NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Verspreiden vogels echt ziektes?

Verspreiden vogels echt ziektes?

Vogels zijn waarschijnlijk niet de eerste dieren die in u opkomen als u aan ongedierte denkt. De kans is groter dat u aan knaagdieren, kakkerlakken of misschien zelfs vliegen denkt. Maar bepaalde vogelsoorten, zoals duiven, meeuwen, kraaien en spreeuwen, worden onder bepaalde omstandigheden ook als ongedierte beschouwd.

Net als kakkerlakken, knaagdieren en vliegen, brengt de aanwezigheid van vogels – vooral in een omgeving die voedsel produceert of verkoopt – het risico op besmetting en ziektes met zich mee.

Voor bedrijven kan een vogelprobleem zowel voor het personeel als de klanten een risico vormen voor ziektes. Dit kan met name problematisch zijn voor voedselproductiebedrijven, omdat een vogelbesmetting in strijd is met de normen en voorschriften van voedselveiligheid. Dit kan leiden tot de besmetting van voedselproducten, uitbraken van ziektes en een eventuele  auditcontrole.

Hoe verspreiden vogels ziektes?

Net als bij de meeste andere ongediertesoorten zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de verspreiding van een ziekte. Bij vogels gaat het echter vooral om hun uitwerpselen en hun nesten.

Vogeluitwerpselen:

Vogeluitwerpselen zijn de belangrijkste manier waarop vogels ziektes kunnen overdragen op mensen. Vogeluitwerpselen bevatten verschillende schimmels en bacteriën, en wanneer vogeluitwerpselen uitdrogen en in de lucht terechtkomen, kunnen mensen ze inademen en ziek worden, of kunnen de bacteriën zich nestelen op oppervlakken en producten nestelen en deze vervolgens besmetten.

Vogelnesten:

Nestmaterialen zijn ook een belangrijke factor in de verspreiding van ziektes.  Vogelnesten zijn een geweldige thuis voor parasieten en insectenplagen, die ook specifieke ziektes aan mensen kunnen overdragen. Vogelmijten – vaak gevonden in nesten en rustplaatsen – voeden zich voornamelijk met vogelbloed, maar bijten ook mensen. En vreemd zoals het kan klinken, duiven, spreeuwen en huismussen kunnen bedwantsen met zich meedragen.

Hoe kan je besmet worden door een vogel?

Er zijn een paar manieren waarop u een ziekte kunt krijgen van vogels, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. Deze zijn:

●   Inademen: wanneer vogeluitwerpselen opdrogen en vervolgens aangeraakt worden, worden ziektes die in de uitwerpselen leven luchtbacteriën.

●   Eten en drinken: eten of drinken dat is besmet geraakt met bacteriën, schimmels of virussen door de uitwerpselen van vogels.

●   Aanraken: dode vogels kunnen gastheer zijn voor een reeks schadelijke bacteriën, schimmels en virussen.

●   Insectenbeten: bijtende insecten kunnen geïnfecteerd raken met een ziekte na het bijten van een vogel en vervolgens mensen infecteren.

Vogelziektes die mensen kunnen oplopen:

Men denkt dat vogels meer dan 60 verschillende ziektes kunnen overdragen die zowel mensen als dieren kunnen infecteren.De meest voorkomende hiervan zijn:

1. Psittacose: deze ziekte wordt vaak papegaaienziekte genoemd en wordt veroorzaakt door de Chlamydophila psittaci-bacterie. De infectie ontstaat door het inademen van in de lucht zwevende deeltjes die zich bevinden in de uitwerpselen en veren van geïnfecteerde vogels.

2. Salmonellose: veroorzaakt door Salmonella sp. Bacteriën. De infectie ontstaat door het consumeren van voedsel en dranken die besmet zijn met geïnfecteerde uitwerpselen van vogels.

3. Pseudovogelpest: ook bekend als de ziekte van Newcastle: dit virus kan overgedragen worden op mensen wanneer ze blootgesteld worden aan ontlasting en andere uitscheidingen van geïnfecteerde duiven.

4. Gastro-enteritis en septikemie: veroorzaakt door Escherichia coli (E. Coli) en wordt voornamelijk verspreid door meeuwen.

5. Schimmelinfecties: waaronder Histoplasmose en Cryptococcose, gedragen in vogeluitwerpselen van meeuwen.

Het voorkomen van ziektes die door vogels worden verspreid.

De mogelijkheid dat vogels ziektes kunnen verspreiden moet een grote zorg zijn voor zowel huiseigenaren als bedrijfseigenaren.

Hier zijn vier doe-het-zelf preventietechnieken die u kunt gebruiken wanneer u voor het eerst signalen van een vogelprobleem merkt, om het risico op het oplopen van een door vogels overgedragen ziekte te helpen reduceren.

●   Weer vogels van uw pand: Dit kan worden gedaan door mogelijke schade te repareren, hindernissen te plaatsen aan vensterbanken en andere afschrikmiddelen aan relingen en dakranden te bevestigen.

●   Voorkom dat vogels toegang krijgen om nestplaatsen te maken: Relingen, vensterbanken, dakranden en gaten in dakbedekking zijn allemaal locaties voor vogels om hun nesten te bouwen.

●   Haal potentiële voedselbronnen weg:  Vogels, en met name duiven en meeuwen, zijn geweldige plantrekkers en alleseters als het gaat om voedsel, vooral in een stedelijke omgeving. Het weghalen van alles wat een potentiële voedselbron kan zijn, vermindert de verleiding voor vogels op uw eigendom.

●   Houd rekening met nestmaterialen: Vogels houden van gebieden die bezaaid zijn met papieren, takjes, gras en plantenafval. Het biedt hen een eindeloze voorraad aan materialen om hun nesten te bouwen. Ervoor zorgen dat de buitenkant van uw eigendom schoon en vrij van vuil is, maakt het minder aantrekkelijk voor vogels om te nestelen en helpt hen om een ander gebied te vinden.

Professionele vogelwering

Hoewel de hierboven vermelde doe-het-zelf-methoden kunnen helpen voorkomen dat vogels zich in de eerste plaats op hun gemak voelen op uw terrein, is het van belang om voor een professionele ongediertebestrijder te kiezen om vogelproblemen te vermijden.

Rentokil heeft een reeks oplossingen beschikbaar – van vogelpieken, netten tot vogelschrikkers – die vogels effectief weghouden en voorkomen dat ze zich thuis voelen en vestigen in uw bedrijf.

Als ’s werelds toonaangevende commerciële leverancier van ongediertebestrijding heeft Rentokil een reeks innovatieve en duurzame oplossingen voor vogelbestrijding ontwikkeld om u een vogelvrije omgeving te bieden, terwijl het zich houdt aan de noodzakelijke lokale wet- en regelgeving rond veilige en humane vogelbestrijding.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details