NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Niveaumeting maakt brouwen makkelijker
De buitengevel van de Ketterer brouwerij in Hornberg.

Niveaumeting maakt brouwen makkelijker

Brouwerijen moeten met veel nieuwe ideeën komen om de concurrentie aan te gaan. Familiebrouwerij Ketterer uit Hornberg doet dat door te streven naar de hoogste kwaliteit en efficiëntie. Het meest recente project betrof het meten van de vulniveaus in verschillende tanks in de brouwerij. 

Brouwerijmanager Ralf Heizmann (links) en operations manager Klaus Vogt in de brouwerij.

Investeren betekent voor Ketterer de balans vinden tussen moderne technologie en traditionele bierproductie. Toch durft de brouwerij echt innoveren. Zo was het familiebedrijf de vierde brouwerij wereldwijd die het proces van zacht koken introduceerde. Het was ook de eerste brouwerij in Baden-Württemberg die overschakelde op hernieuwbare energie voor al haar verwarmingsbehoeften. Vandaag wordt de benodigde stoomdruk opgewekt door een verwarmingssysteem op houtsnippers (uit lokale bossen).

Overstap naar radar niveaumeting

VEGA is geen onbekende voor Ketterer. Twintig jaar geleden al werd een niveaumeetsysteem van de dichtbij gelegen meetspecialist geïnstalleerd voor een silo voor gebruikte granen. In de loop der jaren werden nieuwe meetpunten toegevoegd, in de reinigings­systemen, maar ook in de grote fermentatie- en opslagtanks. Vooral de toenemende hygiëne-eisen versnelden de upgrade van de meettechnologie. “De overstap naar radar niveaumeting is het voorlopige orgelpunt”, vertelt Klaus Vogt, meester-brouwer en operationeel manager bij Ketterer. Tegenwoordig vind je overal in de brouwerij VEGA sensoren terug. Ze dienen als overvulbeveiliging, helpen bij nauwkeurige voorraadmeting, nemen de dosering van de mixdranken over en zorgen voor een volledige processturing. Vogt waardeert de nabijheid: “We zijn een klein bedrijf en hebben geen elektricien in vaste dienst. In het ergste geval rijden we rechtstreeks naar VEGA voor een reserveonderdeel.”

Zicht op de VEGAPULS 6X op een van de opslagtanks.

Betrouwbare niveaumeting ondanks schuim

De veertien grote opslagtanks waarin dertien verschillende bieren gerijpt worden, zijn ook uitgerust met VEGA sensoren. De schuimvorming die vooral bij mixdranken optreedt, kon echter voor meetonnauwkeurig­heden zorgen. Voor deze toepassing werd de VEGAPULS 6X radar niveaumeter aanbevolen. Die meet op een zendfrequentie van 80 GHz en heeft een veel betere focussering. Voorheen had een radarsensor met een zendfrequentie van 26 GHz een openingshoek van ongeveer 10° met een antenne van DN80. Met de VEGAPULS 6X is de stralingshoek nu slechts 4°. Daardoor kan de sensor zelfs veilig worden gebruikt in vaten met inwendige delen of met opbouw op de tankwand. Het zeer grote dynamische bereik van de VEGAPULS 6X zorgt ervoor dat de meetbetrouwbaarheid veel hoger is, zelfs bij schuim, extreem turbulente productoppervlakken, condensaat of opbouw op de antenne. De sensor meet er gewoon doorheen.

Hoge nauwkeurigheid

De nieuw geïnstalleerde sensor maakt niet alleen indruk op de brouwers met zijn betrouwbaardere meetwaarden, maar ook met zijn hoge nauwkeurigheid van +/- 2 mm. “Onze tanks hebben een volume van 216 hl. De nauwkeurigheid is 0,3 l. Dat is indrukwekkend”, zegt Vogt. Terwijl voorheen de hoeveelheden voor de bereiding van mixdranken werden geregistreerd met een totalisator, volstaat de nauwkeurigheid van de VEGAPULS  6X nu voor het doseren. Daarnaast stipt hij de betrouwbare werking aan. “We hebben geen tijd om de sensoren constant te controleren.” De druksensoren in de opslagtanks onder druk, die het CO2-gehalte controleren, moeten ook robuust zijn. Hun waarde is belangrijk voor het latere bottelen, omdat er anders veel schuimvorming zou zijn. In het verleden kregen deze sensoren het zwaar te verduren tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Sinds de keramische meetcellen van VEGA worden gebruikt, is het meetpunt stil geworden.

In de CIP-tank worden nog meer VEGA druksensoren gebruikt.

Nieuwe levenslijnen ontdekken

De brouwerij groeit voortdurend. “Tijdens de laatste verbouwing werd een verlaagd plafond verwijderd en werd de brouwwatertank van bovenaf met een mobiele kraan in de hal neergelaten”, vertelt Vogt. Als kers op de taart werd de VEGAPULS 6X bovenop de tank geïnstalleerd. Het brouwwater wordt gebruikt om het wort af te koelen. Daarna dient het als warm water voor de verwarming. Ook van de nieuwe buffertank voor mineraal­water heeft de VEGAPULS 6X de voorraadcontrole overgenomen. Dat dient niet alleen voor de kwaliteit en de smaak van het bier, het Hornberger Lebensquell mineraalwater maakt ook furore in Duitse biologische en natuurvoedingswinkels. Het is de tweede pijler binnen de brouwerij.

De VEGAPULS 6X neemt de inhoudsmeting over.

Conclusie en vooruitblik

De behoefte aan betrouwbare niveau­metingen groeit dus. Vogt: “We hebben nog steeds tanks zonder niveaumeting in gebruik. Je merkt dat niveaubepaling dan niet zo eenvoudig en elegant is.” Daarom moeten nieuwe tanks altijd worden uitgerust met een radar niveaumeter van VEGA. Want – zo vat Vogt het simpel samen – een betrouw­bare niveaumeting maakt werken en het leven gewoon eenvoudiger.    

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details