We hoeven het u niet te vertellen, er komt wel wat bij kijken om aan alle wettelijke verplichtingen in verband met voedselveiligheid te voldoen. Zeker als u alles nog manueel probeert bij te houden. Investeren in digitale oplossingen om alles in verband met hygiëne en voedselveiligheid te beheren, kan u dan ook flink wat opleveren. We zetten de voornaamste voordelen op een rijtje.
Wat het oplevert in tijd en geld om digitaal om te springen met hygiëne in een voedingsbedrijf, is te meten. Hoeveel het precies wordt, is echter moeilijker te voorspellen, want het hangt van een aantal factoren af. De schaalgrootte van uw onderneming bijvoorbeeld, wat de risicofactoren zijn in verband met voedselveiligheid en wat de huidige aanpak is. Maar u mag ervanuit gaan dat u in een aantal sleuteldomeinen kosten zal kunnen reduceren of zelfs helemaal elimineren door te investeren in een digitale oplossing om hygiëne en voedselveiligheid te beheren.
Een typisch voedingsbedrijf zal het jaarlijks gemiddeld tweemaal mee maken: een productielijn begeeft het. De uitval leidt niet alleen tot kosten aan het machinepark, maar brengt in de meeste gevallen ook productieverlies met zich mee. En daar hangt een prijskaartje aan. Door te digitaliseren in de productie kan er bij dergelijke calamiteiten echter sneller eerste hulp op gang komen. Als de juiste medewerkers real-time verwittigingen krijgen en snel gepaste acties kunnen ondernemen, hoeft immers niet alles verloren te zijn. Digitale technologie kan bevestigen dat bijvoorbeeld de juiste temperatuurcondities nog steeds aanwezig waren en de voedselveiligheid niet in het gedrang is gekomen. Daarnaast is digitalisering uiteraard interessant om richting predictief onderhoud te evalueren en dergelijke productiestilstanden zelfs volledig te vermijden.
Aan administratieve verplichtingen geen gebrek in voedingsbedrijven. Sensoren en loggers maken dat medewerkers geen tijd meer verliezen met alles manueel te registreren en doen papier in de productie verdwijnen. Een praktijk die intussen al goed ingeburgerd is, maar die oplossingen kunnen digitaal nog verder uitbreiding krijgen door ze te koppelen met bijvoorbeeld ERP- of andere software-systemen of door voor specifieke oplossingen voor kwaliteitsborging te kiezen. De volledige productieketen wordt dan digitaal opgevolgd en dat zorgt voor meer efficiëntie, kwaliteit en overzicht. U hoeft met dergelijke digitale oplossingen dan niet in stofferige archiefruimtes op zoek te gaan naar de juiste documenten om voor te leggen bij audits. Alles wordt digitaal en in real-time opgeslagen op een lokale server of in de cloud. Met een paar klikken hebt u alle documentatie die u moet voorleggen ter beschikking. Handig, zeker als u vanuit verschillende productiesites werkt.
Inbreuken tegen de voedselveiligheid doen u reputatie als voedingsproducent uiteraard geen goed. Wie niet kan leveren door een productiestilstand of producten aanbiedt die niet aan de kwaliteitsstandaarden beantwoorden, riskeert het om imagoschade te lijden en klanten te verliezen. Ook over de kwaliteit in de productie waken kan vandaag al helemaal digitaal. Apps kunnen medewerkers checklists voorschotelen om af te vinken, zodat er bijvoorbeeld geen enkele kwaliteitsstap wordt overgeslagen en hygiëne een vijfsterrenaangelegenheid wordt. Praktijken die u overigens kunt doortrekken naar externe partners. Heel wat schoonmaakbedrijven zorgen bijvoorbeeld zelf al voor een digitale opvolging van de prestaties van de medewerkers op de werkvloer. Data die dan weer de basis kan vormen om verder te optimaliseren in de productie om de kwaliteit weer naar het volgende niveau te brengen. ■