NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Vernieuwde productielijn bij Farm Frites zorgt voor extra laag efficiëntie

Vernieuwde productielijn bij Farm Frites zorgt voor extra laag efficiëntie

De productiesite van het Nederlandse Farm Frites in Lommel telt vier operational units en is daarmee meteen de grootste van de groep. Operational unit 3 staat in voor de productie van diepgevroren frieten van de hoogste kwaliteit, die onder meer bestemd zijn voor fastfoodketens.

Verdubbelde capaciteit

Om aan de expansieplannen van Farm Frites te kunnen voldoen werd de lijn volledig herzien. De capaciteit werd daarbij verdubbeld. “De bestaande lijn is op enkele processtappen na volledig herbouwd en uitgebreid”, geeft Sven Cardinaels, projectleider E&I bij Farm Frites aan. “Zo is er een nieuwe droogtunnel waarin ventilatoren geconditioneerde buitenlucht circuleren boven een lange transportband. Die ventilatoren worden aangestuurd met Siemens Sinamics G120-frequentiesturingen. De warmte van de bakoven wordt er gerecupereerd, en de temperatuur wordt geregeld op basis van luchtvochtigheid. Deze ingrepen zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing.”

Aan het einde van het proces worden de voorgebakken frieten achtereenvolgens gekoeld en diepgevroren. Een mechanische sorteerder met frequentiegestuurde trilmotoren werpt de frieten uit die in de voorafgaande stappen gebroken, vervormd, of samengeklit zijn. De finale, diepgevroren producten worden in verschillende verpakkingen automatisch afgevoerd naar het vrieshuis.

In een nieuw jasje

De installatie om coating aan te brengen werd aan de lijn toegevoegd in een bypassopstelling, die voorafgaat aan het bakken. De frieten worden ondergedompeld in een papje dat er daarna gedeeltelijk weer afdruipt. Luchtmessen zorgen ervoor dat een deel van de coating gerecupereerd kan worden.

“Coating is een extra laagje waarmee we kleuren of smaak aan onze frietjes kunnen toevoegen”, legt Sven Cardinaels, projectleider E&I bij Farm Frites uit. “Zo kunnen we optimale kwaliteit garanderen. Daarnaast zorgt die er ook voor dat de frieten langer krokant blijven. Op die manier kunnen we weggooien vermijden.”

175 Sinamics G120 frequentieregelaars

Voor de elektrische engineering en automatisering deed Farm Frites een beroep op vaste partner Heveco uit Genk. Die ontfermde zich niet alleen over de elektriciteitswerken, maar nam ook de bordenbouw en softwareprogrammatie voor de PLC’s voor zijn rekening. Bart Huygen, mede-eigenaar van Heveco, legt uit: “We kozen voor één centrale Simatic S7-1517F controller, die de hele lijn – en dus ook de coatingapplicator – zowel processmatig als qua safety kan besturen. Op een aantal machines voerden we ook de veiligheidstechnische aanpassingen door.”

Bart en zijn team installeerden 175 Siemens Sinamics G120-frequentiesturingen op de productielijn. “Door die standaardisatie en de integratie van de Sinamics G120 in TIA Portal maken we het werk van de technische dienst van Farm Frites een pak lichter. Technici en operatoren raken sneller vertrouwd met de componenten, en ook het beheer van spare parts is een pak eenvoudiger. Het modulaire concept van deze drives – met een afzonderlijk vermogen- en sturingsgedeelte – draagt dan weer bij aan het onderhoudsgemak.”

Timing en veiligheid

Om dit omvangrijke project zo snel mogelijk up and running te krijgen, moest het team van Bart de klus vooral tijdens korte productiestilstanden zien te klaren. “Dat vergde heel wat creativiteit en flexibiliteit”, geeft Bart aan. “Een belangrijke troef voor ons was de integratie van de twee hoofd-PLC’s, de HMI’s en de frequentiesturingen in het TIA Portal. Die zorgde ervoor dat de inbedrijfname bijzonder vlot kon verlopen.”

Daarnaast moest uiteraard ook rekening worden gehouden met (voedsel)veiligheid. Bekabelingen, decentrale borden, verdeelkasten en elektronische componenten werden zoveel mogelijk weggewerkt. Dat werd onder meer mogelijk gemaakt door het ‘safety integrated’-concept, waarbij de veiligheidsfuncties volledig geïntegreerd werden in de regelaar. Dit zorgt tevens voor een perfect geharmoniseerde koppeling naar de Simatic-controllers via PROFIsafe. Het resultaat? Kortere inbedrijfname en lagere kosten door minder bedrading en efficiënt engineeren. Het veiligheidsconcept laat eveneens toe om de verschillende drives eenvoudig in safetygroepen te plaatsen en zorgt voor verbeterde diagnoses.

Met het oog op latere uitbreidingen werd in de technische ruimte gebruikgemaakt van modulaire Simatic ET 200SP I/O-eilanden voor de decentrale periferie. De toekomst van ieders favoriete lekkernij lijkt bij deze verzekerd.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details