NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Innomatic maakt nauwkeurige kostprijscalculatie dankzij precieze data

Innomatic maakt nauwkeurige kostprijscalculatie dankzij precieze data

Uitdaging van de klant

Data verzamelen en verwerken om de productiekosten van het eindproduct nog exacter in kaart kunnen brengen, dat was de opdracht die familiebedrijf Dely gaf aan Innomatic en Ikologik. Daarvoor had het verschillende soorten informatie nodig: niet alleen over de verbruikte grondstoffen en de verliezen, maar ook over de draaitijden en uitval van de installaties en over het energieverbruik.

De oplossing

Een belangrijke stap in het proces was om de draaitijden van alle machines in de fabriek nauwkeurig te monitoren. Dat laat toe om de capaciteit en het rendement ervan exact op te volgen. Het bedrijf weet daardoor perfect hoeveel wafels geproduceerd kunnen worden in een bepaalde tijdspanne. Dat is cruciale info, want het werkt met een strakke planning die volledig wordt afgestemd op het geplande transport via schepen.

De systemen van Innomatic en Ikologik brengen ook de uitval in kaart. Er wordt geteld hoeveel wafels de oven ingaan en hoeveel er aan het eind van het proces verpakt worden. Tussenin staan checkwegers die de wafels wegen. Door die meting op elke post uit te voeren – en niet enkel aan het begin en einde van het proces – kan er op tijd worden ingegrepen bij afwijkingen. Zo kan Dely vermijden dat er te veel eindproducten zijn die niet voldoen aan zijn strenge kwaliteitseisen.

Ook het verbruik van water, gas en elektriciteit wordt voortdurend gemeten. Als het verbruik van de koelinstallatie plots stijgt, betekent het dat die aan het dichtvriezen is. Dely kan dan preventief de diepvriezers ontdooien. Het is een onderhoud dat anders een grote invloed kan hebben op de productie en de planning, maar dat dankzij de analyse van de verbruiksgegevens preventief kan worden ingepland.

Misschien wat verrassend, maar Dely gebruikt de data ook voor hr-doeleinden. Als er op een bepaalde post (te) veel alarmen voorkomen, heeft dat meestal te maken met een foute afstelling van de machine. De alarmenlijst gebruikt het bedrijf dan ook om z’n medewerkers heel gericht te trainen en verder op te leiden, in functie van de machine die zij bedienen.

Nog dit: het systeem van Innomatic en Ikologik werd gekoppeld aan het bestaande productienetwerk van Dely, met minimale aanpassingen aan de bestaande infrastructuur. Op die manier wordt alle informatie gecentraliseerd om een end-to-endoverzicht te genereren.


Voor meer info, bekijk onze website www.innomatic.be voor tal van realisaties. 
Bel 056/31.12.06 of mail naar [email protected]
Wij helpen u graag verder met een vrijblijvend voorstel op maat.

[contact-form-7 id="114" title="Contactformulier"]

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details