NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Studenten voedingstechnologie Thomas More Geel ontwikkelen vegetarische spread voor nierpatiënten
Proficiat aan de trotse winnaars van de publieksprijs en tweede juryprijs van de Food At Work Ecotrophelia Awards.

Studenten voedingstechnologie Thomas More Geel ontwikkelen vegetarische spread voor nierpatiënten

Op 13 maart kruisten tien studententeams uit voedingsopleidingen de degens op de jaarlijkse Food At Work Ecotrophelia Awards. Tijdens deze wedstrijd, georganiseerd door Fevia, werden ze uitgedaagd om de voeding van morgen te ontwikkelen. Op het Food Forward Event van Fevia, dat op 24 april in Mechelen plaatsvond, behaalde een team van Thomas More Hogeschool Geel de tweede prijs van de jury én publieksprijs met hun vegetarische groentenspread ‘REIN’, ontwikkeld op maat van nierpatiënten.

Met hun vegetarische groentendip ‘REIN’ wil het team laatstejaar-studenten Voedingstechnologie van de Thomas More Hogeschool in Geel voedingsbedrijven bewust maken van de grote nood aan niervriendelijke én lekkere voeding. Brecht Van Olmen, Ambre Nahon, Elise Braem, Luka Van Meerbeek, Birthe Aerts en Gilles Lauryssen haalden alles uit de kast om een gezonde, lekkere en makkelijk smeerbare spread te ontwikkelen. Van Olmen: “Ons idee om een niervriendelijk voedingsproduct te maken, kwam er na een ontmoeting met Annemie Hesselmans, een onderzoekster die door een turnongeval verlamd raakte. Net als zo’n 7.000 andere nierdialysepatiënten moet ze te vaak haar toevlucht nemen tot vloeibare voeding en zoutloze witte boterhammen met confituur.”

De prijsuitreiking tijdens het Food Forward Event op 24 april (Technopolis, Mechelen).

Laagdrempelig product

“Voor de samenstelling van onze vegetarische spread kozen we ‘niervriendelijke’ groenten, zoals pompoen, wortelen, prei en witloof”, bevestigt Braem. “We verrijkten deze groentenmix met zachte kazen voor een gladde textuur en goede smeerbaarheid. Op die manier creëren we een laagdrempelig product dat ook door senioren gesmaakt kan worden. Om die drempel verder te verlagen, willen we ‘REIN’ via de reguliere verkoopkanalen, zoals supermarkten en biowinkels, aan de man brengen.”

Food heroes van de toekomst

Lekker, plantaardig, voedzaam én duurzaam: het is overduidelijk dat studenten uit voedingsopleidingen oog hebben voor voeding op maat van mens en milieu. Ook de winnaar van de Food At Work Ecotrophelia Awards – een studententeam van de Université de Liège-Gembloux Agro-BioTech dat met Full’iz een hoogwaardig nutritioneel vruchtendrankje maakte als ontbijt-to-go – ging voluit voor plantaardig en gezond. “Het zijn die food heroes van de toekomst die onze voedingsbedrijven dringend nodig hebben”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. “Met de Food At Work Ecoptrophelia Awards moedigen we jonge talenten aan om te kiezen voor een boeiende job in de voedingsindustrie, zodat ze de voeding van morgen mee kunnen vormgeven.”    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details