NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Wat is de beste coderingstechnologie voor uw GS1-128 barcodes?
De vraag naar gedetailleerde informatie op dozen en verpakkingen neemt toe

Wat is de beste coderingstechnologie voor uw GS1-128 barcodes?

De vraag naar gedetailleerde informatie op dozen en verpakkingen neemt toe. Dit is nodig om de traceerbaarheid te optimaliseren en de automatiseringsmogelijkheden te vergroten. GS1-128 is nu de voorkeursnorm voor barcodes en wordt wereldwijd in de supply chains gebruikt. Maar wat is de beste coderingstechnologie hiervoor?

Een GS1-128 barcode ziet er misschien eenvoudig uit, maar kan door het gebruik van applicatie-identifiers (AI) veel meer informatie coderen dan alle andere opties. Dit maakt deze barcodes veel nuttiger als het gaat om geautomatiseerde traceerbaarheid en logistiek. Er bestaan meer dan 100 AI-opties. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid keuzes te maken die het best bij hun producten en vereisten passen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende opties: Global Trade Identification Number (GTIN); Global Location Number (GLN); Lot / batch / serienummer; Houdbaarheidsdatum / uiterste verkoopdatum; Nettogewicht / afmetingen; Serial Shipping Container Code (SSCC) …

In bepaalde omstandigheden kan een inkjetprinter worden gebruikt om rechtstreeks op dozen te printen, waardoor op labelkosten kan worden bespaard.

Voldoen aan de GS1-128-normen

Hoewel GS1-128 barcodes veel voordelen bieden, zijn de voorwaarden voor het gebruik ervan strenger. Ze vereisen bijvoorbeeld een hoge resolutie en een sterk contrast tussen de print en het verpakkingsmateriaal. De printoplossing moet daarnaast de vereiste ANSI (American National Standard Institute) graad leveren voor het vereiste type materiaal en vorm. Dit heeft geleid tot een toenemende behoefte aan robuuste hard- en softwareoplossingen om verspilling door verkeerd gedrukte informatie te voorkomen. Het kiezen van de juiste coderingsoplossing is van groot belang.

Verpakkingsmateriaal

Printen en aanbrengen van labels is de meest voorkomende optie voor GS1-128-codes aangezien het productoppervlak minder belangrijk is bij het gebruik van labels. In overeenstemming met de GS1-128 aanbeveling om twee labels te gebruiken, zijn er print and apply etiketteersystemen op de markt die aan de voor- en zijkant printen zonder dat dure lijnaanpassingen nodig zijn. Deze optie werkt op zowel gebogen als oneffen oppervlakken en is de enige keuze voor producten verpakt in krimp- en rekfolie. Het systeem moet een kwaliteitsniveau C (ANSI) of beter, met een printkwaliteit van 300 dpi, kunnen garanderen. 

Printen en aanbrengen van labels is de meest voorkomende optie voor GS1-128-codes aangezien het productoppervlak minder belangrijk is bij het gebruik van labels.

Inktjetprinter

In bepaalde omstandigheden kan een inkjetprinter worden gebruikt om rechtstreeks op dozen te printen, waardoor op labelkosten kan worden bespaard. Dit is mogelijk als het materiaal licht van kleur is, met een reflectiecoëfficiënt van 43,3 of hoger. Voorbeelden zijn golfkarton gemaakt van bamboe of materiaal met een laag recyclegehalte. Systemen met vloeibare inkten zijn echter ongeschikt, omdat zij moeilijk aan de vereiste ANSI klasse kunnen voldoen. Oplossingen met vaste inkten die in een resolutie van 200 dpi rechtstreeks op dozen kunnen drukken zijn nodig. De coderingstechnologie en de inkten moeten ANSI codes van klasse C of beter kunnen garanderen.

Software

Naast de juiste coderingsapparatuur en verbruiksgoederen moet ook de eigenlijke informatie die wordt gecodeerd, goed zijn. Er zijn veel punten in de keten waar menselijke fouten niet-conforme gegevens in de barcode kunnen introduceren. Een end-to-end softwareoplossing met ingebouwde GS1-128-parameters zal een foutmelding geven als operators ongeldige informatie proberen in te voeren in elk stadium van het productieproces.

Een GS1-128 barcode ziet er misschien eenvoudig uit, maar kan door het gebruik van applicatie-identifiers (AI) veel meer informatie coderen dan alle andere opties.

Nauwkeurige gegevensuitwisseling

De operationele efficiëntie wordt verbeterd wanneer er een nauwkeurige gegevensuitwisseling is gerealiseerd tussen het ERP- en het MES-systeem, terwijl tegelijkertijd wordt gevalideerd of gecodeerde gegevens voldoen aan de GS1-128-specificaties. De meest geavanceerde systemen op de markt omvatten ook een geautomatiseerde job set-up en een datadesignwizard om ongeldige invoer te voorkomen. Vaak is dit aangevuld met visiesystemen om ervoor te zorgen dat elk product de fabriek verlaat met een barcode die aan de eisen voldoet.

Een one-stop shop voor GS1-128 

Markem-Imaje helpt al meer dan een decennium fabrikanten wereldwijd bij het implementeren van GS1-128 barcode coderingsoplossingen. In tegenstelling tot andere leveranciers die afhankelijk zijn van derden biedt Markem-Imaje zowel de vereiste hardware als software om fabrikanten te ondersteunen bij de vereiste veranderingen.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details