Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
5 alternatieven voor plastic waterflessen

5 alternatieven voor plastic waterflessen

Flessenwater is al jaren een populair consumptieproduct. Het is natuurlijk lekker en gezond, dat zeker. Maar het heeft ook een negatieve impact op het milieu, door de enorme hoeveelheid plastic afval die het genereert. Het is een merkbare trend in de drankenindustrie: consumenten zijn steeds vaker op zoek naar alternatieven die zowel duurzaam als gezond zijn. In dit artikel bespreken we vijf interessante opties om de dorst te lessen zonder de planeet te belasten.

Water in brik: een milieuvriendelijke verpakking

Water in brik is een relatief nieuw alternatief voor plastic waterflessen. Het water wordt verpakt in kartonnen verpakkingen die beter recyclebaar zijn dan plastic flessen. Bovendien is de productie van karton minder belastend voor het milieu. Voor plastic flessen gebruikt men namelijk aardolie. Bovendien draagt het ook bij aan de plastic soep. Een drinkpak scoort beter dan plastic en volgens Milieu Centraal ook beter dan eenmalig glas, althans als er wordt gekeken naar de totale milieubelasting.

Kraantjeswater: de meest voor de hand liggende keuze

Kraantjeswater is de meest voor de hand liggende en goedkope oplossing om flessenwater te vermijden. In België is het kraantjeswater over het algemeen van een uitstekende kwaliteit en veilig om te drinken. Toch kan de smaak en de samenstelling van het water variëren, afhankelijk van de regio en de staat van de leidingen.

Om de smaak en kwaliteit van het kraantjeswater te verbeteren, kun je overwegen om een waterfilter op de kraan te plaatsen. Onder meer Brita biedt waterfilters voor kraantjeswater aan. Deze filters verwijderen ongewenste stoffen en zorgen ervoor dat je altijd schoon en lekker water hebt. Het is milieuvriendelijk en het water smaakt lekker en fris. Het nadeel is dat je regelmatig nieuwe filterpatronen moet plaatsen, hoewel een enkele waterfilter over het algemeen tot wel een half jaar meegaat.

Waterdispenser: een handige en duurzame oplossing

Een andere optie is het gebruik van een waterdispenser. Deze apparaten zijn voorzien van een groot waterreservoir dat je met kraantjeswater kunt vullen. Het water wordt vervolgens gekoeld en gefilterd, zodat je altijd fris en schoon water hebt. Waterdispensers zijn vooral handig op kantoor of in openbare ruimtes, waar veel mensen toegang hebben tot het apparaat. Er zijn ook speciale uitvoeringen te verkrijgen die in staat zijn om bijvoorbeeld bruiswater of heet water te genereren.

Veldfles of hervulbare fles: keer op keer opnieuw te gebruiken

Een veldfles of een hervulbare fles is een duurzaam en persoonlijk alternatief voor flessenwater. Door een herbruikbare fles te gebruiken, verminder je het plastic afval en draag je bij aan een schonere wereld. Er zijn talloze modellen en materialen beschikbaar, zoals roestvrij staal, glas en BPA-vrij plastic, zodat je een fles kunt kiezen die bij jouw behoeften past.

Glazen flessen water: een circulaire en milieuvriendelijke keuze

Glazen flessen zijn een goed alternatief voor plastic waterflessen, vooral als ze deel uitmaken van een statiegeldsysteem. Dit vermindert de hoeveelheid afval en verlaagt de milieu-impact in vergelijking met eenmalig gebruikte verpakkingen. Glazen waterflessen voor eenmalig gebruik scoren echter minder goed dan water in brik. De productie en het transport van glazen flessen is energie-intensiever dan die van brikverpakkingen en rPET-flessen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor glazen flessen met statiegeld die opnieuw kunnen worden gebruikt in plaats van glazen wegwerpflessen.

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten