NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Real-time bewaking is betaalbaarder dan ooit: igus levensduursensor verkrijgbaar vanaf 248 euro
Slim energiebeheer vanaf slechts 248 euro: de i.Sense EC.W-sensor maakt kosteneffectieve conditiebewaking mogelijk bewaking en planbaar onderhoud – gedurende de gehele levensduur van de kabelrups. (Bron: igus B.V.)

Real-time bewaking is betaalbaarder dan ooit: igus levensduursensor verkrijgbaar vanaf 248 euro

De nieuwe i.Sense EC.W sensor zorgt voor kosteneffectieve realtime conditiebewaking voor glijdende kabelrups-systemen

Machinestoringen en uitvaltijden behoren tot de grootste kostenfactoren in de industrie. Het is dus belangrijk voor onderhoudspersoneel om ongeplande stilstand te voorkomen. Met de nieuwe voordelige levensduursensor van igus kunnen gebruikers hun kabelrups nu al vanaf 248 euro slim maken. Dankzij real-time conditiebewaking wordt het onderhoud over de gehele levensduur meer voorspelbaar, eenvoudiger en goedkoper. Dit brengt niet alleen beslissende voordelen op het gebied van kabelrupsen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor conditiebewaking in vele andere slijtagetoepassingen.

Internet of Things, Big Data, en autonome robots: de transitie naar Industry 4.0 is in volle gang. Dit geldt ook voor componenten die in machines werken en al lang slim zijn geworden, bijvoorbeeld door gegevens over hun toestand te verstrekken. De integratie van slimme technologieën is echter vaak complex voor bedrijven en brengt extern installatiewerk met zich mee. “We hebben ook gemerkt dat, terwijl online diensten in het dagelijkse privéleven erg populair zijn, de gevoeligheid voor externe gegevensverbindingen in de zakelijke omgeving erg groot is. De IoT-verbinding van een machine is vaak niet gewenst. De klant wil echter niet zonder slimme functionaliteiten en de integratie in bestaande besturingssystemen,” legt Richard Habering, hoofd van de igus smart plastics Business Unit, uit. Dit is precies waar igus om de hoek komt kijken met de nieuwe i.Sense EC.W levensduursensor voor glijdende kabelrups-systemen. Het voordelige sensorproduct maakt kosteneffectieve realtime slijtagedetectie mogelijk vanaf slechts 248 euro en kan dankzij geïntegreerde potentiaalvrije contacten rechtstreeks op het PLC machinebesturingssysteem worden aangesloten zonder internetverbinding. De sensor, kabel en evaluatie-elektronica zijn inbegrepen. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om de sensor via de i.Cee-module aan te sluiten op diverse netwerken en IoT-systemen en zo te integreren in een voorspellend onderhoudsconcept. De levensduursensor is beschikbaar voor de E4.32, E4.42, E4.56 en E4.80 igus kabelrupsen – meer maten voor de E4Q, E2.1 en E2/000 series zijn al in de planning.

Snel en eenvoudig de levensduur bepalen – en zelfs op afstand

Het basisprincipe van het nieuwe goedkope sensorsysteem is eenvoudig: geleidende elementen zijn opgenomen in de hoogwaardige polymeren van bijna alle igus-producten op de tribologisch belaste gebieden. Door een slimme geometrische positionering van deze elementen kunnen duidelijke uitspraken worden gedaan over de levensduur van het product in geval van een elektrische onderbreking of een verandering in de weerstand. Deze informatie kan eenvoudigweg via de systeemmonitor aan de operator worden doorgegeven en, bijvoorbeeld wanneer het niveau van 25 procent is bereikt, worden gekoppeld aan de informatie over de op handen zijnde kabelrupsvervanging. De i.Sense EC.W-sensor biedt een aanzienlijke toegevoegde waarde, vooral voor ruwe, donkere en vuile omgevingen en voor toepassingen die veel worden bezocht of moeilijk te bereiken zijn. Deze is gemonteerd op de laatste dwarsverbinder aan de kant van het vastpunt en registreert de huidige toestand van de zijsecties van de kabelrups. De sensor meet de afstand tussen de dwarsverbinders, die evenredig versmald met de abrasie van de zijkanten van de kabelrups. De sensor kan dus worden gebruikt om elk slijtdeel van de machine op afstand te controleren – wat in de toekomst vele andere motion plastics ten goede zou kunnen komen.

Verminder kosten met 80% met planbaar onderhoud

Alarmmeldingen op basis van de toestand kunnen ongeplande stilstandtijden of onnodige of voortijdige vervanging van de kabelrups voorkomen – wat ook een voordeel is in termen van duurzaamheid. Dit betekent dat kabelrupsen niet langer worden vervangen volgens de onderhoudsintervallen, maar alleen wanneer dat nodig is – waardoor uiteindelijk ook de onderhoudskosten dalen. Door de levensduursensor rechtstreeks op het besturingssysteem van de installatie aan te sluiten, kunnen de kosten tot 80% worden gereduceerd. Om de best mogelijke productkwaliteit te garanderen, voert igus talrijke tests uit in het testlaboratorium. Alleen al voor kabelrupsen worden elk jaar meer dan drie miljard testcycli geregistreerd en geanalyseerd. Deze tests worden gebruikt om igus-producten voortdurend te optimaliseren en te verfijnen. Zo hebben de ontwikkelingsingenieurs de afmetingen van de levensduursensor sterk gereduceerd tot 2,5 mm x 4 mm, zodat ook op andere punten metingen kunnen worden verricht en duidelijke statusinformatie kan worden gegenereerd voor bijna alle glijdende toepassingen. In combinatie met de igus levensduurcalculatoren zijn de mogelijkheden dus onbeperkt.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details