NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Duurzaamheid als nieuwe norm in de voedingsindustrie
Proactief werken aan duurzaamheid voldoet niet alleen aan klantverwachtingen en wetgeving, maar versterkt ook de reputatie en opent nieuwe kansen.

Duurzaamheid als nieuwe norm in de voedingsindustrie

Duurzaamheid is inmiddels onmiskenbaar in de voedingsindustrie, aangedreven door de drie kerncomponenten: Environment, Social en Governance (ESG). Deze elementen vormen de basis van hoe bedrijven hun ecologische en sociale impact beheren en verbeteren.

Milieu richt zich op de ecologische impact van bedrijfsactiviteiten, zoals CO2-uitstoot en afvalbeheer. Sociale aspecten betreffen arbeidsomstandigheden en de steun aan gemeenschappen, terwijl Governance draait om ethisch gedrag en transparantie in bedrijfsvoering. Deze drie pijlers vormen de kern van de duurzaamheidsoverwegingen in de voedingssector.

Het belang van duurzaamheidsintegratie

Consumenten, vooral jongeren, maken steeds vaker keuzes op basis van duurzaamheid. Daarnaast is er met de introductie van de CSRD ook een wettelijke verplichting voor voedselproducenten om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsvoering. Een effectieve aanpak begint met het oprichten van een ‘Duurzaamheid’ projectteam. Dit team analyseert huidige processen, identificeert verbeterpunten en implementeert duurzame oplossingen. Proactief werken aan duurzaamheid voldoet niet alleen aan klantverwachtingen en wetgeving, maar versterkt ook de reputatie en opent nieuwe kansen.

De Europese Unie introduceerde naast de CSRD in mei 2023 ook de Regulation on Deforestation-free products (EUDR). Deze wet is een cruciale stap in de strijd tegen ontbossing en bosdegradatie.

Nieuwe regelgevingen

Er gebeurt veel in de wereld van duurzaamheid en daar blijven we bij Mérieux NutriSciences | ktba goed van op de hoogte. Zo introduceerde de Europese Unie naast de CSRD in mei 2023 ook de Regulation on Deforestation-free products (EUDR). Deze wet is een cruciale stap in de strijd tegen ontbossing en bosdegradatie, die significant bijdragen aan klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. De EUDR verplicht bedrijven om aan te tonen dat hun toeleveringsketens sinds 31 december 2020 vrij zijn van ontbossing, met betrekking tot producten zoals rundvlees, palmolie, soja, cacao en hout, evenals afgeleide producten zoals leer en meubels. Vanaf 30 december 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de EUDR-regels, terwijl micro-ondernemingen en kmo’s vanaf juni 2025 moeten voldoen, met uitzondering van houtbedrijven. Niet-naleving kan leiden tot zware boetes en reputatieschade, maar de groeiende vraag naar duurzame producten biedt ook kansen voor bedrijven om hun marktaandeel te vergroten door duurzame initiatieven te benadrukken.

Scope 1, 2 en 3: de rol van retailers

Retailers spelen een cruciale rol in het verminderen van de ecologische impact van hun producten. Ze eisen van leveranciers dat zij hun uitstoot rapporteren, onderverdeeld in scope 1, 2 en 3:

  • Scope 1: Directe uitstoot van eigen bronnen, zoals productieprocessen.
  • Scope 2: Indirecte uitstoot door ingekochte energie, zoals elektriciteit.
  • Scope 3: Andere indirecte uitstoot, zoals transport en consumentengebruik.

Retailers willen niet alleen cijfers, maar ook inzicht in de berekening en verificatie van deze gegevens, evenals reductiedoel-stellingen van leveranciers. Platforms zoals ImpactBuying, CDP en Ecovadis helpen leveranciers bij het transparant maken van hun uitstoot en voldoen aan de eisen van retailers.

Mérieux NutriSciences | ktba blijft u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en inzichten. Volg onze wekelijkse blogs op LinkedIn of bezoek onze website voor de nieuwste updates en diepgaande artikelen over duurzaamheid.

Het belang van Ecovadis medailles

Om duurzaamheidsprestaties te meten, maken steeds meer bedrijven gebruik van Ecovadis. Ecovadis beoordeelt bedrijven op vier thema’s: milieu, arbeids- en mensenrechten, ethiek, en duurzame Inkoop. Het platform biedt niet alleen een beoordelingssysteem, maar ook een continu proces van monitoring en rapportage op basis van standaarden zoals GRI en ISO 26000. De Ecovadis medaille is geen certificering, maar biedt erkenning van de voortgang in duurzaamheid. Medailles en badges kunnen worden gedeeld met stakeholders om de betrokkenheid van een bedrijf bij duurzaamheid te tonen. 

Blijf op de hoogte

Duurzaamheid in de voedingsindustrie is een uitgebreid en dynamisch veld. De boven genoemde onderwerpen zijn slechts een aantal ontwikkelingen om als bedrijf op in te kunnen spelen. Mérieux NutriSciences | ktba blijft u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en inzichten. Volg onze wekelijkse blogs op LinkedIn of bezoek onze website voor de nieuwste updates en diepgaande artikelen over duurzaamheid of om contact op te nemen met ons duurzaamheidsteam.    

Heeft u vragen over artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met KTBA, Mérieux NutriSciences.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Adres Horst 12
5171 RA Kaatsheuvel
Nederland
Telefoonnummer +31 (0)416 348910 E-mailadres [email protected] Website ktba.be
[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?