NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Verlichting in de voedingsindustrie: het luistert nauw

Verlichting in de voedingsindustrie: het luistert nauw

Verlichting vervult binnen de voedingsindustrie een niet ondergeschikte rol; van het productieproces tot controles, een nauwgezette verlichting is van groot belang. Werknemers moeten daarnaast onder alle omstandigheden veilig hun werk kunnen uitvoeren, ook hierin speelt de juiste verlichting een grote rol. Hoe ziet die rol er precies uit?

De rol van de juiste verlichting binnen de voedingsindustrie

Vanzelfsprekend gelden in de voedingsindustrie strenge hygiëne- en veiligheidsnormen. Ook verlichtingssystemen moeten voldoen aan de gestelde normering, zodat protocollen en voorschriften gericht op voedselveiligheid en veiligheid voor werknemers kunnen worden gewaarborgd. Denk daarbij aan het gebruik van ledverlichting op de juiste sterkte en het gebruik van verlichtingsarmaturen die bestand zijn tegen corrosie en chemische reinigingsmiddelen. Zo is het gebruik van inbouwspots led verlichting een veelvoorkomende oplossing binnen de kleinere werkruimte, waar grote hallen vragen om verlaagde led lichtbalken bijvoorbeeld.

Heldere verlichting bevordert het productieproces

Het spreekt voor zich dat een heldere, niet verblindende, aanwezige led verlichting niet alleen voor een duidelijk zicht zorgt, maar ook voor een hogere arbeidsproductiviteit en een accurate werkwijze. Helder licht zorgt voor een energiek effect, wat stimulerend werkt in het brein.

Voedingswaar beter kunnen inspecteren

Het exact kunnen waarnemen van de precieze uiterlijk gewenste kenmerken van voedingswaren is natuurlijk zeer belangrijk; alleen zo kunnen voedingsmiddelen geïnspecteerd worden op bijvoorbeeld vers- en rijpheid, verontreinigingen en mogelijke afwijkingen. In dit geval wordt er vaak gebruikgemaakt van led verlichtingssystemen met een hoge kleurweergave (CRI). Deze bootsen namelijk het daglicht na, wat ervoor zorgt dat voedingsinspectie nog beter kan plaatsvinden.

Houdbaarheid voedsel verlengen

De ontwikkeling van ‘slimme verlichtingstechnologie’ wordt binnen sommige voedingsbranches toegepast om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen. Zo wordt er bijvoorbeeld UV verlichting ingezet om de bacteriegroei en schimmels te remmen, waardoor de houdbaarheid van bepaalde voeding wordt verlengd – zonder het gebruik van chemische conserveermiddelen.

Keuze voor led verlichting binnen de voedingsindustrie

Zoals in vele sectoren wordt er ook binnen de voedingsindustrie met name gebruik gemaakt van led verlichting. Natuurlijk speelt het lage energieverbruik daarbij een erg belangrijke rol, evenals de vele mogelijkheden die led verlichting biedt. Led verlichting is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar, iets wat in sommige gevallen belangrijk is. In bijvoorbeeld koelingsruimtes kunnen koele kleurschakeringen gebruikt worden om direct duidelijk te maken dat dit een koele ruimte betreft; wat andersom ook kan gelden in het geval van warme ruimtes.

Buiten de werkruimtes kan led verlichting functioneel zijn in aansluitende kantoren en ontspanningsruimtes, kantines enzovoorts. Voor gangen kan er gekozen worden voor led wandlampen binnen. Deze zijn makkelijk te plaatsen en zorgen voor net wat meer sfeer binnen de industriële omgeving.

Led verlichting kent een lage ecologische voetafdruk; niet alleen vanwege het lage energieverbruik, maar ook vanwege de lange levensduur. Een win-win situatie dus voor vele industrieën, waaronder de voedselindustrie. Bedrijven kunnen bij een grootschalige vervanging van de verlichtingssystemen naar led verlichting in bepaalde gevallen voordelige leningen afsluiten via overheden. Informeer hiernaar bij de leverancier van led verlichting, die een offerte op maat kan maken.

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details