NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Waterrecuperatie en -hergebruik vragen om extra aandacht voor legionella
De labo’s van Normec Foodcare zijn uitgerust om de stalen van voedingsbedrijven snel en correct te analyseren.

Waterrecuperatie en -hergebruik vragen om extra aandacht voor legionella

Water, het nieuwe goud? Daar lijkt het toch steeds meer op. De afgelopen zomers, met periodes van schaarste en van wateroverlast, doen ook voedingsbedrijven nadenken over hoe ze beter met water kunnen omgaan. Door restwater in de productie te recupereren bijvoorbeeld, zodat er minder verbruikt en geloosd wordt. Een uitstekend idee, op voorwaarde dat er voldoende aandacht gaat naar de kwaliteit van het water. Legionella bijvoorbeeld, is een vaak vergeten bacterie, die net in waterige omgevingen gedijt. Normec Foodcare staat u met heel veel expertise bij. Om de juiste microbiologische  microbiële en chemische analyses uit te voeren, maar ook met het opstellen van een risicobeheersplan voor onder andere legionella.

In voedingsbedrijven kan men drie types water onderscheiden: drinkwater, proceswater en afvalwater. Als het water in contact komt voeding, zal het moeten voldoen aan de standaarden rond drinkbaar water.  Maar ook voor afvalwater gelden de nodige eisen, zowel voor het milieu, als voor de volksgezondheid. “Het belang van water en de juiste microbiologische en chemische kwaliteit komt steeds meer op de voorgrond”, stellen de experts van Normec Foodcare vast. “Onze labo’s zijn uitgerust om de stalen van voedingsbedrijven snel en correct te analyseren. Zo hebben ze snel zekerheid dat alles perfect binnen de voorgeschreven normen valt. We zien dat bedrijven wat dat betreft steeds meer inzetten op preventie door regelmatig te controleren.”

Het belang van water en de juiste microbiologische en chemische kwaliteit komt steeds meer op de voorgrond.

Aandacht voor legionella

De impact van een uitbraak valt immers niet te onderschatten. “Zelfs los van de geleden imagoschade”, horen we bij Normec. “Het volledig moeten stilleggen van de productie om alles grondig te controleren en te reinigen vertegenwoordigt al een flinke kostenpost.” Hoewel legionella misschien niet de usual suspect is, moet er door de verhoogde aandacht voor water, ook meer op zoek gegaan worden naar deze bacterie. “Legionella groeit het best in waterige omgevingen met temperaturen tussen 20 °C en 50 °C. Een reservoir waarin proceswater wordt opgevangen voor recuperatie kan bijvoorbeeld een hotspot zijn. Bovendien verspreidt legionella zich relatief eenvoudig via het water. Door leidingen, koeltorens, spoelmachines … kan het in geen tijd zich over de hele productie verspreiden”, waarschuwt Normec.

Legionella verspreidt zich relatief eenvoudig via het water. Door leidingen, koeltorens, spoelmachines … kan het in geen tijd zich over de hele productie verspreiden.

Risico’s in kaart brengen

Wat de gevolgen kunnen zijn, dat bewees een uitbraak enkele jaren geleden in de Gentse kanaalzone. Op een maand tijd waren er 32 personen besmet, van wie er twee zelfs om het leven kwamen. “Maar legionella is vandaag gelukkig ook relatief goed in te dijken”, gaan de Normec specialisten verder. “Een grondige reiniging, vaak met desinfecterende middelen zoals chloor, en een goede ventilatie zijn al goed vertrekpunt om het onder controle te houden. Wel is het belangrijk om de bron te achterhalen en de risico’s duidelijk in kaart te hebben.”    

De expertise van de specialisten van Normec kan wat dat betreft het verschil maken. Zowel preventief, als reactief. “We weten waar de gevaren schuilen en kunnen die in de productie identificeren voor onze klanten. In combinatie met een reinigingsschema, trainingen en analyses kunnen we zo een risicobeheersplan op maat van uw productie uitwerken.”

In combinatie met een reinigingsschema, trainingen en analyses kan Normec Foodcare een risicobeheersplan op maat van uw productie uitwerken.

Waterexpertise in huis

Iets waar voedingsbedrijven steeds meer oren naar hebben. Normec: “Voor een kwaliteitsverantwoordelijke is het onmogelijk om voor elk facet van zijn werkzaamheden specialistische kennis te hebben. Voor ons is dit net onze corebusiness, met goed getrainde specialisten en goed uitgeruste labo’s. Daarenboven staan we bijzonder sterk als groep. Normec heeft de voorbije jaren verschillende overnames gedaan en daarmee heel wat (water)expertise in huis gehaald, rond wetgeving en normeringen, rond recuperatie en hergebruik, rond optimalisering van reinigingsprocedures, rond analyses … Op die manier kunnen we als one-stop-shop onze klanten bedienen, zoals zij dat wensen.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details