NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Nog veel mogelijkheden om verder te automatiseren
Een toepassing met een cobot, die een snelle en eenvoudige implementatie van automatische machinebelading mogelijk maakt.

Nog veel mogelijkheden om verder te automatiseren

Betrouwbaar klemmen en grijpen

Hoewel er al heel veel bedrijven in België de kaart van automatisering getrokken hebben, hinken er nog altijd veel achterop. Vooral kmo’s voelen nog koudwatervrees omdat ze denken dat automatiseren per definitie duur en complex is en bedoeld is voor seriewerk. Een denkbeeld dat echter al door de technologische ontwikkelingen voorbijgestreefd is. “Voor 10.000 euro kan ik al een pakket voor ze samenstellen waarmee ze makkelijk een paar uur extra autonoom kunnen doorwerken en hun spindelrendement gevoelig verhogen”, belooft Werner De Ridder, general manager van Schunk. 

De schaarste aan technisch personeel is nijpender dan ooit. Het dwingt bedrijven om naar automatisering te kijken. “Wie de komende vijf jaar geen stappen in deze richting zet, zal er onvermijdelijk van tussen vallen. Een boude uitspraak, maar dat heeft alles te maken met de toegevoegde waarde die automatiseringsoplossingen brengen in de maakindustrie. Alles draait nu eenmaal om het spindelrendement. Hoe hoger je dat krijgt, hoe sterker je concurrentiepositie kan zijn.” Er zijn ook geen excuses meer, volgens De Ridder. De drempels zijn weggewerkt. “Automatisering is niet enkel weggelegd voor seriewerk. Integendeel, het is net door te automatiseren dat de wisseltijden korter worden en je dus meer productie kan draaien.”

Een trend in dat brede aanbod aan automatiseringsoplossingen: het verschuift steeds meer richting elektrisch. Een mooi voorbeeld daarvan is de EGU-grijper.

Slimme oplossingen, snel terugverdiend

Met zijn aanbod in klemmen en grijpen, passen de producten van Schunk zowel in eenvoudige oplossingen in de machine als in complexe robotsystemen. Een mooi voorbeeld is voor De Ridder het VERO-S nulpuntspansystemen. “Wie op de klassieke manier werkt, met spanvijzen bijvoorbeeld, is snel een halfuur kwijt om het volgende stuk voor te bereiden. In de tussentijd ligt de machine stil. Niet zo met een nulpuntspansysteem. Dat kost maar één minuut om te wisselen. Daarmee worden de omsteltijden tot ongeveer 90% verlaagd. En het maakt tegelijkertijd de weg vrij voor meer precisie, procesbetrouwbaarheid en stabiliteit. Het RAPIDO klemwisselsysteem is er nog zo eentje. Daarmee zijn spanklauwen in enkele seconden gewisseld, zonder dat er gereedschap aan te pas komt. Bovendien biedt dit type klemwissel nieuwe mogelijkheden om de klauwplaat snel en eenvoudig aan nieuwe klemtaken aan te passen. Het zijn dit soort slimme oplossingen die het verschil maken en zichzelf snel terugverdienen.”

Verschuiving naar elektrisch en meer data

Een trend die De Ridder vaststelt in dat brede aanbod aan automatiseringsoplossingen: het verschuift steeds meer richting elektrisch. “Dat levert een lager energieverbruik op, iets wat zeker vandaag meespeelt. Maar de belangrijkste drijfveer is de grotere controle en flexibiliteit die je krijgt. Alles kan heel nauwkeurig worden afgesteld en teruggekoppeld. We hebben al heel wat elektrische oplossingen in het gamma. Elektrische grijpers, de EGU-serie is veelbelovend in deze markt, of de Remendo gereedschappen om gerobotiseerd te ontbramen. Volgend jaar zetten we de volgende stappen in elektrische spanvijzen”, vertelt De Ridder. 

Een tweede trend is uiteraard big data. De grote fabrikanten van werktuigmachines beginnen er nu steeds meer werk van te maken om zoveel mogelijk data uit de processen te halen. Ook van de gereedschappen. Met de iTendo gereedschapshouder zet SCHUNK wat dat betreft al jaren de standaard. “Het besef komt er stilaan dat we met data wel wat kunnen bewerkstelligen. Om processen te optimaliseren. Maar ook om breukdetectie te voorkomen, belangrijk wanneer de automatisering dan doorgedreven is.”

Met de iTendo gereedschapshouder zet SCHUNK al jaren de standaard om data over het gereedschap aan te leveren aan de machinesturing. Om processen te optimaliseren. Maar ook om breukdetectie te voorkomen.

Meer aandacht voor tooling

Ten slotte kan De Ridder het belang van een goede tooling niet genoeg onderstrepen. “Wie een nieuw product wil maken, koopt eerst de machine en kijkt dan pas naar het gereedschap. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn: de grijper of de klem die het product moet vastnemen als vertrekpunt. Die moet immers het product betrouwbaar kunnen klemmen en een stabiele bewerking mogelijk maken. In een geautomatiseerde wereld zullen die keuzes alleen maar belangrijker worden.” Heb ik het vast? Heb ik het goed vast? Heb ik het juist geprogrammeerd? Al die controles zitten standaard in SCHUNK-producten vervat. “Zodat uw toepassing altijd betrouwbaar verder kan blijven lopen. Dat spindelrendement, weet u nog?”    

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?