NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Snel en efficiënt verpakken in Amerikaanse doos
De Packman Casepacker is plug-and-play te installeren als één rechthoekige blok.

Snel en efficiënt verpakken in Amerikaanse doos

Producten worden langsom meer verpakt in Quadroseal en Doypack verpakkingen. Zij zorgen er immers voor dat het product visueler in de winkelrekken geplaatst kan worden. Voor de voedselfabrikanten betekent het echter ook wat extra handelingen, want voor het transport moeten deze zakken eerst in Amerikaanse dozen – en vervolgens op palletten geplaatst worden. Alphatech Machinebouw biedt hiervoor enkele compacte geautomatiseerde oplossingen.

Voor een operator zijn vullen en stapelen zware, repetitieve en al bij al weinig ergonomische handelingen. Bovendien gaat er zo ook een relatief grote personeelskost mee gepaard. Een slimme automatisering, die tegelijk rekening houdt met het plaatstekort waarmee groeiende bedrijven met stijgende productielijnen kampen, is dan een welgekomen alternatief.

Quadroseal en Doypack verpakkingen laten toe om producten mooi in de winkelrekken te presenteren.

Uitgekiende werptechniek

De Packman Casepacker is een dozenopzetter, dozenvuller en dozensluiter om zakken met grote snelheid en minimale omsteltijden in een doos te verpakken. Hiervoor maakt de inpakmachine gebruik van een uitgekiende werptechniek. De producten worden via een robot op een transportband geplaatst, die de Quadroseal zakken tot bij het vulstation brengt. De manier waarop de transportband het product vervolgens in het vulstation werpt, bepaalt de uiteindelijke positie van de zak. Doet hij dat snel, dan blijven de zakken vlak liggen en worden ze dus plat op elkaar gestapeld. Wordt de transportband daarentegen afgeremd, dan zullen de producten rechtopstaand in het vulstation en dus in de doos terechtkomen. Ook de positie en de hoek waarmee de robot de zak op de transportband positioneert, heeft overigens een invloed op de positie van de zak in het vulstation. Zo zijn er uiteindelijk drie verschillende stapelwijzen mogelijk, die elkaar zonder omschakeling kunnen opvolgen. In wezen kan er zelfs constant en on the fly van methode gewisseld worden. Hoewel dat in de praktijk doorgaans niet nodig is, illustreert het wel hoe kort de omschakeltijd tussen twee productieruns kan zijn. De keuze van het recept op de HMI is de enige actie die voor een productwissel of stapelwijze ondernomen moet worden.

Tina 2ML voor het palletiseren van dozen.

Compacte oplossing

De Packman Casepacker is een compacte machine die zich in elke productieomgeving laat inpassen. De machine is plug-and-play te installeren als één rechthoekige blok en past zich dankzij 27 servomotoren volledig aan een opgegeven recept aan. De werptechniek laat toe om zonder mechanische aanpassing producten te verwerken van enkele grammen tot zakken van 5.000 g. Naast een toepassing als stand-alone verpakkingsmachine kan de Casepacker bovendien eenvoudig gecombineerd worden met een palletiser zoals palletiser Tina. Met een grondoppervlak van 3.500 x 3.500 mm en een hoogte van 3.000 mm is dit een evenzeer compacte oplossing voor een efficiënte en snelle palletisering tot een stapelhoogte van 2.400 mm.

Illustratie van de Packman Casepacker werptechniek.

Palletiseren, ook in koele ruimtes

De palletiser Tina 2M is gespecialiseerd in het automatisch stapelen van producten op één of meerdere euro- of industriepalletten en kan nu ook ingezet worden in ruimtes met een minimum van -10 °C. De volledige installatie is opgebouwd uit industriële standaardcomponenten conform de Europese machinerichtlijnen en bestaat uit drie basisonderdelen: de rollenbaan (aanleveren product), de palletiser (stapelen) en de HMI console (bediening). Deze onderdelen zijn mechanisch met elkaar verbonden, waardoor alle onderdelen uitgelijnd staan. De geïntegreerde ledsignalisatie zorgt steeds voor een duidelijk zicht op de status van de machine. Met Tina is de stapelwijze op het pallet onbeperkt. Het gewenste patroon wordt via het intuïtieve bedieningspaneel, aan de hand van een coördinatensysteem, door de operator aangemaakt. Ook de installatie- en verwerkingssnelheden lopen hoog op: Tina heeft een constante productiesnelheid van 20 producten per minuut en een maximale payload van 300 kg. De snelheid en tilkracht van iedere menselijke handeling kan deze automatisatie niet evenaren, met als gevolg dat Tina bijdraagt tot het vergroten van de productie en een rechtstreekse daling van de personeelskosten.     

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details