NLFR

Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie
Naar een veilige werkomgeving? Stof tot nadenken
Tijdens het mengen van kruiden worden afzuigarmen flexibel boven de trechter gepositioneerd

Naar een veilige werkomgeving? Stof tot nadenken

Voor gezonde werkomstandigheden en duurzame productie is schone lucht op de werkvloer onontbeerlijk. Het efficiënt opvangen van stof en dampen zorgt voor een langere levensduur van apparatuur, een hogere productkwaliteit, een betere naleving van de wettelijke spelregels en een veilige werkomgeving van werknemers en bezoekers in uw onderneming. Gunther Maes, sales manager bij Nederman nv, legt uit welke technische oplossingen u kunt inzetten voor een schonere lucht op de werkvloer.

Productiebedrijven in de voedingsindustrie willen hun winstgevendheid maximaliseren door een zo efficiënt mogelijke inzet van mensen en middelen. Ook kwaliteit staat hoog op de agenda. Het garanderen van schone industriële luchtstromen vormt een belangrijk onderdeel in deze strategie. Als ontwikkelaar en verdeler van oplossingen voor industriële luchtfiltratie zijn tal van voedselverwerkende bedrijven – van kleine kmo’s tot multinationals – vaste klant bij Nederman. Ze vinden er een breed assortiment van producten om de bedrijfsomgeving zuiver te houden, van afzuigarmen over compacte filtersystemen tot slang- en kabelhaspels.

Via filters met opvangbak worden opgezogen stoffen en poeders efficiënt opgevangen.

Een schone werkplaats is cruciaal

“In de voedselverwerkende industrie liggen gevaren op vlak van stof en dampen overal op de loer”, zegt Maes. “Stoffen die in deze ondernemingen gegenereerd worden, zoals bak-, cacao- of soeppoeder, bloem, zetmeel, kruiden of suiker, zijn explosieve materialen. Ze kunnen aanleiding geven tot gevaarlijke situaties voor zowel de werkomgeving als medewerkers. Met onze oplossingen helpen we bedrijven om de werkvloer schoon en netjes te houden, zonder stof dat neerdwarrelt op vloeren, leidingen of dwarsbalken of dat in het ventilatiesysteem dringt.”

ATEX-goedgekeurde apparatuur

Maes wijst nog op een ander aandachtspunt: “Omdat vonken en statische ontladingen een explosie kunnen veroorzaken, is ook het gebruik van machines en apparatuur met gesloten elektronische systemen en voldoende aarding erg belangrijk. Bij Nederman bieden we een brede waaier van ATEX-goedgekeurde afzuigarmen, ventilatoren en filtersystemen aan. Op die manier zijn onze klanten steeds in regel met de geldende regelgeving en normering.”

Rvs haspel geschikt voor voedselverwerkende productiehallen.

Blijvende inspanningen voor veilige werkomgeving

Zijn voedselverwerkende bedrijven zich voldoende bewust van de potentiële risico’s die stof en dampen kunnen veroorzaken? Volgens Maes is dit zeker het geval. “Door de zeer strenge wetgeving in de sector investeren bedrijven volop in veiligheidsapparatuur. Net omwille van verschillende gezondheids- en veiligheidsrisico’s moeten bedrijven rekening houden met heel wat protocollen. Deze normen voor het zuiver houden van werkruimtes – met onder meer het bestrijden van bacteriën, virussen, schimmels tot ongedierte – moeten stuk voor stuk gecounterd worden. Wat stof en dampen betreft, kunnen werksituaties als automatische bevoorrading en belading of het ledigen van grondstofzakken voor onhygiënische omstandigheden zorgen.”

Inzet van nieuwe technologie

Vandaag biedt Nederman state-of-the-art oplossingen aan in de strijd tegen onveilige en ongezonde werkomstandigheden. “Onze expertise bestrijkt een breed palet van toepassingen”, geeft Maes aan. “Omdat productieomgevingen snel evolueren, maken we zelf ook volop werk van innovatie in onze producten. Via de inzet van nieuwe technologie richten we ons vanuit Nederman voornamelijk naar de Industrie 4.0-omgeving. Zo willen we vanop afstand installaties, sensoren of het stroomverbruik monitoren. Ook streven we naar oplossingen die data verzamelen in een cloudsysteem, dat op termijn via 4G te koppelen is aan een gebouw- beheer- of productiesysteem van de klant. Dit biedt ons onder andere de mogelijkheid om tijdig fouten of alarmen in veiligheidsapparatuur te detecteren en de klant de nodige alerts te sturen. 

Voor meer informatie: https://bit.ly/nederman-FoodandBev

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details