NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Nieuwe kuipenzaal van Boortmalt draait met Aerzen-schroefblowers

Nieuwe kuipenzaal van Boortmalt draait met Aerzen-schroefblowers

Energie-efficiënte installaties zijn ook voor moutproducenten van kapitaal belang. Voor de investering in een nieuwe kuipenzaal vertrouwt Boortmalt Herent dan ook graag op partners met wie het in het verleden al succesvol samenwerkte. Boortmalt schonk opnieuw het vertrouwen aan Aerzen voor de levering van en de service op twee schroefblowers.

Wereldwijd bestaat er geen grotere moutproducent dan Boortmalt. De groep, die deel uitmaakt van Axereal (de grootste graancoöperatie van Europa), is op vijf continenten aanwezig met 27 mouterijen en produceert zo’n 3 miljoen ton mout op jaarbasis. In Herent gebeurt de productie op twee parallelle lijnen: Nordon is de recentste, terwijl de Miag-lijn dateert van einde de jaren zestig.

“Het eerste deel in het MIAG-proces was aan vervanging toe”, vertelt Steve Geubels, installatiemanager. “De eerste stap, de kuipenzaal, hebben we dan ook zowel structureel als procesmatig volledig vernieuwd. De zes nieuwe kuipen zijn volledig in inox. Voor een optimale beluchting van deze kuipen, waren performante en energie-efficiënte blowers cruciaal.”

Geruststelling

“Aangezien Boortmalt in het verleden al op een aangename manier had samengewerkt met Aerzen en de Duitse fabrikant ook dit keer zowel commercieel als technisch met het beste voorstel kwam, konden we die knoop snel doorhakken”, vervolgt Steve. “Ook tijdens dit project bleek dat Aerzen doet wat het belooft en dat we echt op hen kunnenrekenen. Aangezien dit infrastructuurproject op heel wat vlakken enorm uitdagend is, was dat een enorme geruststelling.”

Detail van een weekproces bij Boortmalt.

In oktober vorig jaar werden twee schroefblowers van het type D29S geleverd voor de nieuwe Miag-lijn. “Boortmalt vroeg een energie-efficiënte en betrouwbare oplossing die zo geluidsarm mogelijk functioneert en lucht levert die geschikt is voor voedingstoepassingen”, pikt Jorden Ringoet, Sales Engineer bij Aerzen Belgium, in. “De schroefblowers zijn uitgerust met frequentiegestuurde IE4-motoren en zorgen voor een debiet van 1800 NmÑ/h bij een tegendruk van 0,8 bar(g). Door hun aanzienlijk hogere energie-efficiëntie maken schroefblowers het meestal mogelijk om lichtere en prijsgunstigere motoren, frequentieregelaars en bekabeling te voorzien. Zo konden we kiezen voor een kleiner model van zowel frequentieregelaars als motoren (55 kW in plaats van 75 kW) en lichtere bekabeling. Globaal bekeken is een energiebesparing van minstens 15% mogelijk.”

Voedselveiligheid

De schroefblowerunit, geleverd op een skid, is gemonteerd op gegalvaniseerde roosters. “Om te vermijden dat via de onderkant van de blowers veel geluid of trillingen vrijkomen, is daar een geluiddempende plaat uit composiet voorzien (met een rubberen gedeelte tussen twee stalen componenten).” Cruciaal was ook dat de installatie beantwoordt aan de normen van de voedingsindustrie. “De machine voldoet aan ISO 22000 (standaard voor voedselveiligheid) en werkt met ‘foodgrade’ olie, zodat er geen enkele contaminatie van het productieproces mogelijk is”, vervolgt Jorden.

De nieuwe Miag-lijn is sinds begin 2023 operationeel. “De opstart-, omschakelings- en finetuningfases zijn volgens planning verlopen, alles functioneert nu naar wens”, aldus Steve Geubels. “Er was geen stilstand, waardoor we altijd op volle capaciteit zijn kunnen blijven draaien. Leuk om weten is dat er in de oude kuipenzaal een andere Aerzen-blower zelfs na tientallen jaren intensief gebruik in een agressieve en vochtige omgeving nog altijd perfect werkt. We hebben er alle vertrouwen in dat dit ook voor de nieuwe schroefblowers zo zal zijn.”

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details