Hoe kan je voedselveiligheid, gebruiksgemak en efficiëntie combineren? Met die vraag ging igus aan de slag. Hun antwoord: de iglidur® lagers voor contact met levensmiddelen. Want waar onderdelen niet gesmeerd mogen worden en maximale hygiëne noodzakelijk is, komen iglidur® materialen het best tot hun recht.


Iglidur® is de merknaam die igus gebruikt voor alle producten die een samenstelling hebben van technische polymeren, zelfsmerende moleculen en versterkende vezels. Het gaat hier dan onder andere over glijstrips, halffabricaten en glijlagers. “Het grote voordeel van deze Iglidur® onderdelen, is dat ze zelfsmerend zijn”, zegt Wim Laporte, product manager drylin & technical sales consultant bij igus. “In de kunststofmix zitten smeermoleculen verwerkt. Wanneer er bij zekere druk beweging plaatsvindt, gaan diezelfde moleculen contact maken met de as. Die gaat dan op zijn beurt een klein, microscopisch laagje afzetten en de poriën van de as opvullen. Mede hierdoor vervullen ze hun zelfsmerende functie en dit gedurende de hele levensduur.”

Een belangrijk verschil met klassieke lagers die regelmatig gesmeerd moeten worden, is dat iglidur® onderdelen bijdragen aan betere voedselveiligheid en lagere operationele kosten. Doordat er geen olie of vet nodig is, wordt het risico op contaminatie volledig vermeden – een cruciaal voordeel in een omgeving waar hygiëne primeert. Bovendien hoeft er geen productiestop ingelast te worden voor smering of onderhoud, wat de beschikbaarheid en efficiëntie van de lijn verhoogt. Ook schoonmaken gaat sneller, omdat er geen restanten van smeermiddelen verwijderd moeten worden. Met deze aanpak sluit igus aan bij hun internationale initiatief ‘Go Zero Lubrication’: hiermee moedigen ze producenten van voeding aan om over te schakelen op zelfsmerende onderdelen. Omdat deze stukken niet enkel hygiënisch zijn, maar ook serieus de kosten kunnen drukken. Doordat Iglidur® producten zelfsmerend zijn, is er ook geen onderhoud nodig. Deze combinatie zorgt ervoor dat de stukken uitermate geschikt zijn voor gebruik in de voedingsindustrie. Zo zie je ze vaak passeren bij pick-and-place units of vul- en verpakkingslijnen, maar dat is lang niet de enige plaats waar Iglidur® onderdelen aan te pas komen. “Je kan stellen dat onze producten terug te vinden zijn van landbouwer tot eindgebruiker”, vertelt Laporte. “Zo zijn we enerzijds actief in zogenaamde vertical farming en zaaimachines, en anderzijds in de wereld van verdeelautomaten.”

Een van de bekendste toepassingen met Iglidur® stukken, is de smoothiemachine van Alberts. Hierin zijn verschillende Iglidur® glijlagers verwerkt die zorgen voor een soepele werking, zonder smering.
“Naast smoothies kan de machine ook warme soepen ter plaatse klaarmaken voor de gebruiker”, legt Laporte uit. “De uitdaging hier is dat je met een enorm temperatuurverschil zit. Enerzijds heb je groenten en fruit die op diepvriestemperaturen bewaard moeten worden, en anderzijds kokend water om soepen te bereiden. In principe kan dat met dezelfde stukken, maar in zo’n geval bekijken we wat per compartiment de beste keuze is. We zoeken altijd graag mee naar de balans tussen wat optimale prestaties biedt en wat financieel haalbaar is voor de klant.”

De juiste stukken kiezen is dus heel belangrijk. En om klanten daar nog een extra handje bij te helpen, heeft igus een eigen tool ontwikkeld voor het kiezen van de juiste onderdelen: het Iglidur® Expertsysteem 2.0. “In dat systeem wordt in vier stappen gevraagd naar de belasting, beweging, tegenloop en behuizing van het stuk”, weet Laporte. “Op basis daarvan krijgt de klant meteen te zien wat de beste optie is, plus de geschatte levensduur van het onderdeel. Op deze manier proberen we de best mogelijke service te bieden aan al onze klanten.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Igus.
Contact opnemen