‘We Create Smiles’ – chocoladefabrikant Libeert uit Komen wil een glimlach zien bij eindklanten, partners en cacaoboeren, maar vooral ook bij het eigen personeel. Daarom hechten ze zoveel belang aan propere werkkledij zonder beschadigingen. Sinds augustus werken ze samen met de West-Vlaamse wasserij Klaratex, gespecialiseerd in het verhuren van werkkledij en het professioneel onderhouden ervan, met andere woorden wassen, drogen, strijken en herstellen.
Libeert viert zijn 100e verjaardag. Het chocolade-bedrijf, dat door Joseph Dequeker onder de naam ‘Italo Suisse’ opgestart werd, produceerde een assortiment handgemaakte chocoladefiguurtjes en –repen van topkwaliteit. Vandaag bouwen zijn achterkleinkinderen zijn levenswerk verder uit. Ze veranderden enkele jaren geleden de firmanaam in ‘Libeert’, een familiebedrijf pur sang. “De klemtoon ligt hoe dan ook nog steeds op de productie van kwaliteitsvolle chocoladeproducten: holle figuren, repen en tabletten – onder de eigen naam en als private brand. Daarbij gebruiken we 100% duurzame cacao en denken we ook aan het milieu door de beperking van het energieverbruik en de CO2-uitstoot en de keuze voor duurzame verpakkingsmaterialen”, vertelt HR director Désirée Libeert. “We willen bij iedereen een lach op het gezicht toveren: bij elk kind en iedere volwassene, bij onze partners, bij de cacaoboeren, maar niet in het minst bij onze 150 medewerkers, die een belangrijke troef zijn in het succesverhaal van de firma.”
Dat personeel zit sinds augustus ‘in ’t nieuw’. De vroegere witte schorten met een ingenaaide elastiek in de polsboorden werden vervangen door een aangepaste versie met tricot-manchetten, die minder spannen en ook minder snel kapotgaan. “Voor alle medewerkers werd een pakket met zeven nieuwe uitrustingen voorzien, alles op maat”, geeft HR officer Céline Cools aan. “Op elk kledingstuk staat vooraan de naam van de persoon. Die naam staat ook samen met een lockernummer op een etiket in de kledij vermeld. Icoontjes op de mouw geven bepaalde individuele verantwoordelijkheden weer. Tot slot valt ook ons logo op, dat iedereen nu letterlijk op het hart draagt.” Quality coördinator Mildred Verleysen neemt over: “Net als bij onze producten hebben we ook hier de lat op het vlak van kwaliteit heel hoog gelegd. Daarom hebben we vooraf goed beschreven aan welke eisen de kledij moet voldoen. Zo moeten de witte schorten van onze productiemedewerkers ook daadwerkelijk altijd wit zijn. Dat lijkt eenvoudig, maar het verwijderen van chocoladevlekken en inkt van de balpennen is vaak geen sinecure. Geen enkele schort heeft opgestikte zakken, want dat is in de voedingsindustrie uit den boze. De kledij van de techniekers moet onder meer brandwerend en vlamvertragend zijn. Ook hier mochten geen zakken voorzien zijn om te vermijden dat ze bijvoorbeeld per ongeluk met schroevendraaiers of andere gereedschappen in de productie zouden komen. Op basis van onze ervaringen hebben we ook een planning gemaakt van de frequentie waarop onze medewerkers de kledij zouden moeten verversen. In de meeste gevallen is dat drie keer in de week, in erg vuile functies zelfs dagelijks. Tot slot hebben we met onze partner ook duidelijke afspraken gemaakt omtrent beschadigingen en slijtage.”
Libeert werkt hiervoor samen met Klaratex. Dit West-Vlaams familiebedrijf is al jaren gespecialiseerd in het verhuren van werkkledij en het professioneel onderhouden ervan, met andere woorden wassen, drogen, strijken en herstellen. “Tijdens de collectieve sluiting van de chocoladefabriek installeerden we een vuillinnenkast met rolcontainer en de verschillende kasten met een individuele, genummerde locker voor elke medewerker. Daarin werden telkens zeven uitrustingen gelegd. Op donderdag halen we de vuile was bij Libeert op, waarna we die wassen, drogen, strijken en plooien. Ons team controleert de kledingstukken ook op slijtage en beschadigingen en voert, indien nodig, herstellingen uit”, legt Karel Dermaux, CEO van Klaratex, uit. “Uiteindelijk leveren we de kledij met onze eigen vrachtwagen opnieuw in Komen. De chauffeur verdeelt de pakketten in de gepersonaliseerde lockers. Ontzorging van A tot Z.” Libeert sluit af: “We werken nu een paar maanden samen en zijn zeer tevreden. Er zijn niet zoveel wasserijen meer en bovendien richten ze zich niet allemaal op de voedingsindustrie. Ons gevoel bij Klaratex zat al goed van bij het eerste contact. Misschien had dat wel te maken met het feit dat we allebei familiebedrijven zijn, die kiezen voor een no-nonsense aanpak met korte communicatielijnen en een passie voor kwalitatief vakmanschap.” ■