NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
NSK lagers zorgen voor grote besparingen in snackfabriek
Snijlijnen vervullen een proces-kritische taak in voedingsmiddelenfabrieken. Foto: alterfalter/Shutterstock

NSK lagers zorgen voor grote besparingen in snackfabriek

Nadat een grote producent van snacks geconfronteerd werd met herhaaldelijk falen van de lagers op zijn snijlijnen, bleek de overstap naar NSK Life-Lube® lagerblokken een besparing op te leveren van meer dan €130.000, voornamelijk dankzij het uitblijven van productieverlies.

Productiebedrijfstijd is van vitaal belang in procesindustrieën, zoals de voedings- en drankenindustrie. Veel bedrijven in deze sector hanteren een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op een hoge doorvoercapaciteit en smalle winstmarges om concurrerend te blijven in een intensief concurrerende markt. Lijnonderbrekingen kunnen daarom een zeer nadelig effect hebben op de winstgevendheid.

Een goed voorbeeld hiervan is een producent van snacks die regelmatig werd geconfronteerd met lagerschade op zijn proces-kritische snijlijnen. Om de situatie zo snel mogelijk op te lossen, deed de fabrikant een beroep op de expertise van NSK.

Als onderdeel van het NSK Added Value Programme, AIP, werd door het deskundige engineeringteam van NSK ter plekke een proceskaart-onderzoek uitgevoerd inclusief een analyse van de defecte lagers. Hieruit bleek dat het uitspoelen van vet uit de lagers bij het afspuiten van de lijn het probleem was. Dit leidde ertoe dat de lagers om de zes weken werden vervangen tijdens gepland routineonderhoud om zo ongeplande stilstand te voorkomen. Desondanks bleven er soms storingen optreden vóór het geplande onderhoud, wat resulteerde in het verlies van kostbare productietijd, waarbij de jaarlijkse kosten in de zes cijfers liepen.

Uitsnede van een NSK Life-Lube® lagerblok met de Molded-Oil insert. Foto: NSK

NSK adviseerde om de bestaande lagers te vervangen door de Life-Lube® lagerblokken van het bedrijf. De Life-Lube® serie combineert de corrosiebestendige eigenschappen van NSK’s Silver-Lube® thermoplastische (verfvrije) behuizingen met de uitstekende afdichtings- en smeereigenschappen van de Molded-Oil inserts van het bedrijf, die met een vast smeermiddel werken. Dit gepatenteerde materiaal bestaat uit smeervet met een polyolefin hars met affiniteit voor olie. Het vet komt gestaag en continu vrij over een lange periode, waardoor de bedrijfsomgeving schoon blijft omdat het niet bijgevuld hoeft te worden en er geen smeermiddel kan ontsnappen.

Life-Lube® units zijn speciaal bedoeld voor gebruik in toepassingen waar contact met water en procesvloeistoffen onvermijdelijk is en waar een lange levensduur van het smeermiddel noodzakelijk is. NSK raadde Life-Lube® dan ook aan als de meest optimale oplossing voor de snackfabriek en voor door de fabriek gebruikte op detergenten gebaseerde wash-down procedures.

NSK stelde verder voor om op één van de drie snijlijnen in de snackfabriek een test te doen met de Life-Lube® lagerblokken, waarbij via monitoring zou worden bepaald of deze voor de toepassing geschikt waren. Na een jaar bleken de lagers nog steeds goed te presteren, zonder storingen en zonder uitval. Naast de lagere kosten voor onderdelen en onderhoudswerk, levert dit de fabriek een indrukwekkende jaarlijkse besparing op van €134.478. Dit heeft ertoe geleid dat de twee andere snijlijnen van de snackfabriek nu ook zijn uitgerust met NSK Life-Lube® lagerblokken.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details