NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Ruime kennis over voedingsindustrie maakt verschil in nieuwbouwproject
Beeuwsaert Construct bouwde op nog geen acht maanden tijd een indrukwekkende nieuwbouw van 12.000 m² voor Hanssens Catering in Wevelgem.

Ruime kennis over voedingsindustrie maakt verschil in nieuwbouwproject

Wie wil groeien, heeft ruimte nodig. Hanssens Catering vond die voor zijn 45 medewerkers uit het hoofdkwartier in Wevelgem op een gloednieuw industrieterrein. Daar verrees op slechts acht maanden tijd een indrukwekkende nieuwbouw van 12.000 m². Een huzarenstukje van de hand van Beeuwsaert Construct. 

Hanssens Catering is een familiebedrijf pur sang. “Zorg dragen voor mensen. Zo is het bedrijf eigenlijk ontstaan. Mijn grootmoeder Marie-Louise kookte altijd voor de seizoenarbeiders die meehielpen in het vlasbedrijf.  Toen een Kortrijkse school zijn keukenzuster met pensioen zag gaan vonden ze in mijn grootmoeder iemand met het hart en het talent om dagelijks 360 maaltijden te bereiden. Het begin van Hanssens Catering”, vertelt Arthur Hanssens, die samen met broer Anthon het bedrijf heeft overgenomen. Twee generaties later zitten diezelfde waarden er nog steeds ingeslepen. “Lekker en vers zijn de sleutelwoorden. Onze ingrediënten proberen we zo lokaal mogelijk te halen. Rechtstreeks van het veld tot in de keuken, waar we zelf de verwerking doen, zonder plastic verpakkingen. Duurzaamheid en gezond verstand zijn voor ons synoniemen”, aldus Hanssens.

Hanssens Catering werkt vanuit één centrale keuken met een sterk geautomatiseerde werking.

50.000 maaltijden per dag

De volumes die zijn wel al lang niet meer dezelfde. Dagelijks verzorgt Hanssens Catering maaltijden voor 50.000 kinderen vanuit drie vestigingen. Wevelgem, waar ook het voorbereidende werk gebeurt levert daar ongeveer de helft van af aan scholen in de regio. De andere twee vestigingen, Oosterzele en Dilbeek, zijn samen goed voor de andere 25.000. Hanssens: “Onze werking verschilt van de klassieke cateraars die ter plaatse de maaltijden bereiden. Wij werken vanuit één centrale keuken met een sterk geautomatiseerde werking. Daarnaast kiezen we voor één vast menu, zodat we de verse kwaliteit waar we voor staan kunnen waarmaken. Uiteraard met de nodige afwisseling, met aandacht voor nieuwe eetgewoontes en volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid.”

Nieuwbouw om groei op te vangen

Een formule die aanslaat. Ondanks het negatieve imago van schoolmaaltijden, ziet Hanssens Catering het aantal maaltijden binnen bestaande scholen stijgen. “Deels ingegeven door demografische evoluties, maar we geloven dat we met onze smakelijke maaltijden flink tegengas kunnen geven en de perceptie doorprikken”, vertelt Hanssens trots. Tot vier jaar jaren geleden werkte Hanssens Catering nog steeds van op de originele locatie, de gezinswoning van zijn grootouders. “Door de blijvende groei, liepen we echter tegen steeds meer beperkingen aan.” Met de derde generatie aan boord, koos het familiebedrijf daarom voor een nieuwbouw op een industrieterrein in Wevelgem. “Een flinke investering voor een kmo, we zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze voor een aannemer.”

De naadloze uitvoering van de vloeren vergde het nodige studiewerk, zodat er in functie van de opstelling van de machines overal de juiste hellingsgraad verkregen werd.

Strakke deadline

Voor aannemer Beeuwsaert Construct was dit project een halve thuismatch. Het heeft zijn kantoren in het aangrenzende Ledegem. “Het was vooral de enthousiaste aanpak die overtuigde en de indrukwekkende referentielijst. Voor ons is dit pionierswerk, maar zij hadden hier duidelijk al ervaring mee. We hebben heel veel vertrouwen geput uit projecten hier in de buurt die we bezocht hebben”, herinnert Hanssens zich.  De uitdaging was immers niet mals. Het gebouw van 12.000 m² moest er staan voor de zomervakantie, zodat Hanssens Catering van de relatieve rust kon gebruikmaken om zijn productie te verhuizen. Dat gaf de aannemer slechts acht maanden de tijd. “Vier weken na het ondertekenen van het contract, stonden ze hier al op de werf.”

Flexibel en constructief

Ook op vlak van planning was dit project zeker geen sinecure. Hanssens: “Beeuwsaert Construct moest met heel veel aannemers rekening houden om alles perfect in de korte planning in te werken. Dat vergde de nodige flexibiliteit. Wat wij apprecieerden is dat er voor elke hobbel op de weg een denkoefening werd gemaakt. Altijd met een duidelijke communicatie over de impact op de timing en het budget van de oplossing. Alles verliep in een zeer constructieve sfeer. De naadloze uitvoering van de vloeren bijvoorbeeld vergde toch het nodige studiewerk, zodat er in functie van de opstelling van de machines overal de juiste hellingsgraad verkregen werd. Hun ruime kennis over dit soort gebouwen maakte echt wel het verschil. Ook onze architect was overtuigd van de goede samenwerking. Ze hebben sindsdien al nieuwe projecten samen opgestart.”

De indrukwekkende passerelle is één van de opvallende features in de nieuwbouw die Beeuwsaert Construct neerzette.

Betere flow

Op 30 juni, perfect volgens planning, kreeg Hanssens Catering de sleutels van het nieuwe gebouw overhandigd. “Op 1 september zijn we er met al onze medewerkers kunnen invliegen. Ze waren bijzonder enthousiast over het resultaat. De grote ruimtes, de hoge plafonds, we hebben er alles aan gedaan zodat ze zo aangenaam en zo efficiënt mogelijk zouden kunnen werken. Ook het FAVV was overtuigd dat alles hier nu volgens de regels van de kunst gebeurt”, besluit Hanssens.     ■

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details