Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Mensen & Opleiding

SBM Opleiding – De machinerichtlijn toegepast in de voedingsindustrie

Naamloos-1

21 september 2021 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding heeft u inzicht in de machinerichtlijn, specifiek toegepast op machines bestemd voor de voedingsindustrie. Aan de hand van voorbeelden die de docent heeft ervaren wordt de theoretische benadering getoetst aan de praktijk.

Omschrijving

De nieuwe machinerichtlijn is sinds 2009 van kracht in België. De essentiële veiligheids- en gezondheidseisen blijven de belangrijkste bijlage om incidenten en accidenten te voorkomen.
Bovendien wordt door de voedingsindustrie bijzondere aandacht besteed aan hygiëne, kruis-contaminatie en omgevingsfactoren.

We onderscheiden risico’s voor de operatoren en voor het voedingsmiddel afkomstig van de machine, het product, de omgeving en de operatoren. Er moet dus eveneens rekening gehouden worden met de hygiëne en de reinigings- en desinfectie-efficiëntie om kruiscontaminatie en microbiologische contaminatie te vermijden.

Risico mitigatie gebeurt door de juiste keuze te maken voor de afwerking van de machine oppervlakken, het vermijden van spleten, dode hoeken en holtes. Het gebruik van resistente materialen zal het risico op aanwezigheid van corrosie producten in het voedsel vermijden.

Ook moet er aandacht zijn voor preventief en curatief onderhoud inclusief het gebruik van ontsmettingsmiddelen, smeermiddelen, spoelmiddelen geschikt voor de voeding.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is nuttig voor constructeurs, samenstellers en gebruikers van machines in de voedingsindustrie, verantwoordelijken in een productieomgeving, verantwoordelijken en medewerkers betrokken bij het organiseren van het onderhoud, preventieadviseurs, aankopers, invoerders van machines en personen die er belang bij hebben voldoende kennis te hebben van de specifieke bepalingen voor machines voor voedselbereiding.

Methodologie

Vanuit de praktijkervaring van de docent worden de belangrijkste aspecten toegelicht.

Deze opleiding is een gezonde afwisseling van theorie en praktijkervaring. De docent houdt van interactie en moedigt de deelnemers steeds aan om hun vragen te stellen en discussiepunten op te werpen.

Kijk voor meer informatie op sbm.be

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • BAVL

    Bouwen aan Vlaanderen

    Platform voor de bouw

    Naar website
  • Bouwmat

    Bouwmat

    Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

    Naar website
  • CLW

    Construire la Wallonie

    Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

    Naar website
  • Recyclepro

    Recyclepro

    Platform over de gehele recyclingstroom

    Naar website
  • LP

    Lumenpro

    Platform over licht en verlichting

    Naar website
  • IA

    Industrial Automation

    Platform over productie- en procesautomatisering

    Naar website
  • GWW-BE

    Grond/Weg/Waterbouw

    Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

    Naar website
  • KB

    Keukenbouw

    Platform over design en techniek in de keukenbranche

    Naar website
  • Greenpro

    Greenpro

    Platform voor de tuin- en groenprofessional

    Naar website
  • MTV

    Metaalvak

    Platform voor de metaalverwerkende industrie

    Naar website
  • IB

    Interieurbouw & Schrijnwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details