Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Solutions

VULLIJN IBC’S EN VATEN

Voor het vullen van IBC's en palletten met vaten heeft Belgosuc NV te Beernem Bascules Robbe gecontacteerd. Beide bedrijven werken al jarenlang samen en kunnen terugblikken op diverse projecten die samen succesvol werden gerealiseerd. Bascules Robbe was dan ook fier om als bevoorrechte partner dit nieuwe project aan te vatten!

belgosuc2

4 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Tot voor kort werden IBC’s en vaten gevuld door Belgosuc op een palletweger, maar dit was een tijdsintensieve bezigheid met onnodig veel manueel intern transport. Daarenboven werd door Belgosuc recent een vullokaal (clean room) gebouwd waarin men geen transport van vorkheftrucks en transpalletten wil. Logischerwijze wilde men een oplossing waarbij op een zo’n efficiënt en ergonomisch mogelijke manier de IBC’s en vaten gevuld kunnen worden zonder dat er heftrucks en transpalletten in het vullokaal komen.

Samen met Bascules Robbe werd bekeken op welke manier de vullijn opgebouwd zou worden. Er werd heel veel aandacht besteed aan een goede workflow en het zo ergonomisch mogelijk werken voor de operators. Daarenboven moest de nieuwe installatie in een bestaand vullokaal ingebouwd worden met zo weinig mogelijk plaatsverlies.

Na grondig denk- en schetswerk werd een optimale manier gevonden om de vullijn in te bouwen. Via rollen- en kettingbanen komen de lege IBC’s naar de vulpost. De IBC’s en palletten worden buiten de clean room op een rollenbaan geplaatst. Via een snellooppoort komen deze palletten zo het vullokaal binnen.

Eens ze op de vulpost zijn wordt met een barcodescanner de SSCC-nummer van de IBC gescand en wordt deze via de Robbe PLC-sturing doorgegeven aan het ERP-programma van Belgosuc. Na deze controle kan het vullen met de vullans beginnen. De vullans is in hoogte verstelbaar en heeft een groot horizontaal bereik, waardoor het mogelijk is om zowel IBC’s als vaten te vullen.

Na het vullen op gewicht worden de IBC’s en vaten verzegeld, waarna ze automatisch afgevoerd worden via de kettingbaan. Opnieuw wordt via een snellooppoort de gevulde IBC naar buiten gebracht waar deze kunnen afgehaald worden met een vorkheftruck. Via de snellooppoorten moeten er geen ‘vervuilende’ vorkheftrucks of transpalletten in de clean room zijn.

De kettingbaan ter hoogte van de vulpost werd met kunststof roosters volledig toegewerkt zodat dit een groot werkvlak is geworden. Er werd een groot werkbordes uitgewerkt dat perfect aansluit tegen de kettingbanen. De complete vullijn werd in RVS gebouwd.

De sturing van de vullijn werd door Bascules Robbe uitgewerkt en geprogrammeerd in eigen beheer. Het hart van de automatisatie bestaat uit een PLC uit de Siemens S7-1500 reeks waaraan diversie I/O gekoppeld is. Via een groot en overzichtelijk touchscreen wordt de status van de vullijn op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier gepresenteerd aan de operator. De visuele sturing werd op maat van Belgosuc gemaakt, omdat men in het hele bedrijf een knoppen- en kleurcodering doortrekt zodat alle sturingen gelijkaardig te bedienen zijn door de operators.

De vullijn werd geijkt als OIML R61 Doseerautomaat door Bascules Robbe in eigen beheer. Alle afgevulde IBC’s en vaten mogen hierdoor direct in het handelsverkeer opgenomen worden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details