Water is essentieel in F&B, of het nu wordt gebruikt als ingrediënt of als centraal onderdeel van het productie- of reinigingsproces. Het is echter belangrijk om te proberen het waterverbruik waar mogelijk te verminderen zonder afbreuk te doen aan de hygiëne of kwaliteit. Dit verlaagt de operationele kosten, omdat er efficiënter met grondstoffen wordt omgesprongen, maar ook de milieuvoordelen zijn aanzienlijk, omdat het terugdringen van het waterverbruik kan helpen bij het herstellen van natuurverlies en bijdraagt aan een meer waterzekere wereld.
Het kost 170 tot 310 l water om 0,5 l frisdrank te produceren, 300 l water voor 1 l bier, 140 l voor één kopje koffie … De voedingsindustrie torst met andere woorden een bijzonder grote verantwoordelijkheid om water te beschermen als grondstof. Als we verder doen zoals we vandaag bezig zijn, zouden we volgens berekeningen van de Verenigde Naties tegen 2030 wereldwijd een watertekort hebben van 40%. Hoog tijd dus om te zien hoe we als industrie zuiniger kunnen omspringen met water.
Zoals bij elk industrieel proces, wordt er een aanzienlijke hoeveelheid afvalwater gegenereerd. Om het nog ingewikkelder te maken, varieert de optimale manier om het afvalwater te behandelen in functie van wat er wordt geproduceerd en waar uw fabriek is gevestigd. Maar ongeacht wat uw specifieke installatie produceert, kan investeren in afvalwaterbehandeling helpen om de impact op het milieu te beperken en tegelijkertijd de operationele kosten te verlagen. De sleutel is het vinden van de meest effectieve technologie en oplossingen voor uw specifieke productieproces, terwijl u ook een duidelijk idee moet hebben waar en hoe u het behandelde water en eventuele nevenstromen kunt gebruiken.
Het waterverbruik terugdringen kan zo eenvoudig zijn als het gebruik van de juiste technologie op het juiste moment. Eén ding dat echt een verschil kan maken is verhoogde automatisering, omdat de systemen de exacte hoeveelheden berekenen die nodig zijn voor bepaalde processen en alleen dat gebruiken, waardoor het risico van overmatig verbruik afneemt. Dit kan worden toegepast op verschillende stappen tijdens de productie, of het nu gaat om het gebruik van water als ingrediënt, in reinigingsprocessen of als koelmiddel. Automatisering is slechts één aspect van de moderne technologie die een betere controle over het gebruik van grondstoffen mogelijk maakt. Het is ook mogelijk om sensoren en meters te implementeren die operatoren en technici de gegevens aanreiken die ze nodig hebben om processen te optimaliseren. CIP units zijn ook nauwkeurig en kunnen vaak het water dat gebruikt wordt voor het reinigen opslaan en recycleren, net als schoonmaakmiddelen.
De kleinste machineonderdelen kunnen een grote impact hebben op het waterverbruik, zelfs schijnbaar eenvoudige elementen zoals spuitdoppen en sproeiers. Door enorme hoeveelheden gegevens te analyseren, in combinatie met de mogelijkheid om prototypes eenvoudiger te testen, kunnen ontwerpers nieuwe technologie sneller en efficiënter ontwikkelen dan voorheen. Zo kan men de efficiëntie voortdurend verbeteren. Voor onderdelen die de stroming en distributie van water regelen, betekent dit vaak dat ze dezelfde taak uitvoeren, maar met minder water. Dit is vaak het meest relevant als het gaat om reinigingsapparatuur, omdat nieuwe sproeiers en distributieonderdelen de kracht en verspreiding van water vergroten, terwijl er in totaal minder wordt gebruikt.
De apparatuur in een voedings- en drankenproceslijn vereist niet alleen regelmatige reiniging en onderhoud, maar is ook afhankelijk van verbruiksgoederen zoals oliën en smeermiddelen om een consistente, optimale werking te garanderen. Het is mogelijk om bepaalde smeermiddelen te gebruiken die de behoefte aan water in bepaalde delen van het productieproces volledig kunnen elimineren, terwijl ze ook de levensduur van de apparatuur verlengen. Dit levert verschillende voordelen op, van lagere onderhouds-, water- en operationele kosten tot optimalisering van de uptime van de apparatuur.
De manieren waarop de voedingsindustrie het waterverbruik kan verminderen, varieert van grotere investeringen in technologie tot kleine, dagelijkse acties of veranderingen in processen die een significant, cumulatief verschil kunnen maken. Zelfs een proactieve aanpak door te leren hoe je het waterverbruik in je dagelijkse handelingen kunt verminderen, kan al helpen. Want elke ml die je bespaart, maakt een positief verschil.