NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Totaaloplossing voor bulkverhandeling in de voedingsindustrie
Afscheiding, buffering en dosering van producten.

Totaaloplossing voor bulkverhandeling in de voedingsindustrie

Kwaliteitsvolle, bedrijfszekere en efficiënte installaties zijn cruciaal in de procesindustrie. Dat geldt zeker ook in de voedingssector, waar pneumatisch transport én afzuiging een centrale rol spelen om het volledige productieproces vlot op elkaar te laten aansluiten: vanaf de opslag naar het mengen, doseren, wegen en eventueel vermalen van stoffen. Typhoon is al jaren gespecialiseerd in de ontwikkeling, engineering, productie en montage, maar ook in de inspectie en het onderhoud van totaaloplossingen voor bulkverhandeling en beschikt daarvoor ook over tal van engineers die thuis zijn in de veeleisende voedingsindustrie. Uiteraard blijft de firma uit Beveren-Leie (Waregem) ook dé specialist in het stofvrij maken van productieomgevingen. 

Typhoon heeft al bijna 65 jaar een ijzersterke reputatie als expert in luchttechnische installaties voor ontstoffing en pneumatisch transport, maar ook als specialist in totaaloplossingen voor de verhandeling van goederen en grondstoffen in bulk. Daardoor is de firma ook al tientallen jaren een vaste partner voor bedrijven uit de voedingssector, waar de eisen over het algemeen heel hoog liggen. “We bieden totaaloplossingen op maat: opslagsilo’s en transportsystemen, big bag los- en vulstations, zakkenstortkabinetten, weeg- en doseersystemen en de integratie van bijvoorbeeld zeef- en ziftinstallaties, maalmolens, sorteerders en persen in productielijnen”, vertelt eigenaar Kris Devidt. “Elk project start met een kennismakingsgesprek, waar we luisteren naar de behoeften van de klant. Daarna ontwikkelen we in nauw overleg een totaaloplossing op maat, waarin we als systeemintegrator ook producten van de klant en van derden zonder problemen kunnen integreren. Alles gebeurt in eigen beheer: projectbegeleiding, ontwikkeling en engineering, productie, montage, inspectie en onderhoud. Bij ons heeft een klant dus een directe lijn met de fabrikant, wat de communicatie en flexibiliteit ten goede komt.”

Silo-extractie en systemen voor het wegen en doseren.

Referentie in voeding

Om steeds weer de beste kwaliteit en betrouwbare levertermijnen te kunnen garanderen, zet Typhoon continu in op de aanwerving van geschikt technisch geschoold personeel en de verdere bijscholing van zijn medewerkers, maar ook op de uitbouw van een modern en up-to-date machinepark. Zo investeerde de fabrikant de laatste jaren ook fors in zijn productiefaciliteiten. Naast de productiehal voor de verwerking van gewone metalen beschikt Typhoon ook over een aparte afdeling met plaatbewerkingsmachines en lasersnijsystemen voor rvs, specifiek voor de realisatie van systemen voor veeleisende toepassingen in bijvoorbeeld de voedings-industrie. Door het splitsen van de productie-lijnen kan er onmogelijk contaminatie ontstaan. De bedrijfszekerheid en efficiëntie van de installaties wordt intussen al tientallen jaren enorm gewaardeerd binnen die sector van de voeding. Getuige daarvan een ruim portfolio aan referentieprojecten in binnen- en buitenland, waar vaak heel complexe installaties gerealiseerd werden. 

“We hebben voor bedrijven in de aardappelindustrie al diverse projecten uitgevoerd, waaronder ook het samenstellen van aardappelvlokkenlijnen. Voor andere sectoren hebben we al vaker oplossingen gerealiseerd, waarmee producten met lage densiteit verhandeld konden worden. Die kennis en ervaring hebben we gebruikt om een nieuwe aanpak te ontwikkelen, die we met succes bij de aardappelverwerkende bedrijven kunnen toepassen. Van helemaal in het begin van het proces, als de aardappelvlokken van bij de aardappeldrum weggezogen worden, zijn wij aan de slag gegaan met de verdere verwerking. Onze engineers hebben verschillende stappen en onderdelen in de volledige productielijn ingebouwd: flakers of centrifugaal zeven om de gewenste grootte van de deeltjes te bereiken, diverse nabewerkingen en de integratie van optische sorteerders, ferro- en non-ferro afscheiders, een vermaalinstallatie en opslag in zowel composiet als rvs silo’s”, licht general sales manager Thomas Houthoofd één van de projecten nader toe. “Om alle verschillende stappen feilloos te laten verlopen, worden ze gevoed door pneumatische transportsystemen en zijn ze uitgerust met big bag lossers en zakkenstortsystemen. Op die manier zorgen we ervoor dat het product van de klant tot in de verpakkingsmachine geraakt en dat we een vlotte productie garanderen. De totaaloplossing werd vooraf in 3D uitgewerkt, inclusief de draag- en loopstructuren, wat in een vlotte installatie en bouw van de volledige productielijn resulteerde.       

Onze atypische aanpak en de innovatieve insteek, gebaseerd op onze ervaring in andere sectoren, heeft ons geholpen om voor deze toepassing een geschikte oplossing te ontwikkelen. De gekende problemen bij productielijnen die op een traditionele manier samengesteld zijn, konden we verbeteren en oplossen. Typhoon wil zijn expertise steeds gebruiken om de processen bij de klanten te optimaliseren, waardoor we kunnen bijdragen aan een efficiënter productieproces in de aardappelindustrie.”

Ontstoffingsfilters in verschillende formaten voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Ontstoffing

De kernactiviteit blijft echter de ontwikkeling van oplossingen om productieomgevingen in de meest uiteenlopende sectoren stofvrij te maken. Dankzij de knowhow en ervaring biedt deze specialist vandaag een complete range van producten: zelfreinigende, quasi onderhoudsarme afzuiginstallaties, die conform zijn aan de strengste ATEX-normen en machinerichtlijnen. Al die installaties zijn gebaseerd op hoogwaardige componenten en oplossingen – stoffilters, draaisluizen, ventilatoren, cyclonen, rvs of stalen buisleidingen … – speciaal ontworpen volgens de behoeften van de klant en zijn materiaalsoorten. Het eigen studie- en tekenbureau van Typhoon ontwikkelde een ijzersterk en divers gamma aan hoogwaardige producten die werken aan de beste rendementen op het vlak van energieverbruik. De specialist biedt voor elk project een geschikte afzuiginstallatie, op basis van de hoeveelheid materiaal, de aard van de stof en het aantal draaiuren.

Pneumatische transportsystemen.

Onderste uit de kan halen voor klanten

“Ook voor bedrijven actief in de andere voedingstakken werden al dergelijke maatoplossingen ontwikkeld. Zo verzorgden we een ontstoffingsinstallatie voor de nieuwe infrastructuur van een producent en leverancier van bakkerijgrondstoffen, waar granen vanop schepen en uit bulkwagens via elevatoren, redlers en transportbanden in diverse silo’s opgeslagen worden. Dat gebouw omvat ook een kuisinstallatie waar de granen door middel van windzifting en zeven gereinigd worden vooraleer ze in tussensilo’s opgeslagen worden om dan later in het productieproces verder verwerkt te worden”, legt men bij Typhoon uit. “Onze totaaloplossing omvat onder andere de afzuiging/ontluchting van de windzifters, zeven, elevatoren, lostrechters van de bulkwagens, de stortpunten op de redlers, …. We integreerden vier compacte, met perslucht gereinigde mouwenfilters met een vlakke bodem en een roterend extractiesysteem in het gebouw. Explosiekanalen zorgen ervoor dat de druk van een explosies veilig afgeleid worden naar buiten. Alle filters werken in onderdruk, waardoor de ventilatoren zich aan de propere luchtzijde bevinden. De filtermouwen kunnen vanop de werkvloer gemakkelijk en veilig vervangen worden dankzij de scharnierende deksels op de koppen van de filters. Door de combinatie van pneumatisch gestuurde schuifkleppen op de ingangen van de filters en –frequentie-gestuurde ventilatoren wordt enkel het gevraagde afzuigdebiet geleverd, waardoor het vermogen van de ontstoffingsinstallatie in verhouding staat tot de complete installatie in werking en het energieverbruik dus tot het strikt noodzakelijke beperkt wordt. Ook voor deze klant hebben onze engineers opnieuw het onderste uit de kan gehaald.”    

Systemen voor uitval en dosering vanuit de silo’s naar pneumatische transporten.
[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details