NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Nieuwe transportband verbetert handling aardappelen gevoelig
Peter De Clercq: “Onze sorteerlijn draait nu helemaal zoals het hoort, zonder dat er aardappelen onder de installatie terechtkomen.”

Nieuwe transportband verbetert handling aardappelen gevoelig

De Belg houdt nog steeds van zijn aardappelen, maar hij is daar al lang niet meer alleen in. DCU Potatoes exporteert deze lekkernij zowel naar de industriële verwerking in België als rechtstreeks naar verdelers in het buitenland. Met een nieuwe sorteerlijn kon het weer stappen zetten in de efficiëntie en kwaliteit die het voor ogen heeft. Finishing touch zijn de nieuwe transportbanden met speciaal transparant U-profiel die DCU Potatoes in staat stellen om de aardappel met nog meer liefde te behandelen.

Aardappelen zijn de rode draad doorheen de familiegeschiedenis van DCU Potatoes eigenaar Peter De Clercq en echtgenote Lieve Vandycke. “Als landbouwerszoon wilde mijn vader Urbain toch zijn eigen stempel zetten. Hij begon daarom als groothandelaar in aardappelen en uien. Sorteren, wassen en verpakken gebeurde vlakbij het ouderlijk huis in Zwalm. Toen verliep alles nog heel lokaal, maar vandaag is het een internationale business geworden.” Met klanten over heel Europa en Afrika weet De Clercq waarover hij spreekt. Hij bouwde het bedrijf van zijn vader verder uit door te blijven inzetten op kwaliteit. “Reputatie is alles in deze markt. Met kwaliteit maak je nog altijd het verschil. Daarom nemen we stalen van alle aardappelen en testen ze op drogestof- en zetmeelgehalte, formaat, bakkwaliteit … Je moet de klant kunnen geven wat hij vraagt. Ook als dat soms betekent dat je eens neen moet zeggen tegen een lading. Maar je moet bovenal betrokken blijven. Ik regel kopen en verkopen nog steeds zelf en volg ook de interne processen hier zo goed mogelijk op.”

Deze transportbanden hebben het bijkomende voordeel dat de aardappelen mooi blijven samen liggen en niet heen en weer botsen over de transportband.

Nieuwe sorteerlijn

De focus van DCU Potatoes en zijn zaakvoerders blijft dus op de ruwe aardappel liggen. “Mocht er opvolging zijn, had ik nog durven investeren in verdere bewerkingen, zoals schillen en pureren”, geeft De Clercq toe. “Maar dat is niet aan de orde.” Toch rust De Clercq allerminst op zijn lauweren. De laatste uitbreiding dateert nog maar van enkele jaren geleden. Toen kwam er 1.800 m² loodsen bij. Het gaf DCU Potatoes de ruimte om een nieuwe lijn te zetten voor kalibreren, wassen en sorteren alvorens de aardappelen naar de verpakking vertrekken. Een eigen ontwerp, de moderne versie van wat er al stond. Voor de realisatie ging het Zwalmse bedrijf in zee met De Bruyne Engineering uit Oudenaarde. “Een samenwerking die al jaren terug gaat, een partner waar ik blind op kan vertrouwen.” Toen de transportbanden zelf niet helemaal aan de verwachtingen beantwoorden, wist de zaakvoerder dan ook waar hij kon aankloppen. “De Bruyne bracht me in contact met Beltz247.”

Voor de realisatie van de nieuwe sorteerlijn ging DCU Potatoes in zee met De Bruyne Engineering. “Een samenwerking die al jaren terug gaat, een partner waar ik blind op kan vertrouwen.”

Gezocht: efficiëntere transportbanden

Het begin van een mooie samenwerking. “De oorspronkelijke transportbanden hadden een V-vormig patroon. De aardappelen bleven daar in vasthaken en vielen vervolgens op de grond bij het keren van de transportbanden. Productieverlies. Werken met aardappelen betekent sowieso al dat je aan stof zal blootgesteld worden. Daarom is het des te belangrijker om zo proper mogelijk te werken en alles zo goed mogelijk te onderhouden. Dat gaat om respect voor je materiaal en je product”, beklemtoont De Clercq. Beltz247 stelde daarom als eerste een nieuw soort transportband voor met U-bogen op enkele cruciale plaatsen aan de sorteerlijn op maximale bandbreedte. Een profiel met een hoogte van 32 mm en 700 mm op 800 mm bandbreedte. Hierdoor kunnen er hoge tonnages op passeren, zonder verlies aan aardappelen. “Alles werd nauwgezet opgemeten en gecontroleerd. Met dit voorstel toonde Beltz247 zaakvoerder Olivier Myngheer duidelijk dat hij onze problematiek begreep. En ook de prijs zat goed.”

Een profiel met een hoogte van 32 mm en 700 mm op 800 mm bandbreedte. Hierdoor kunnen er hoge tonnages op passeren, zonder verlies aan aardappelen.

Afwerking tot in de puntjes

Enkele maanden geleden gebeurde de retrofit. Ook wat dat betreft heeft De Clercq niks dan lof over voor het team van Beltz247. “De afspraken die op voorhand gemaakt waren, zijn allemaal tot in de puntjes uitgevoerd, zowel qua timing als qua afwerking. Daardoor draait onze sorteerlijn nu helemaal zoals het hoort, zonder dat er aardappelen onder de installatie terechtkomen. Deze transportbanden hebben het bijkomende voordeel dat de aardappelen mooi blijven samen liggen en niet heen en weer botsen over de transportband. Een duidelijke verbetering. We zijn dan ook bijzonder tevreden over deze innovatie.”    

1 jaar Beltz247
Vorig jaar werd Beltz247 nog maar boven de doopvont gehouden. Vandaag kan het al bogen op tientallen mooie referenties in de voedingsindustrie. Het geheim van het succes? Service staat centraal in de aanpak van het bedrijf uit Lichtervelde, zodat klanten altijd zo goed en zo snel mogelijk geholpen zijn. “Hoed af voor onze medewerkers wat dat betreft”, geeft zaakvoerder Olivier Myngheer aan. “Zij zijn het visitekaartje van het bedrijf die de service die we beloven waarmaken bij de klant. Hun inspanningen het afgelopen jaar, maakten dat we een vliegende start konden maken.”

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details