Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Lean draait om mensen

Lean draait om mensen

“Te zot voor woorden.” Zo omschreef Gino Quenis het succes van Lean Lead, ‘zijn’ netwerk van geëngageerde lean believers. Dat was dit jaar toe aan zijn vijftienjarig jubileum. Op dat anderhalve decennium groeide het uit van een samenkomst van acht bedrijven op een zolderkamer tot een publiek dat Blue Point Antwerpen bijna uit zijn voegen deed barsten. FoodTec schoof aan voor het Lean Excellence Congress en probeert hetzelfde te doen wat het Lean Lead netwerk voor ogen heeft: kennis delen en inspireren met een case van Vandemoortele en een keynote van Conor Troy.

Gino Quenis was bijzonder trots om het vijftienjarig jubileum van het Lean Lead Netwerk met zoveel deelnemers te mogen vieren.

Vorig jaar vierde Vandemoortele zijn 125-jarig bestaan. Van een kranig oudje is geen sprake. De productie in Izegem, bekroond ook als Factory of the Future, mag zich een echte referentie­fabriek voor voedings­productie vandaag waar jaarlijks gemiddeld 150.000 ton aan producten van topkwaliteit vertrekken. Onder de C-Flow vlag (de naam werd bedacht door lijnoperator Stijn) bracht het de afgelopen jaren zijn lean filosofie in de praktijk. Opex Manager PBFS Jeroen Couckuyt en Opex Manager Gregory Decotternier kwamen uitleggen hoe dat bij Vandemoortele allemaal om mensen draait. “De drijfveer is hoe we consumenten voor ons vlootje laten kiezen in de winkel. Een strategie die gestoeld is op twee pijlers: machines en mensen. In C-Flow vertalen we die concreet naar onze 230 collega’s. We zien teamwerk als een belangrijke hefboom voor continu verbeteren. Elk team heeft daarom zijn eigen identiteit gekregen die we consequent ondersteunen en benoemen. Zo heeft iedereen binnen de organisatie zijn waarde om bij te dragen tot ons hoger doel: elke dag opnieuw de klant tevreden stellen.” In 2024 werd bijvoorbeeld ingezet op het verbeteren van de interne communicatie. Een pilootproject met MS Teams bleek een positieve nieuwe aanpak om werkinstructies en acties te delen, maar ook productiecijfers en succesverhalen. De tevredenheid steeg van 62% in 2020 naar 83% in 2024. “En het heeft maar een uurtje opleiding gekost om iedereen er mee te leren werken.” 

Van OEE naar OOE

Conor Troy Consulting ondersteunt klanten met het implementeren van lean strategie. Ze organiseren ook jaarlijks een enquête om te evalueren hoe tevreden bedrijven zijn over hun lean OPEX programma. “De resultaten zijn altijd negatief”, licht oprichter en CEO Conor Troy toe. “Omdat ze meer hadden willen doen. Daarom zijn we door een lean bril gaan kijken hoe organisaties zelf efficiënter kunnen worden. Want ook die moeten het tempo van de snel veranderende industriële wereld blijven volgen.”   

Conor Troy partner Matthias Fahr legde vervolgens uit welke methodologie zij hanteren om bedrijven te ondersteunen in dit transformatieproces. “De huidige manier van werken loopt tegen zijn limieten aan. De laatste vijf jaar tekende de chemische industrie slechts een groei van 0,9% op in productiviteit. Om dat cijfer op te trekken heb je ofwel meer mensen nodig – maar die zijn er niet – ofwel meer efficiëntie. En dat moet je in je hele organisatie doortrekken. Wij spreken daarom over OOE in plaats van OEE: overal organizational efficiency. Door inzicht te krijgen in hoe de processen vandaag lopen en hoeveel tijd er verloren gaat aan activiteiten die niet tot de kerntaken behoren, reiken we bouwstenen aan om die verliezen te counteren. We geloven dat organisaties permanent en efficiënt en dus duurzaam kunnen worden door onze orgameta principes toe te passen: eenvoudige structuren, efficiënt leiderschap, efficiëntie workflows en exacte competenties.”    

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten