb ik daarvoor nodig van data? Over welke data beschik ik al? Begin vanuit een kleine concrete use case om de mogelijkheden van AI te verkennen. En maak gebruik van het ecosysteem aan technologiepartners en integratoren om je heen om je basis goed te hebben.

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Actemium België.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Leon Bekaertlaan 24
9880 Aalter
België
Website actemium.be
[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?