NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Van automatisatie tot datacaptatie
Tom Piette aan de slag met Smart Vision. “Dit systeem ziet veel meer dan het menselijke oog.”

Van automatisatie tot datacaptatie

Op zich geen onlogisch aanname, al dekt ze niet noodzakelijk de lading. Met de juiste partner wordt procesautomatisatie namelijk een tool die op continue wijze bijdraagt aan groei én navenant blijft meegroeien.

Tom Piette was al een tiental jaar actief bij een machineconstructeur gespecialiseerd in de voedingsindustrie toen hij in 2015 besloot om met Innomatic zijn eigen pad te plaveien. “Ik wilde op langere termijn bij de klanten en processen betrokken blijven”, geeft hij als beweegreden. “Als constructeur lever je de machine af, en stopt het daar. Terwijl procesautomatisatie in de kern een groeiverhaal is. Je moet het continu en kritisch blijven bekijken: doet de lijn wat ze moet doen? Wordt de beoogde kwaliteit of productiviteit behaald? Evolueert het mee met de groei en noden van het bedrijf?”

Drie diensten

Om dat verhaal te kunnen brengen, zet Innomatic in op drie centrale diensten: de klassieke procesautomatisatie via PLC, kwaliteitscontrole via Smart Vision en datacaptatie middels OEE, eventueel in combinatie met MES. “Procesautomatisatie is altijd de basis, maar dankzij systemen zoals Smart Vision inline camera’s en OEE kan je veel verder gaan. Dergelijke systemen zijn namelijk veel accurater dan een persoon. Smart Vision ziet perfect of een wafel de juiste vorm of consistentie heeft, en via datacaptatie verzamel je snel gegevens over snelheid, productiviteit, stilstanden, temperaturen, zuurtegraad, waterverbruik, energieverbruik … Die verzamelen en visualiseren we op een duidelijk dashboard, zodat operatoren, quality managers, plant managers of technische diensten ze snel kunnen interpreteren. Zo kunnen processen uiteindelijk efficiënt en doordacht bijgestuurd worden, manueel of automatisch.”

Door gegevens te verzamelen en visualiseren kunnen processen veel slimmer bijgestuurd worden.

Focus op voedingsindustrie

Innomatic richt zich uitdrukkelijk op de voedingsindustrie. “Wij kennen de problemen, uitdagingen, machines en machinebouwers van deze sector. Als we weten dat Smart Vision uitstekende resultaten levert in de kwaliteitscontrole van wafels, dan kunnen we het ook succesvol implementeren in een productielijn van tortilla’s, bijvoorbeeld.” Met klanten als Vandemoortele, Tiense Suiker en Confiserie Van Damme mag Innomatic alvast een aantal grote spelers tot zijn cliënteel rekenen. Al benadrukt Piette dat ook de kleinere bedrijven te winnen hebben. “Het is een misverstand dat artisanale productie geen automatisatie verdraagt. Ook daar kan het de efficiëntie en kwaliteit verhogen. Bovendien staan wij als lokale partner garant voor snelle interventies wanneer het nodig is, bij elke klant.”    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details