NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Hoe sorteer­technologie voedselveiligheid en rendement helpt verzekeren
Dr. Lien Smeesters van de VUB slaagde er in om een scanner te ontwikkelen op basis van laserlichttechnologie en een detectiealgoritme. (Beeld: VUB)

Hoe sorteer­technologie voedselveiligheid en rendement helpt verzekeren

Waar manuele inspectie durft verzanden in inconsistentie of subjectiviteit, hebben sorteermachines altijd dezelfde efficiënte blik op producten dankzij camera’s en/of lasers. Daarenboven dragen ze bij aan het verlagen van de arbeidskosten, het verbeteren van operationele processen en zelfs het boosten van de verkoop. En dat is nodig, want steeds meer klanten stellen een nultolerantie in omtrent de aanwezigheid van contaminanten in producten.

Om de differentiatie tussen ‘goede’ en ‘slechte’ producten te optimaliseren is het van belang om de juiste golflengtes te identificeren.

 

Sorteermachines kunnen een beroep doen op verschillende technieken (camera’s of lasers) of een combinatie van beiden om producten van kop tot teen te inspecteren. Daarbij kunnen ze verschillende parameters in de gaten houden: kleur, formaat, vorm of zelfs bepaalde structurele fysische eigenschappen, zoals het chlorofylgehalte. Het is het te controleren product dat zal bepalen wat de meest geschikte configuratie voor de sorteermachine is. Maar toch zijn er een aantal basics te onderscheiden die voor elke toepassing opgaan. De producten worden het best in een enkele laag op de transportband tot aan de sensor gebracht. Dit gebeurt meestal mechanisch en kan tegelijk al een eerste sortering op vlak van formaat uitvoeren. De sensor zal meten en de gecapteerde gegevens bezorgen aan een beeldverwerkingssystemen dat vervolgens een mechanisch systeem of een blaassysteem aanstuurt om de gedetecteerde afwijkingen van de transportband te verwijderen. Typische toepassingen kunnen tot 25 m³ ton aan product per uur behandelen.

Sorteertechnologie heeft de stap gezet van een competitief voordeel naar een technologie die een cruciale component aan het worden is in de bedrijfsvoering van voedingsproducenten.

 

JUISTE GOLFLENGTES IDENTIFICEREN

Om de differentiatie tussen ‘goede’ en ‘slechte’ producten te optimaliseren is het van belang om de juiste golflengtes te identificeren. Zij geven een object immers een eigen handtekening, waardoor het makkelijk te detecteren is. Camera’s benutten de verschillende lichtspectra, zichtbaar en onzichtbaar (rood, groen, blauw, infrarood of ultraviolet) om contaminanten te ontdekken en defecten op basis van kleur, formaat en vorm. Lasers daarentegen dienen vooral om de structurele eigenschappen van een materiaal te doorgronden. Daarmee zullen ze contaminanten en bepaalde productdefecten aan het licht brengen.
Wat zij kunnen dat camera’s mankeren is de detectie van het chlorofylgehalte van elk product in een bulkstroom. Testen zullen uitwijzen wat voor uw product de beste golflengte of combinatie van golflengtes is. Moderne detectiesystemen beschikken vandaag over enorm veel mogelijkheden. Ze kunnen miljoenen subtiele kleurverschillen waarnemen, als ook defecten en contaminanten van 1 mm en minder eruit halen. Op die manier geven ze de voedingsproducent meer controle over een optimale productkwaliteit.

Hiermee worden die aardappelen geïdentificeerd die een afwijkende chemische structuur hebben en een verhoogd risico op acrylamidevorming.

 

MEER DAN VOEDSELVEILIGHEID ALLEEN

Afhankelijk van de toepassing kan het nodig zijn om producten van twee kanten te belichten om tot de gewenste resultaten te komen. Het gaat niet alleen om het identificeren van bepaalde defecten. Neem nu perziken. Sorteermachines zullen schade door insecten, ziekte, schimmels en te rijpe of te onrijpe producten detecteren. Daarnaast kunnen ze er ook over waken dat producten van exact dezelfde kleur in een bokaal belanden. Op die manier moet de producent niet vechten tegen de foute perceptie van de klant dat de eerder gele stukken niet rijp zouden zijn waardoor hij de bokaal op het rek laat staan. Door deze sorteertechnologie toe te passen kreeg de verkoop een flinke boost. En zo liggen er nog enorm veel mogelijkheden voor producenten om hun rendement te verhogen.

Lasers daarentegen dienen vooral om de structurele eigenschappen van een materiaal te doorgronden.

 

HOE DE JUISTE SORTEERDER KIEZEN?

Om de juiste keuze te maken tussen systemen is de resolutie van de camera’s en de lasers een belangrijke eerste parameter. Hou ook rekening met de kwaliteit van het licht. Hoe beter de producten belicht zijn, hoe eenvoudiger het is om op de juiste manier te sorteren. Verder spelen ook de detectiealgoritmes in de software een belangrijke onderscheidende rol. Zij zijn het die de rauwe gegevens moeten manipuleren in bruikbare informatie en vergelijken met de grenswaarden die u instelt. Moderne sorteermachines blijven met rasse schreden technologisch evolueren. Voor uw productie kan het daarom interessant zijn om te kijken naar modulaire oplossingen die zich makkelijk laten upgraden of herconfigureren. Ten slotte zal zoals bij alle machine-aankopen de service die de fabrikant kan bieden, van engineering tot after sales, doorslaggevend zijn.

Om de juiste keuze te maken tussen systemen is de resolutie van de camera’s en de lasers een belangrijke eerste parameter.

 

CONCLUSIE

Sorteertechnologie heeft de stap gezet van een competitief voordeel naar een technologie die een cruciale component aan het worden is in de bedrijfsvoering van voedingsproducenten. Klanten vragen steeds meer om de toepassing van deze technieken om een consistente productkwaliteit te krijgen en alle incidenten rond de aanwezigheid van contaminanten in het product te kunnen traceren. Kan u nog achterblijven?    

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?