NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Van big bag naar zak of vice versa
Zakkenvulmachine met geïntegreerde sealer voor het vullen van kruiden, zaden en specerijen.

Van big bag naar zak of vice versa

Verpakken en herverpakken. In de voedingsindustrie, en bij bulkgoederen in het bijzonder, is het vaak dagelijkse kost. Of grote big bags nu in kleinere verpakkingen verdeeld moeten worden, of verschillende producten net samen in een big bag samengevoegd worden tot een specifiek mengsel, het proces omvat steeds dezelfde ingrediënten: plaatsen, openen, transporteren, doseren, vullen en sluiten.

Robotcel voor het automatisch depalletiseren en openen van zakken. De inhoud wordt naar een big bag of mengsilo getransporteerd.

Het is geen uitzondering dat bepaalde van bovenstaande handelingen manueel gebeuren. Denk maar aan het palletiseren of depalletiseren van verpakkingen of het opensnijden van zakken. “Een operator die een hele dag verpakkingen opent, vertegenwoordigt voor een bedrijf in verhouding echter een relatief grote kost”, zegt Cedric Pollet van Bascules Robbe. “Terwijl je zo’n handeling doorgaans perfect in de afvullijn kan integreren en automatiseren. Soms vergt het weliswaar wat voorafgaand onderzoek, maar het loont om afvulinstallaties als een totaalconcept te bekijken.”

Aeromechanisch transportsysteem om bulkgoederen te transporteren, inzetbaar voor zowel big bag losinstallaties als bij vulinstallaties.

Robots bij het automatiseren van bulkstromen

Familiebedrijf Bascules Robbe ontpopte zich de voorbije jaren van zuivere weegspecialist tot totaalpartner voor de ontwikkeling, installatie en integratie van afvullijnen voor onder meer de voedingsindustrie. “Het gevolg van een pragmatische aanpak”, meent Pollet, waarin de zoektocht naar totaaloplossingen op maat van de klant regelmatig tot nieuwe inzichten en technische ontwikkelingen met een breder draagvlak leidt. “Voor voedingsbedrijf FISCe in Nederland, onderdeel van de Acomo Groep, realiseerden we recent bijvoorbeeld een complete afvullijn voor zakken en big bags, inclusief het sealen van de verpakkingen, een metaaldetector ter controle en de diverse transportbanden. Ook de integratie van het palletiseren van gevulde zakken in de afvullijn behoort tot de mogelijkheden. Meer zelfs, we zijn recent bezig met een project waarbij zakken net automatisch gedepalletiseerd worden. Niet iedereen weet dat zoiets ook kan.”

Het principe kan ook gebruikt worden om automatisch mengelingen te maken van verschillende palletten.

Aangepast transport

Het project waarvan sprake integreert meteen een aangepast messensysteem om de zakken open te snijden en een aeromechanisch transportsysteem om de bulkgoederen vervolgens naar hun bestemming – in dit geval big bags of een mengsilo – te transporteren. “Het is een van de eerste projecten waarin we dit aeromechanisch systeem integreren, maar we zien nog heel wat mogelijkheden voor deze ontwikkeling. In vergelijking met de schroeven die veel voor het transport van bulkgoederen gebruikt worden, kan dit systeem namelijk onder een veel scherpere hoek én aan een hoger debiet werken. Dat betekent dat je de footprint van de installatie merkbaar kan beperken.     

Bovendien is ook het systeem zelf compact, kan het mobiel uitgevoerd worden, is het eenvoudig te spoelen en tevens in een hygiënische uitvoering te verkrijgen. In dit eerste project wordt de inhoud van kleinere zakken overgeheveld naar big bags, maar ook in de omgekeerde richting zien we grote troeven. Wil je de inhoud van een big bag over verschillende kleine zakken verdelen, dan wordt de big bag traditioneel tot boven de zakkenvulmachine getakeld. Dat vergt doorgaans een zware en bovenal hoge constructie. In combinatie met dit aeromechanisch transportsysteem hoef je zo’n big bag echter maar een meter hoog te heffen, net genoeg om de inhoud in het recipiënt van het transportsysteem te laten vallen, waarna het aeromechanisch systeem de bulkgoederen, inclusief poeders en ATEX-producten, efficiënt en volledig voedselveilig tot boven in de zakkenvulmachine transporteert. Om dergelijke toepassingen te toetsen en ook klanten met meer ‘exotische’ producten de nodige zekerheden te kunnen bieden over hun toepassingsmogelijkheden, hebben we in ons testcentrum overigens zelf een toestel beschikbaar.”

Compacte verpakkingsmachine met hygiënische doseerschroef voor een stofvrije verpakking.

Stofvrij

“De gekende schroeven zijn nochtans allerminst uitgerangeerd”, benadrukt Pollet. “Alles hangt af van de noden van de klant, en bijvoorbeeld voor horizontaal transport zijn schroeven vaak nog de beste keuze. Een speciale, erg kleine en hygiënische, snel reinigbare doseerschroef speelt bovendien een centrale rol in onze nieuwe mobiele vulmachine, die erop gericht is om moeilijke producten zoals bloem, kruiden of droge additieven stofvrij te transporteren en verpakken. Alles in deze machine is mooi toegewerkt en aan de uitvoer werken we met een blaasbalg die de zak opblaast en opspant, zodat stof geen kans krijgt.”    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details